Вирусен хепатит - Лечение > На лечение съм

  НА ФИНАЛА

(1/3) > >>

zizi:
       
        Здравейте ,
  вече съм на финала на своето лечение,останаха ми само 2 инжекции. По принцип на мен изобщо не ми пречи факта ,че съм на лечение, не усещам никъкъв дискомфорт но това е така от около месец . Преди това имах доста проблеми, имаше един период в които слабеех с около килограм на денонощие, в един момент се чувствах толкова слаба, че нямах сили да стоя на краката си но за щастие това продължи кратко. После започна косопада но и него овладях доста бързо, вече не се притеснявам за косата си. Точно след този период кръвните ми изследвания (за първи път от започване на лечението) бяха много добри, трансаминазите бяха спаднали драстично ASAT-22  ALAT-22 а хемоглобина ми скочи от 86 на 106. Сега на последните изследвания ASAT и ALAT пак са скочили- 29 на 25 което ме навява на мисълта ,че няма да се излекувам. До сега трябваше да са паднали до под 20 а те ту се вдигат ,ту спадат, но какво мога да направя, вече ми омръзна да мисля за това, а пък в крайна сметка , каквото теста покаже. А между другото аз даже незнам какъв тест ще ми правят след края на лечението,количествен или качествен и кога ще бъде, веднага след лечението или 6 месеца след него.

Поздрави :)

Радослав Русинов:
Здравей :)
Много се радвам, че вече си на края на лечението :)
За подскачането на трансаминазите не се притеснявай, придвижването с малко нагоре не е проблем и съм сигурен, че ше останат в нормалните граници, докато си на инжекции. Важно е след края на лечението те да се задържат на нормалните нива. Подскоците нагоре-надолу може да се дължат просто на стреса, на който е подложен черния дроб или пък самата ти. Освен това подскок от 5 е нищо и не е показател. Така, че изчакай и не се притеснявай за тези неща, засега според мен всичко си е ок :) Трансаминазите и при мен се движеха около тези граници, към 20. Препоръчвам ти да ги следиш често след като свърши лечението, примерно веднъж на две седмици. Така ще се успокояваш и няма да се притесняваш през цялото време.
Хемоглобина ти е бил много нисък, няма как да не си се чувствала зле при тези показатели, моят стабилизиран беше към 110, но знам и че при жените нормата е в малко по-ниски граници. Но 86 е почти до долната допустима граница.
На третия месец са ти правили количествен тест предполагам и резултата е бил "undetectable" нали?
Сега ще ти направят качествено изследване, веднага след края на лечението, сигурен съм че ще е отрицателно :) Абсолютно нормално е след като на третия месец след започване на лечението вируса не се е засичал от количественото изследване и веднага след края на лечението качественото изследване да бъде отрицателно.
Следва качествено изследване на 6-ия месец след края на лечението, което ще каже дали си постигнала SVR. Разбира се, би могла да си направиш изследване след 6-та седмица, от нещата които съм чел, това е критичния период, в които вируса би могъл да се върне. Ако си направиш тогава качествено изследване, тогава шансовете за излекуване се определят на около 95%. Откъде цитирам тези проценти, ето тук можеш да погледнеш изказване на Martin Bolton в английския форум за хепатит C: End of tx PCR...
Ето и цитат от него:

--- Цитат ---End of tx PCR...
...
The only useful tests would be one after at least six weeks past treatment end as if the virus is going to re-emerge it has usually done so by then. A negative PCR at this point means that you are 95% sure of staying clear
--- Край на цитат ---
Martin Bolton наистина разбира много от хепатит C, ето и линк към неговия сайт: Martin's Hep C Site, ако искаш да научиш все пак кой е автора на това изказване.
Това, което ти казвам обаче няма да получи одобрение от нито един лекар, те ще ти кажат да си изчакаш спокойно да минат 6-те месеца и тогава да си направиш изследване. А и това са 100 лева, които трябва да дадеш от собствения си джоб. Ти сама прецени как да постъпиш.
Ако решиш да не прекаляваш с качествените изследвания, това което можеш да правиш е да си следиш чернодробните ензими, ако те си седят кротко в норма, това ще е индикатор че всичко с теб е наред. Ако обаче започнат да се движат нагоре, това може да е индикатор че нещо става и вируса се връща.
Още няколко неща искам да кажа, искам да те помоля да споделиш в отделен пост опита си с борбата с косопада /стига да не е проблем/, ти спомена че си успяла да го овладееш. Ще бъдеш много полезна, особено на жените, на които им предстои лечение и се притесняват за този страничен ефект!
Ще чакаме с нетърпение във форума да споделиш резултатите от качественото изследване след края на лечението. Сигурен, съм че ще е отрицателно :)

Радо

zizi:
 
       Радо здравей,
много ти благодаря за оптимистичните думи, наистина имах нужда, повдигна ми духа за кой ли път вече. При мен работата е такава, че от както съм започнала лечение не съм правила нито качествено нито количесвено изследване тъй като здравната каса не отпуска пари на пациенти с генотип 3 за количествено изследване за третия месец тъй като 99% от хората се повлияват от лечението.Ако не беше толкова скъпо сама щях да си го направя а според мен от качественото което е по-евтино след третия месец пак нямаше смисъл, тъй като не се очаква на 100% отрицателен резултат(което пак е възможно)а спад в количеството на вируса.
 
Това за качественото изследване на 6тата седмица след лечението е много добра новина за мен, непременно ще си направя, само ме интересува ,тъй като във Варна не го правят, ясно е че ще ходя София но поне резултатите дали ще мога да ги получа по интернет, факс, телефон  ??? спомням си че предния път ги пратиха от София направо в болницата в която се лекувам.

Поздрави :)
П.П Още веднъж благодаря.

Радослав Русинов:
Здравей :)
Не знаех за тези изцепки на здравната каса, но никак не съм учуден, важното е да спестят пари. Нищо, ти си направи тези които ти плащат, а пък можеш да си отделиш 100 лева и да си направиш по някое време след 6-тата седмица качествено изследване, но пак искам да кажа че тези предположения на Мартин Болтън са неофициални, макар че и аз като цяло мога да се съглася с тях, има резон.
Можеш да звъннеш на д-р Цветанска, телефона и съм го публикувал в този пост:
Видове тестове за вирусно натоварване (Viral Load Tests) при хепатит C
Намери я по телефона и я попитай конкретно за това как можеш да си получиш резултатите, имай предвид че качественото изследване става много бързо, за ден-два, така че примерно ти можеш да останеш за един ден в София и да си получиш резултата, но най-добре я разпитай нея.

Емануил Денков:
 Здравей и поздравления за това, че си на финалната права. Пожелавам ти оздравяване и скоро заболяването да остане само спомен за тебе  :)

А за поредната изцепка на касата нямам думи. Къде го има това по света да има лечение и да не се правят изследвания ??? Техните глупости край нямат. Но не си заслужава да се ядосваш излишно както направих аз сега като го прочетох това!
Както каза Радо отдели си 100 лева и си направи качествен тест 6 месеца след края на лечението!

Поздрави Емо!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия