Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б

<< < (2/3) > >>

морещица:
Благодаря ви за отговорите и информацията.(сега разбирам преподавателката ми по счетоводство дето все повтаряше че информацията е най скъпото нещо :smile:)Единственото което ме притеснява са годишните профилактични прегледи,но да се надявам че ще се пооправя до тогава. :flowers2:АЛОРА

Мери_:
Здравей, Алора!

Не си длъжна да съобщаваш на работното си място за заболяването. Ако все пак решиш да го направиш, трябва да очакваш всякакви реакции. От съвсем нормално приемане до освобождаване от работа. Всякакви случаи има във форума.
Решението трябва да го вземеш самата ти.
Предлагам ти да прочетеш тази тема - Кога да разкриете, че имате НВV инфекция?

Поздрави,
Мери

anita:
Алора, не се притеснявай за годишните профилактични прегледи. Там не пускат изследвания за хепатит. Дори мисля, че АСАТ и АЛАт не иследват.  Дори и да ти излязат по високи ензими винаги би могла да обясниш с по голямо количество алкохол изпито вечерта. НИкой лекар не би тръгнал да се задълбочава повече след такова обяснение.
Аз съм една от тези, които загуби работат си след като сподели със шефа си за хепатита. Моя съвет е да пресметнеш добре възможните изходи и да си решиш дали може да споделиш.

Поздрави

sneji:
Здрасти и от мен.За съжаление живеем в такава държава,че дори и да споделиш своето заболяване със своят работодател,ако е невеж в това отношение не се знае как ще те приеме и как ще реагира.Ти самата си станала свидетел на това как началник от твоята работа е обяснил начина на заразяване с хепатити и неволно си станала свидетел на неговата некомпетентност.Доколкото аз зная няма такъв закон,който пряко да те защити от негативно отношение и от това да загубиш своята работа,но в крайна сметка ти си човекът който решава,аз на своята работа не съм споделила с никой за своето заболяване,колегите ми имат предположение какво може да е моето заболяване,но като се стигне до въпроси от такъв характер винаги заобикалям темата и не давам конкретни отговори,все пак те са ми колеги не са ми приятели или близки за да ги информирам още по малко пък шефът.Всички мои колеги включително и шефът ми знаят,че имам здравословен проблем,но без подробности.Ако и ти смяташ,че има вероятност да те дискриминират на работното ти място заради твоето заболяване по добре нищо не казвай още по малко пък на шефът ти.Но крайното решение разбира се е твое.Всичко добро от мен и дано да вземеш правилното решение.

Buba:
И аз доста време се канех да кажа на колегите и докато намеря подходящия момент  размислих и реших да не ги уведомявам. И то не защото се страхувам от дискриминация (още повече че работя в администрация) , а по същата логика като на tetibulka – аз не съм уведомена, (а аз не държа да съм) за всички техни здравословни проблеми, болежки, лечения и медицински картони, освен на тези които са ми близки приятели, следователно няма нужда, а още по-малко задължение аз да ги осведомявам за моите.  Реших че болестите ти са нещо свързано с дълбоко личната ти сфера и не са нещо което си длъжен да разгласяваш ако не изпитваш такава необходимост - от споделяне, подкрепа, информация  или нещо такова.
Що се отнася до конкретния случай  и законовата гледна точка, ако законът не е наложил изрична забрана да бъде извършвана тази дейност от лице с хроничен хепатит то нито работотдателят има право да го отстрани от работа нито лицето е длъжно да го уведомява.  Порових се да видя какви са ограниченията за работа на определени места, попаднах на следната  "Наредба № 15 от 27 юни 2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони." Лицата работещи в такива заведения трябва да имат лична здравна книжка. В наредбата се посочени и прегледите, на които подлежат лицата за издване на здравна книжка и ако крайното заключение там е "допуска се на работа"  то значи лицето съвсем легално може да работи. В наредбата са посочени прегледите на които подлежиш за издване на книжката – не видях нищо за изследване за хепатит.
В чл. 7 е посочено че:
Чл. 7. Подлежат на временно отстраняване от работа лицата, работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, за които при периодичния медицински преглед или при преглед или изследване по друг повод се установи съмнение за заразно заболяване и/или положителен резултат от изследванията по чл. 5, т. 2, както и при диагностициране на следните заболявания:
1. остри чревни заразни заболявания, вкл. диарии с неизяснена етиология;
2. възпалителни процеси на очите от заразен произход;
3. гнойни риносинуити, остри ангини и тонзилити;
4. гнойни бронхити;
5. активна форма на туберкулоза на белите дробове с бацилоотделяне и/или с наклонност към прогресиране (пресни инфилтрати, пресни разсейки, вкл. без находка на туберкулозни бактерии в храчките);
6. анална фистула;
7. незаразни болести, разположени по откритите части на тялото (лупус, екзема и др.), само за работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, т. 5;
8. краста, епидермофития и други заразни болести по кожата;
9. гнойни заболявания на кожата;
10. сифилис в заразния период, остра гонорея, мек шанкър;
11. актиномикоза с разязвявания или фистули на откритите части на тялото;
 12. протозоози и контактни хелминтози.
Отново не виждам хепапатитът да е сред изрично изброените, освен ако не се нарежда в графата „заразно заболяване”  каквото той всъщност е, но хроничният хепатит все пак се предава по твърде специфичен начин  и според мен не това се има предвид, но вероятно е въпрос на тълкуване......

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия