Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания

 Хранене след прекарана мононуклеоза

(1/1)

ЕМО:
Момче на 21 години съм. Преболедувах мононуклеоза. Сега се чувствам добре, всичко ми е наред.... освен изследванията. АлАТ-а ми е 264 при норма 42. Интересното е, че дори по време на острия период на болестта когато още не бях започнал лечението, АлАТ  беше по-малко - 235. В самото начало пък, когато лекарите се съмняваха за какво ли не и още нямах диагноза, АлАТ ми беше 205. Утре личният лекар ще ми даде направление за гастро-ентеролог, понеже той самия не знае кво да ме прави.

Въпросът ми е конкретен - КАКВО МОГА ДА ЯМ?

Изчетох доста по темата и на места пише, че храните богати на белтъчини натоварват черния дроб, а яйцата особено много. Лекарят в Инфекциозна ми каза да ям нискоцелулозни храни - е да ама целулозата се съдържа в повечето (да не кажа във всички) зеленчуци и не знам кои точно са с ниско съдържание. На други места прочетох, че точно месо, млека и яйца трябва да ям, защото не съдържат никаква целулоза и са силна храна за организма. Майка ми пък, която е преболедувала хепатит преди, не спира да твърди, че трябва да ям сладки неща и бял хляб, но това според мен е изключително вредно, особено предвид факта, че напълнях последния месец. Та така :)

В момента се лекувам с Легалон и Изопринозин.

Радослав Русинов:
Здравей, Емо!
Явно ще трябва по-дълго време, за да се възстанови черния ти дроб. Всички тези неща, които казваш за храненето са по-скоро пресилени, няма такава храна, която да попречи толкова сериозно на черния ти дроб, за да се възстанови. Но наистина е хубаво да се храниш, така, че да се опитваш да му помагаш, за да се възстанови по-лесно.
Можеш да прочетеш статията за храненето, която е на нашия сайт, в нея са събрани на едно място някои от най-основните неща за храненето при чернодробни заболявания: Хранене при хора с чернодробни заболявания.
Отделно можеш да прочетеш интервютата ни с някои от най-добрите хепатолози, в които почти винаги задаваме и въпроси, свързани с храненето. Тъй като не си с хроничен хепатит, по-скоро гледай съветите, които се дават при изкаран остър хепатит, тъй като твоя случай се доближава до този вариант. Едно много важно правило, което трябва да спазваш, е да не пиеш алкохол, докато не се възстановиш напълно.


Поздрави,
Радо

ЕМО:
Много благодаря за отговора!

Притеснява ме доста факта, че напълнях през този месец дето си лежах вкъщи, а сега е вредно да се натоварвам с фитнес и тичане в парка. Миналата година свалих 30 килограма с диети и спортуване (от 145 на 113) и бях посвикнал с по-малкия размер дрехи, по-големия успех с момичетата и така нататък :) Днес се премерих и бях 119. Да си призная, очаквах да съм много повече предвид отеснелите ми дрехи, броя дупки по колана и издутите бузи на лицето. Та това може би не е много по темата, но има ли начин да нормализирам теглото без да преча на черния дроб или ще трябва да потърпя докато се възстанови?

Днес бях на преглед при личния лекар. Видимо нищо ми няма. От подутите лимфни възли няма и следа, гърлото е добре, дишането чисто, оплаквания никакви. Даде ми направление за гастро-ентеролог. Мисля да отида в Клиника по гастроентерология, защото ми казаха, че там били специалисти. Все си мисля, че ако отида да се изследвам сега, стойностите на ензимите ще са по-ниски, но аз това си го мислех и предния път. В крайна сметка ще отида да ме види гастро-ентеролог и да чуя какво ще ми каже.

П.С.: Имам проблеми и с щитовидната жлеза, поради които преди време трупах килограми въпреки спортуването и усилията. След първото ми изследване пак гонех някакви рекордни стойности - TSH хормона ми беше 50 пъти извън нормата. С лечение и по-здравословен начин на живот, що-годе го нормализирах.

Радослав Русинов:
Можеш да се храниш здравословно, това няма да е във вреда на черния дроб, напротив. Целта е той да не се натоварва с определени храни, за да може да се възстанови спокойно. Но дори и да ядеш неща, които не са много полезни за него (т.е. натоварват го повече), нищо лошо няма да се случи. Прекалено голяма роля придаваш на храната. В днешно време повечето големи специалисти по чернодробни заболявания не придават толкова сериозно значение на храната, тук по-скоро става въпрос за препоръки.
Стриктните диети при чернодробни заболявания са остаряло схващане. Дори и да си изкарал заболяване, което да е засегнало черния дроб и в момента да се възстановяваш, диетата просто може да подпомогне възстановяването на черния дроб, нищо повече. Храненето няма да окаже влияние върху изхода на твоето възстановяване, ти така или иначе ще се възстановиш. Дори и при хората с хронични чернодробни заболявания няма сериозни изисквания относно храненето, а само препоръки. Изключваме хората с хронично чернодробно заболяване, което е в напреднал стадий (това също е описано в статията, към която ти пуснах линк), но това не е твоя случай.
Ако се храниш здравословно и не изпадаш в никакви крайности, няма от какво да се притесняваш.
Относно спортуването, докато черния ти дроб се възстанови е важно да не правиш тежки физически усилия, като фитнес, и подобни есктремни натоварвания. Но можеш да плуваш, да играеш футбол, да тичаш. Целта е да имаш леки до умерени физически натоварвания, за да не натоварваш прекалено много черния дроб. Умерената физическа активност се препоръчва дори и на хора с хронично чернодробно заболяване.
Не виждам никакви причини да си мислиш, че не можеш да си върнеш килограмите отново на 113 през периода на възстановяване. Храни се здравословно и спортувай умерено и мисля, че няма да имаш проблеми да го постигнеш.


Поздрави,
Радо

ЕМО:
Супер много ме зарадва, Радо! Благодаря ти, че ми отговаряш веднага и отделяш време на случая ми! От днес си започнах живота отново - досега бях на лекции, утре пак и така :)

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия