Повече за вирусния хепатит > Терминология, статии и обща информация за болестта

 ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 2-ра част

(1/1)

Радослав Русинов:
ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 2-ра част

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: 1 март 2012
 
Миналия месец направих преглед на научните изследвания относно използването на хранителни добавки за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит С (HCV). Освен деривата на белия трън - силибинин - изтъкнах още седем (7) добавки, които са били изследвани, но не са дали достатъчно доказателства, за да бъдат препоръчани. Този месец обсъждам добавки, които дават големи, макар и предварителни, надежди на пациентите с НСV.

Преди да обсъдим отделните добавки си заслужава да споменем едно малко, но интересно проучване на 50 души. Комбинация от седем перорални субстанции (глициризин, шизандра, силимарин, аскорбинова киселина, липоева киселина, L-глутатион и алфа-токоферол), заедно с четири различни интравенозни препарата (глициризин, аскорбинова киселина, L-глутатион, B-комплекс) е прилагана два пъти седмично в продължение на 10 седмици. Пациентите са били проследени в продължение на още 20 седмици след спирането на коктейла. Почти половината от тях са имали слабо намаление на нивата на ALT; над една трета са подобрили резултатите от чернодробната биопсия. Два пъти седмично интравенозни инфузии може да изглежда драстично за такива малки резултати, но мисля, че това проучване отваря вратата за повече научни изследвания, особено ако резултатите са постигнати с минимални странични ефекти.

Ето и някои добавки, които следя:
• Нарингенин е вид флавоноид, който се съдържа в грейпфрута. Изследователи от Massachusetts General Hospital са открили, че когато HCV се секретира от чернодробните клетки той се свързва с “лошия” холестерол, известен като липопротеини с много ниска плътност  (vLDL).2 Тази вирусна секреция може да зарази други клетки, а нарингенинът може да блокира секрецията. Засега изследването е теоретично и докато не видим резултати от изследвания върху хора, не възнамерявам да увелича приема на грейпфрут.

Забележка: Сокът от грейпфрут  пречи на метаболизма на някои лекарства, повечето от които са широко разпространени. Ако вземате лекарства с или без рецепта, или пък хранителни добавки, съобразявайте се с всички потенциални взаимодействия.

...

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 2-ра част

anita:

--- Цитат на: Радослав Русинов в Март 21, 2012, 22:02:06 ---ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 2-ра част

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: 1 март 2012
 
...

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 2-ра част

--- Край на цитат ---Ради, тази препратка не работи.

Радослав Русинов:
Извинявам се, моя грешка, оправих проблема  :chat:

anita:

--- Цитат на: Радослав Русинов в Март 22, 2012, 09:03:21 ---Извинявам се, моя грешка, оправих проблема  :chat:

--- Край на цитат ---
:smile:

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия