Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания

 Да се пие ли газирано безалкохолно при хепатит C?

(1/5) > >>

bozhichkov:
Имам едно питане, защо не трябва да се пие газирано безалкохолно при хроничен хепатит C ?

Емануил Денков:
И аз съм гочувал това и не е само за хепатит С! Също са много вредни газираните напитки и при сърдечни проблеми! Предполага се че консумацията на газирани напитки може да доведе до сериозно клетъчно увреждане. Предполага се че напитки като Пепси, Фанта, Кока Кола и др. могат да изместват жизненоважни елеметни на ДНК структурата на клетката. И една от причините за причиняване на цироза е също и честата консумация на газирани напитки не само алкохол. Така че това ако е вярно ето ти една важна причина да не консумираш газирани напитки с хепатит С ;) и не само....

Това са нови изследвания, които тепърва ще биват спъвани от корпоративните гиганти като Кока Кола, Пепси и др. На нас не ни остава нищо друго освен да ги избягваме и няма да загубим нищо, даже напротив само ще спечелим, ако е вярно!

bozhichkov:
Мерси Емо !
Знаете ли какво ми каза доц. Антонов, преди да ме изпише от болницата: Искам да се храниш с храна богата на белтъчини, колкото се може повече. Тогава не се замислих какво означава това, но сега вече го обмислям и се чудя, та това как е възможно, като белтъчините винаги са свързани с мазнините ???
Белтъчините са полимери, чиито елементи са двадесет аминокиселини. Човешкият организъм не може да произвежда осем от тези аминокиселини, които се наричат "незаменими" и затова трябва да бъдат приемани чрез храната. Ползата от белтъчините се изразява в това, че те съдържат именно тези осем аминокиселини.
Енергетичният еквивалент на 1 грам белтъчини се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Преработката на белтъчините става посредством ензими, произвеждани в стомаха, панкреаса и стената на тънкото черво. При смилането на белтъчините винаги се отделят отпадъчни продукти или киселини. По тази причина те изискват особено внимание, когато се комбинират с други хранителни вещества.
Потребността на организма от белтъчини зависи от множество фактори. На първо място това са храносмилането и качеството на белтъчините. Правилното консумиране може да намали потребността ни от белтъчини и същевременно да ограничи отделянето на отпадъчни продукти.
В природата белтъчините се срещат само заедно с мазнините. В месото и рибата (животинските белтъчини) делът на двата вида хранителни вещества е почти еднакъв, с известно доминиране на белтъчините. В млечните белтъчини (особено сиренето) съотношението е почти еднакво, а в ядките (растителните белтъчини) съдържанието на мазнини обикновено надвишава това на белтъчините. Съдържанието на мазнини може да бъде увеличено при приготвянето на храната: чрез приготвяне на ястията с олио, както и да бъде намалено: чрез консумирането на обезмаслени млечни продукти или месо без тлъстини.

За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. В таблицата са поместени основните продукти, богати на тези хранителни вещества със съответното им процентно съдържание.


Животински белтъчини   Млечни белтъчини   Растителни белтъчини
Телешко месо 22.0%   Мляко на прах - пълномаслено 25.5%   Бирена мая - суха 49%
Говеждо 21.3%   Яйчен жълтък 16.1%   Соево брашно 43.4%
Свинско месо 21.1%   Яйца кокоши 12.5%   Ръжени кълнове 42%
Заешко месо 20.9%   Яйчен белтък 10.9%   Соя 36.8%
Пилешко месо 20.6%   Сирене - полутвърдо 9.2-32.2%   Житни кълнове 28%
Агнешко месо 20.4%       Фъстъци 26%
Риба - сушена 20-79%       Семена 20-36%
Дивеч 20-22%       Бобови храни - сухи 19-23.9%
Козе месо 19.5%       Зърна 13-27%
Рибни продукти 16-21%       Ядки 13-19%
Домашни птици 15-24%       Мая за хляб 1.1%
Риба - речна 15-20%       
Риба морска 15-19%       
Месни продукти 15-29%       
Ракообразни 15-19%       Та какво трябва всъщност да ям ???

bozhichkov:
И още нещо, лекара ми каза да ям много плодове и зеленчуци, но в никакъв случай цитрусови плодове, да наблягам на ябълките и българските плодове, без сините сливи. Питането ми е защо не може да се консумират портокали ??? Много ги обичам :(((

bozhichkov:
А ЗА БЕЛТЪЧИНИТЕ ВИЖТЕ ОЩЕ КАКВО ПИШЕ:
Завишеното приемане на белтъчини, особено животински, претоварва организма с екстрактни вещества /крайни продукти в азотния метаболизъм/, които увреждат функциите на черния дроб и бъбреците, въздействат негативно върху нервната и сърдечно - съдовата система.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия