Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - anti-HBs

Страници: [1]
1
Общи теми / COVID-19 + Tenofovir терапия
« -: Февруари 21, 2022, 10:42:35 »
Здравейте на всички - тъй като минаха почти 2 години от началото на пандемията, се понатрупаха доста данни за всякакви комбинации на лекарства и съпътстващи заболявания. По нашата тема хроничен хепатит В + коронавирусна инфекция беше малко слабо откъм проучвания, но вече се оказва, че има някаква аномалия - при хора на тенофовир (и с HBV и с HIV) се оказва, че по-рядко се стига до тежки случаи на COVID и по-рядко до смърт. Предполага се, че тенофовира блокира някои от механизмите за размножаване на COVID-19 по подобие на хепатитния вирус.

Интересно ми е какво се случва при вас с коронавируса, сигурно немалка бройка вече са минали през него...

Започвам първи - ваксинирах се февруари 2021 първа доза АстраЗенека, май 2021 втора доза и преди месец - януари 2022 имах среща с Омикрон варианта - абсолютно никакви симптоми при непрекъснат непредпазен контакт с жена ми и детето ми (и двете положителни) в продължение на 10 дена. Те го караха с температура и средно леки симптоми вкъщи.

Има ли и други, карали го вече?

2
Здравейте,

дали някой има информация ние като хронично болни влизаме ли в тази фаза, в която ще ваксинират хора с придружаващи заболявания? Аз се записах за ваксина при личния лекар, но ми е интересно дали някой има повече информация?

Практически чернодробното заболяване не ни поставя при рисковите, но пък при тежко протичане на болестта, се налага да се пият много медикаменти, които тормозят дроба. Имам приятели, абсолютно здрави спортисти, които 3 месеца след болничен престой за COVID-19 не могат да смъкнат трансаминазите...

3
Здравейте,
Първо искам да кажа, че пиша тук не защото нямам доверие на лекарите и по-специално на лекуващата ми лекарка, на която съм изключително благодарен за промяната в живота ми, а защото искам да получа мнение от хора, преминали през това, което евентуално ми предстои, защото съм леко разколебан.
На 28 години съм. Преди около година при кръводаряване ми откриха хепатит Б, който в последствие се оказа хроничен. При прегледа се оказа, че имам и доста сериозно омазняване на черния дроб (стеатоза) и започнах да променям начина си на живот. Естествено нито капка алкохол вече година и правилно хранене. Свалих над 20 килограма, стеатозата се изчисти напълно, това го потвърди и биопсията и ехограф. HBV DNA октомври 2014 беше 27 000 IU, юни 2015 - 10 000 IU и в момента чакам нов резултат. Anti-HBe положителен, съответно HBe-отрицателен, без хепатит D. ASAT винаги ми е бил почти в норма максимум около 40, ALAT винаги извън норма, изследван всеки месец, варира от 60 до 100. GGT също извън норма, като в началото, кгоато имах стеатоза бяха над 100, а сега са около 50-60 единици. Биопсията показа A1F1 по метавир и 2 точки по Knodell-Ishak (по това, което е описано ми изглежда, че едвам достигам дори A1F1). На ехограф черният ми дроб е перфектен, а далакът ми е леко увеличен, имам и 2-3мм камък в жлъчката. Билирубинът общ 44. Ако са необходими някакви други резултати..но това се сещам на първо време, а и другите неща са в норма.
Макар и с лека активност, хепатитът ми трябва да бъде лекуван - това го знам и нямам намерение да оставям нещата на случайността, макар и черният ми дроб да го приема добре. Въпросът е, че още в началото от моя позната, минала през това, разбрах, че интерфероновото лечение е тежко и направо бях шокиран от някои от страничните ефекти. В последствие се оказа, че най-вероятно ще ми бъде назначено лечение с хапчета (Виреад) и бях доста по-спокоен. Комисията, която определя това, реши друго и в крайна сметка ми е назначено 6 месечно лечение с Пегасис инжекции... Нещо, което не съм сигурен, че мога да си причиня на този етап. Професията ми е свързана с това да съм в добра кондиция (през цялата седмица), както и с изключително много мисловна дейност и концентрация. Отделно на това съм предразположен към кожни проблеми.. в семейството ми има и нервни и автоимунни заболявания, за които също най-вероятно съм рисков. По това, което съм прегледал по темата, моят хепатит едва ли ще бъде изчистен с интерферонова терапия и не мога да преценя дали си струва риска. Може да греша, но е твърде лек и е HBe-отрицателен.. при което се очаква да не влезна в малкия процент изчистили го с тази терапия. На този етап ми се струва изключително неоправдано 1 година да не съм в състояние да си върша работата и то точно в един от най-важните моменти в живота ми. Като цяло очаквах терапията с Виреад с нетърпение, защото доколкото знам при достигането на неоткриваеми нива на вируса, лекуваните се чувстват изключително енергични и много по-добре от преди. Вместо това заради интерферона се очаква "понижение в стандарта на живот"... Дано не изглеждам като всезнайко, но знаете как е.. като се сблъскаме с тази диагноза и започваме да се интересуваме... и по това, което съм разбрал (огромна част и от този форум) за моят хроничен хепатит Б е по-удачна терапията с нуклеозидни аналози... Сега се сещам, че дори в документите от НЗОК пише, че се цели да падне под 100 000 копия, а аз в момента имам 46 000 ...
Моля по-запознатите и преминали през тези неща да споделят тяхното мнение - има ли смисъл да рискувам последиците (някои от тях май необратими?) и да се пробвам с пегасис или да направя всичко възможно да се лекувам с Виреад, ако трябва дори сам да го заплащам? И ако интерферона е почти обречено лечение при мен, защо комисията ми назначава него? Предполагам също така, че Хепатит Б ще бъде преборен съвсем скоро в следващите години с някаква терапия, която го приключва веднъж завинаги... защо тогава да си причинявам интерферона, като може да се лекувам с Виреад, докато излезе друг вариант?

Благодаря много предварително.

ПП: Извинявам се, че го пиша така разхвърляно... но го нямам систематизирано. Дано не е голямо усилие да се проследи историята ми.. И не знаех къде е по-удачно да пусна темата си дали тук или в Диагностика. Моля админите да я преместят, ако там е по-добре.

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007