Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания
Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?
irka:
Радо, поздравления за труда и благодаря, че го сподели с нас! :)
За съжеление не всичко разбрах, ама минуса си е мой! :-\
На мен това което са ми казали за диетата е, че всъщност такава няма. Хапваш си здравословна храна, с каквато по принцип би трябвало да се храним. Друг е въпроса доколко го правим! :) Пърженото и мазното по принцип не са за препоръчване, както сладкото и мнооого лютото. Така че човек е хубаво да ги ограничава и без да има хепатит С. Но да ги ограничава, а не е задължително да ги изключи съвсем от менюто си! Както каза моята лекарка- то черния дроб си има нужда понякога и от мазничко, и от сладичко! Така че си мисля ако човек не се храни всеки ден с мазни храни /изброени в горните постинги/, не яде на всяко ядене адски люта храна и не набива по цял ден сладки работи, всичко ще си е о.к.!
Поне аз за себе си спазвам тези неща. Хапвам си и свинско, и пържено, и люто, и сладко, но един път седмично да ми се върже от всяко едно от изброените. И то не защото спазвам някакви правила, ами просто така си се получава, така съм се хранила винаги.
Алкохола е друго нещо вече! Ясно е, че той е забранен! :-X Но честно да си кажа аз си позволявам 1-2 чаши вино или бира. На разни поводи си позволявам и концентрат. Всъщност аз алкохол не бях близвала 3години покрай бременеене и кърмене, така че по принцип не пия. Дори виното и бирата най-много да ми се е случвало 1-2 вечери в седмицата да пия по 1-2 чаши.
Съпругът ми, откакто разбра, концентрат пие мнооого рядко. Вино и бира и той като мен отвреме навреме по малко.
Ясно е, че в момента който почнем лечение няма да си позволим и капка алкохол!
Обаче това родителите са "голяма работа"! И моите и неговите знаят за състоянието ни, но като им отидем на гости се почва - Айде малко ракийка/водка или др./ за здраве, няма да навреди, една чашка! - после обаче се сипва и още една и ....Не мога да ги разбера! :-\ Накрая все се налага да им напомняме, защо ограничаваме алкохола!
Аз зе замислих нещо друго! В момента съм на една диета /ама не заради болест а за сваляне на кг. :-[/ та се чудя дали няма да окаже някакво влияние! Май ще трябва да се консултирам с някой! Че тя е доста дълга и макар че се избягват повечето храни които не са препоръчителни при Хепатита, все пак се набляга доста на белтъчините и протеините, като изключва почто до минимум въглехидратите, а също и плодовете и голяма част от зеленчуците/в тях има доста въглехидрати/.Затова и се налага да взимам допълнително витамини! Ей, сега се хвърлих в размисли! :-\
Радослав Русинов:
Здравей :)
Аз мога да кажа каква диета спазвам в момента, ако може да се нарече така.
Не пия никакъв алкохол, по никакъв начин, дори и глътка.
Това е нещото, което и лекарката ми каза "никакъв алкохол", и от нещата които съм прочел се опитвам да не пия никакъв, спрях да пия преди лечението и досега още не съм пил никакъв.
Това е единственото, което лекарката ми каза относно диетата, аз я питах за останалите неща, мазно и т.н. и тя каза, че няма нужда да се спазва такава стриктна диета.
Ограничавам се и да ям прекалено люти неща, може само леко пикантни.
И другото, което спазвам e да избягвам всякакви лекарства, особено тези базирани на ибупрофен. А в днешно време почти всички по-силни лекарства, болкоуспокояващи и т.н. са на базата на ибупрофен. Загледай рекламите по телевизията на лекарства и ще прочетеш или чуеш накрая "съдържа ибупрофен". А след като прочетох статията на www.puls.bg видях, че може би съм имал някакво право.
--- Цитат ---Хепатит С - симптоми, диагноза, лечение - Какво е лечението?
- избягване приема на лекарства, които са вредни за черния дроб (важно е да се отбележи, че почти всички медикаменти, широко прилагани за понижаване на температурата, болката и симптомите на настинката са токсични за черния дроб и прилагането им трябва да се избягва); не трябва да се приемат потискащи имунната система медикаменти (наричат се още имуносупресори), тъй като те намаляват естествените защитни сили на организма и улесняват размножаването на вируса; ако сте болни от хепатит се консултирайте с лекар преди започване приема на каквото и да било лекарство, тъй като чернодробното увреждане променя разграждането и от там ефекта на голям брой лекарствени вещества.
--- Край на цитат ---
Не стига, че натоварват черния ти дроб ами и всъщност не действат, защото черния дроб не работи както трябва.
Всъщност хепатита ми го откриха след като си направих едно ударно едноседмично лечение с лекарство, базирано на ибупрофен, от което така ми се разстрои стомаха, че след като отидох на гастроентеролог той ме прегледа и се усъмни за хепатит и тогава ми го откриха. След това не можах да убедя никой лекар, че предписаното ми ибупрофеново лечение е предизвикало силна чернодробна реакция. Дори открих статия по темата, но никой не прие това като възможен вариант. Ще я сложа тук, ако ти е интересно да я прочетеш: Ibuprofen-Induced Hepatotoxicity in Patients With Chronic Hepatitis C. Тези няколко пациенти са били лекувани с ибупрофен-базирани лекарства в количества точно като при мен и стойностите на AST и ALT на единия от тях например, са скочили до 523 и 1238 ???
Но много се отклоних от темата :)
В момента никаква друга диета не спазвам и мисля, че това трябва да си е индивидуално решение. Тези статии точно дават идеи как можем да се храним така, че да не натоварваме черния дроб, но аз не мисля, че едно нормално хранене може до такава степен да натовари черния дроб, че едва ли не той да се увреди по-бързо отколкото ако човек се храни правилно.
Но както ти казваш, не знам как стоят нещата, когато спазваш някаква диета която може по някакъв начин доста да натовари черния дроб. Виждам, че препоръчват повече въглехидрати, но не знам.
Мисля, че с едно сравнително нормално хранене, без да се прекалява с нищо и без да се ограничава, човек може да се чувства съвсем нормално.
Иначе преди да започна лечението точно така се бях уплашил и след като бях изчел всички тия статийки :D по-горе, реших да спра да ям месо. Пак изчетох сума ти неща какво трябва да се яде, когато си вегетарианец и така изкарах почти 3 месеца, като рядко се случваше инцидентно да хапна нещо с месо. Наблегнах на по-здравословните храни, рибни неща и сурови ядки и мога да кажа, че се чувствах доста добре. Но като започна лечението веднага спрях. Тогава всъщност минах през един период от 3-4 месеца дето просто ядях по 4-5 пъти на ден :D, и ядях наистина много месо.
Stefan:
Rado, ako procheti moia post deto govorih za dietata mi i az imah sashtoto prejiviavane. spriah da iam po4ti vsiakakvi mesni i jivotinski produkti i sled niakolko dni se 4uvstvah ujasno. spored men triabva da se hapva ot vsi4ko i kakto kaza irka samo da se ogranichavat tezi po vrednite, natovarvashti hrani. po princip strogite dieti se preporachvat nai ve4e za hora v mnogo naprednal stadii na bolesta, pri koito chernia drop veche ne e zdrav.
mnogo chesto cheta i za jeliazoto, 4e triabva da se izbiagva. mai svinskoto ima pove4ko jeliazo, a sushto go ima i v niakoi vitamini, triabva pak da potarsia malko pove4ko info za tova.
Радослав Русинов:
Да, и аз така мисля, не трябва да се прекалява с ограниченията :) Особено когато става въпрос за нещо, което не може да окаже чак толкова голямо влияние, специално при хроничен хепатит в не толкова напреднал стадий.
За желязото ще е интересно да пуснеш инфото, да прочета какво казват за него.
ninka:
Радо ,за ибупрофена - всички хванахме грипа и мъжа реши да се лекува ударно .С ибупрофен за смъкване на температурата - той също е с хепатит С .Вечерта беше много зле - казваше ,че му изтръпват крайниците ,че умира да викам бърза помощ .Кошмар.Аз така и не ги викнах - реших ,че достатъчно се е натровил и ако дойдат ще му сложат още нещо и ще стане по- зле .Не сгреших - оживя ::)Е наблюдавах го де питах го през десет минути - дишаш ли ? На другия ден му взех глюкоза .За три дни се съвзе .Та този ибупрофен е супер гадост - предлагат го под формата на Нурофен - и за деца малкия ми получи тежка алергична реакция от него и се наложи урбазон .Внимавайте с него .
Хепатита си действа бавно но сигурно черния дроб полека ,полека отказва - това са моите наблюдения .
Нинка , диетите да не са много драстични само .След такава доста често започна да ме боли от дясната страна - личната каза - аа жлъчката е но аз си знам :-\
Благодарности за инфото за храненето !
Стефан ,тези неща дето ги писах за ттт.. ги изрецитира Чернев на времето .Но човек сам познава себе си най-добре .И чувства кое му понася и кое не . Между другото какво мислите за имунизациите за хепатит В в нашето положение .Мен ме е страх да си сложа такава ,като чета за смъртните случаи след нея ..
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия