Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания

 За кафето и черният дроб...

(1/1)

tweenG:
Здравейте!
Създавам тази тема с идеята всеки да изрази впечатленията си за ползата или вредата на кафето за черния дроб. Определено въпросът и дискусионен и ще се радвам ако тук намерят среща различни гледни точки.
Ето няколко линка по въпроса:
Естествено, като пристрастен към кафето съм подбрал само положителните отзиви  :wink3:  Но ако трябва да съм откровен, отрицателни почти липсват!

http://www.slava.bg/news/14620.html
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009020600040001805
http://www.econ.bg/news/article45111/kafeto_pazi_ot_rak_na_cherniya_drob
http://www.medicine.bg/novini/nyakolko-chashi-kafe-pomagat-v-borbata-s-chernodrobni-zabolyavaniya
http://zdrave.org/%d0%ba%d0%b0%d1%84%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5/

Силвана Лесидренска:
Здравей,

явно въпроса с кафето не ти дава мира  :girl_wink:
Да, има хиляди статии и десетки проучвания, и всички те докладват за ползата от няколко чашки кафе на ден за по-добро храносмилане, и добра функция на черният дроб. Има едно обаче, което ти забравяш- ти си с остър хепатит. Разликата между острият и хроничният по отношение на храната и напитките е най-общо в това: при хроничните хепатити, не храната или течностите увреждат черният дроб, а самият вирус ( с една уговорка-ако спазваме нормален хранителен режим; ако пийваме всеки ден стограмки и плющим тлъсти свинки пържолки е повече от ясно, че и те ще си кажат думата).
Обратното- при острата фаза, не толкова вируса ( защото се предполага, че ще го пребориш за няколко месеца и ще създадеш антитела), колкото храната и напитките утежняват положението. Надявам се ме разбираш също така, че не сме лекари и не можем да ти кажем" Хей, ама разбира се, пийвай си кафе, разрешаваме ти", напротив. Сам си решаваш  :girl_wink:

Радослав Русинов:
Здравей,
На нашия сайт също можеш да откриеш информация за резултати от изследвания, които откриват връзка между употребата на кафе и забавяне на фиброзата при хора с хроничен хепатит:
- Кафето намалява чернодробната цикатризация при хепатит С
- Водещите новини през 2009 година
- HBV Journal – февруари 2010
- HCV Journal – 2009, брой 12
Но както виждаш, говорим за хора с хроничен хепатит, за които важат малко по-различни неща по отношение на режима на хранене. Припомням на четящите, че ти си изкарал остър хепатит Б и в момента се възстановяваш.
Ето например един малко по-различен съвет по отношение на напитките с кофеин:

--- Цитат ---Ръководство за контрол/овладяване на страничните ефекти от терапията на хепатит С
...
Симптоми, свързани с яденето и храната
...
- Пийте вода вместо напитки с кофеин като кафе, чай и газирани питиета. Напитките с кофеин обезводняват организма, което води до нуждата от още по-голяма консумация на вода
...

--- Край на цитат ---


--- Цитат ---Хранителни нужди на хора с хроничен хепатит без наличие на цироза
...
Избягвайте кофеинови и газирани напитки, които са диуретици, от употребата на които можете да се обезводните.
...

--- Край на цитат ---

Т.е. трябва да се внимава и да не се злоупотребява. В случая на изкаран остър хепатит Б не мисля, че ще е много сериозен проблем да пиеш кафе, стига да не прекаляваш. Целта е черния дроб да има възможност да се възстанови, като не го претоварваш с по-тежки храни или напитки, както и с физически натоварвания. Но това са просто част от добрите препоръки, които ще помогнат за по-доброто възстановяване на черния ти дроб, те нямат директно отношение към борбата на имунната ти система с вируса и спонтанното му изчистване.


Поздрави,
Радо

tweenG:
Много благодаря за отговорите  :hug1:
Определено вече осъзнавам разликите в режимите и съответно влиянието на кафето при различните хепатити. Пия не силно кафе обикновено веднъж и по-рядко два пъти дневно, а дехидратацията компенсирам с минимум с 3 л. вода и 1.5 л. сокове дневно :morning:

Хубав ден  :wink3:

nikolai1221:
аз не пия кафе изобщо

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия