Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания

 Статия в Puls.bg - Хранене при заболяване на черния дроб

(1/1)

Радослав Русинов:
Преди няколко дни на сайта на Здравния портал Puls.bg излезе статия за храненето при хората с чернодробни заболявания: Хранене при заболяване на черния дроб.
За съжаление съм силно разочарован от поднесената информация. Въпреки, че от Puls.bg обикновено пускат автора на статията или източника на новините, които публикуват и са един много сериозен и полезен медицински източник, тази конкретна статия няма нито автор, нито източник, нито дата на публикуване.
Тъй като спазването на хранителен режим при остър хепатит е силно препоръчително, описания режим за хората с остър хепатит е разбираем.
Но се вижда, че нещата написани в частта за хроничните хепатити, са извадени от някой стар учебник.
Ето два цитата:

--- Цитат ---Необходимият порцион храна за деня се поема на 5-6 пъти.
--- Край на цитат ---


--- Цитат ---Температурата на храната е 57-62 до 15 ˚С.
--- Край на цитат ---
Изобщо материала звучи като спазване на някакъв спартански режим от времето, когато хроничните хепатити изобщо не са били лекувани, а на хората е предписвано "Лечебно хранене".
Въпреки, че последните информации относно храненето при хронични хепатити, отново отдават по-сериозно значение на важността на храненето, това, което те препоръчват е придържане към един здравословен режим на хранене. Един такъв режим на хранене дори не е диета, а нещо, което се препоръчва за всеки човек и не бих казал, че той се приближава до написаното в статията.
А какво да кажем за това:

--- Цитат ---При добро състояние порционът осигурява белтъчини, мазнини и въглехидрати като се изключат продукти и вещества, които имат силен секреторен ефект върху стомаха и панкреаса – богати на етерични вещества продукти, пържени и печени храни, богати на холестерол храни, кафе, чай.

--- Край на цитат ---
Колко научни изследвания казват, че кафето е вредно и колко, че е полезно. Защото аз мога да цитирам само такива, които казват, че кафето е полезно, но не и вредно, пък камо ли забранено. И как точно ще навредят печените храни на един човек с хроничен хепатит.

Включвам статията като информация в сайта, защото целта е да бъдем максимално информирани.
Моето лично мнение обаче е, че статията по никакъв начин не отразява това, което научната общност е научила за храненето при хроничните хепатити през последните 10-15 години и ако тя поставя забрани и налага правила, то те трябва да бъдат обосновани най-малкото с посочване на източника.


Поздрави,
Радо

abracadabra:
Полезни и вредни витамини и минерали при Хепатит.
От това което изчетох стигнах до извода:
Ако имам грешки, или имате друго мнение, споделете.

 -Витамин "С" , но в по-големи дози от него се усвоява и повече желязо и не трябва да се предозира.
 -Полезни са и витамините от групата "В", но без "В3". Той да се избягва. Също в норм. дози "В1".
 -Вреден витамин "А" , и бетакаротин(прочетох че имало някаква разлика с "А").
 Също парацетамол, антибиотици, аспирин.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия