Да, точно това имам предвид, под вреди за хората с хепатит се включва и това, че те имат проблеми с черния дроб.
Въпреки твърденията на д-р Кембъл при теста с мишките с хепатит B и казеина от статията, тази информация изобщо не е доказана, въпреки това, което той казва. Ето в тази статия, която излезе преди няколко дни, се прави много сериозен и детайлен анализ на неговата книга, като е отделено специално внимание и на случая с трангенните мишки с хепатит Б и теста с казеин:
The China Study: Fact or Fallacy?, като извода е, че заключенията при тези опити не са коректни.
Трудно ми е да повярвам, че прясното мляко може да е вредно за който и да е (изключвам хората с млечна алергия, лошо усвояване на лактозата, и непоносимост към казеин) и досега не съм видял нищо сериозно, което да го покаже или докаже. Разбира се, говорим за истинско прясно мляко. Това, което е в магазините е продукт, в който има намеса. Но дори и ако приемем, че млякото в магазините може да е вредно, то причината за това може да е свързана само и основно с това как то се преработва, а не с това, че е мляко.
Отделно е въпроса какво мляко е по-добре да се консумира, мисля че в това отношение може силно да се препоръча козето мляко пред другите млека.
А като млечен продукт данните за киселото мляко и изварата показват основно полезни свойства.
И пак казвам, по никакъв начин не мога да отделя хората с проблеми с черния дроб от другите хора, когато си говорим за консумация на мляко. Ако се води такъв спор, то той може да е само на ниво да се консумират ли продукти от животински произход, или не, т.е. за и против вегетарианството, но там вече отиваме на съвсем друга основа и спор, който тече от десетки години. Въпреки противоречивите данни от статията за млякото, към която пуснах линк, моето мнение е, че няма реални данни, които да показват, че то може да е вредно, когато говорим за истински и натурален продукт.