Автор Тема:  За Млякото и мазнините в него  (Прочетена 12104 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pamche

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 980
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
За Млякото и мазнините в него
« -: Юли 12, 2010, 19:58:11 »
Нека да поразсъждаваме :

Добре де , сега за хора с хепатити и с проблеми с Черния дроб , тези млека и като цяло продукти с растителни мазнини полезни или вредни са ???

И като цяло какви млечни продукти ползвате ?
Известен с това , че не е известен !

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: За Млякото и мазнините в него
« Отговор #1 -: Юли 12, 2010, 21:58:03 »
Трудно е да се даде еднозначен отговор. Информацията е малко противоречива, но аз поне мисля, че няма сериозни доказателства за вредата от млякото.
Преди година и половина правих разследване по темата "млечни продукти", ако не си прочел статията, можеш да я видиш тук: За и против използването на млечни продукти. В нея се опитвам да представя и двете гледни точки.
А относно растителните мазнини, е ясно че в тях няма нещо полезно. Въпреки, че звучат много безобидно, всъщност те са много повече химия отколкото растителни продукти. Говорим за хидрогенирана растителна мазнина, която дори и да приемем, че не е вредна, то със сигурност в нея няма нищо полезно.
Ето две статии, в които се говори за хидрогенираните масла, в интернет можеш да се намерят още много други по темата:
Фалшив сладолед
Модерният убиец - хидрогенираната мазнина
Със сигурност ако човек използва млечни продукти не би трябвало да си купува такива, които съдържат растителни мазнини, поне така мисля аз.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #2 -: Юли 13, 2010, 03:19:25 »
Аз по принцип съм на мнението, че нищо естествено с което се храним не е вредно в нормални количества. Например винаги употребявам краве масло - не маргарин и пр. когато мажа филии. Все пак не ядем филии по 5 на ден всеки ден, така че 2 пъти в седмицата е о.к. За готвене използвам само зехтин.  Млечните продукти ги купувам с нормална масленост, не нискомасленни или обезмаслени. Не пием по 2 литра мляко на ден, така че по 1 чаша нормално /доколкото може да е такова млякото от магазина/ мляко е в рамките на приемливото. Същото е и с киселото мляко - купувам мляко с нормална масленост - не споменавам проценти, че нещо ми се губят вече. Тук са пълномаслено, нискомаслено и обезмаслено - аз купувам пълномаслено. Разбира се не знам дали е полезно или не, особено в нашия случай, така че ще ми е интересно да прочета. Прочетох вече двата линка дадени от Радо за хидрогенираните растителни масла и определено както царевичния сироп започвам да ги отбягвам доколкото мога.

Отивам да чета още.

Неактивен pamche

• Профил
« Отговор #3 -: Юли 13, 2010, 10:32:16 »
Четох постовете и статиите ,
но какво е положението при хора с увреден черен дроб или жлъчка , да се ядът млечни продукти с висока масленост от животински характер( близки до натуралните ) или  такива продукти с растителни мазнини и ниска масленност .

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #4 -: Юли 13, 2010, 10:35:03 »
Според мен близки до натуралните. Няма доказателства, че това може да е вредно и не мисля, че в това отношение човек с хроничен хепатит се отличава от другите.

Неактивен pamche

• Профил
« Отговор #5 -: Юли 13, 2010, 10:52:31 »
Радо ,
не с хепатит , а с увреден черен дроб и примерно или без жлъчка  ... всмисъл, кое би било по вредно , както като гледам и при диабетиците ...оказва се че в диабетичните храни за сметка на липсата на захар има други куп дивотии дето също се оказват нездравословни . 

Е разбирасе питам за мнения :)

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Юли 13, 2010, 11:27:41 »
Да, точно това имам предвид, под вреди за хората с хепатит се включва и това, че те имат проблеми с черния дроб.
Въпреки твърденията на д-р Кембъл при теста с мишките с хепатит B и казеина от статията, тази информация изобщо не е доказана, въпреки това, което той казва. Ето в тази статия, която излезе преди няколко дни, се прави много сериозен и детайлен анализ на неговата книга, като е отделено специално внимание и на случая с трангенните мишки с хепатит Б и теста с казеин: The China Study: Fact or Fallacy?, като извода е, че заключенията при тези опити не са коректни.
Трудно ми е да повярвам, че прясното мляко може да е вредно за който и да е (изключвам хората с млечна алергия, лошо усвояване на лактозата, и непоносимост към казеин) и досега не съм видял нищо сериозно, което да го покаже или докаже. Разбира се, говорим за истинско прясно мляко. Това, което е в магазините е продукт, в който има намеса. Но дори и ако приемем, че млякото в магазините може да е вредно, то причината за това може да е свързана само и основно с това как то се преработва, а не с това, че е мляко.
Отделно е въпроса какво мляко е по-добре да се консумира, мисля че в това отношение може силно да се препоръча козето мляко пред другите млека.
А като млечен продукт данните за киселото мляко и изварата показват основно полезни свойства.
И пак казвам, по никакъв начин не мога да отделя хората с проблеми с черния дроб от другите хора, когато си говорим за консумация на мляко. Ако се води такъв спор, то той може да е само на ниво да се консумират ли продукти от животински произход, или не, т.е. за и против вегетарианството, но там вече отиваме на съвсем друга основа и спор, който тече от десетки години. Въпреки противоречивите данни от статията за млякото, към която пуснах линк, моето мнение е, че няма реални данни, които да показват, че то може да е вредно, когато говорим за истински и натурален продукт.

Неактивен sunshine

• Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 13, 2010, 21:46:59 »
Олеле, направо ми настръхва косата като чета такива статии..

Аз напоследък съм почитателка на философията на Спайдър Спорт, след като видях чудеса, постигнати от мои познати за страшно кратко време.

Ето това са техните съвети за здравословно хранене накратко:
http://spidersport.com/15-nutrition-tips.php

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Юли 13, 2010, 22:15:41 »
Тези съвети ми напомнят на тази книга в съкратен вариант: Food Rules: An Eater's Manual.
Това са неща, които може да се обобщят като се вземат предвид всички най-важни неща за храненето и здравето, които се знаят.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007