Черният дроб > Хранене при чернодробни заболявания

 Натурален мед, някакви ползи?

(1/4) > >>

Inox:
Някой знае ли дали има някакво положително влияние на натуралния мед в/у черния дроб?
Под натурален мед разбирайте такъв който не е подлаган на термична обработка, нефилтриран, без добавки от вида на глюкоза и подобни боклуци, просто мед директно от кошера с живите ензими, витамини и т.н.

Радослав Русинов:
Здравей,
Не знам за някакво специално и директно въздействие на меда върху черния дроб.
Но със сигурност е здравословно и полезно и би оказало полезно въздействие и върху черния дроб. Т.е. очакваният здравословен ефект трябва да е същия както и при човек, който няма проблеми с черния дроб.
Но ето нещо в посока мед, медолечение и черен дроб: Медолечение.


Поздрави,
Радо

marinka:
Здравей,като човек занимаващ се с пчеларство единствено мога да те аплодирам ,че задаваш такъв въпрос! :clap:Няма да изнасям лекции ,но от пчелните продукти прополисът и пчелната отрова са противопоказни при чернодробни заболявания!Иначе меда,пчелния прашец и пчелното млечице са балсам за черния дроб!Има една книжка "Лекуване с мед " на Поля Димитрова,която е написана много грамотно,ако имаш възможност хвърлии един поглед!Иначе най-обща информация има достатъчно в нета!          „Ако искаш да съхраниш младостта, то задължително яж пчелен мед”
Авицена

Медът е използван, като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед приема лечебните свойства на растенията, от които е получен. Основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Те увеличават количеството на гликогена в черния дроб,като с това подпомагат активно обменните процеси в него, както и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция. Така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.

Белтъчините се съдържат в малки количества. Те имат особено голямо значение за организма на децата. От микроелементите в меда най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. Съдържа витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин. Макар и в малки количества, те влияят на обмяната на веществата. Подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция. Етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които влияят върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.

Основен начин на употреба на пчелния мед е вътрешното му приложение. Необходимо е медът да се задържи в устата, за да могат антибиотичните му вещества да контактуват по-продължително време с устната лигавица. Така се лекуват инфекции в горните дихателни пътища. Може да се приема и разтворен в топло мляко, чай или в комбинация с прополис. Температурата на чая или млякото не трябва да бъде по-висока от 45-50 градуса. Когато се използват неговите антимикробни свойства при заболявания на стомашно-чревния тракт (ентерити, колити) се препоръчва да се приема под формата на гъст воден разтвор.

Медът, поставен върху рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства раневата повърхност. Към този ефект на механично почистване се добавя и неговото антибактериално действие. Съдържащите се в меда флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Лечението се провежда, чрез намазване на раната с мед или чрез правене на бани с 30% воден разтвор на мед. По този начин става бързо очистване на раната от гнойната секреция и започва епителизиране. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина и влагалището. Например гъбична инфекция може да се повлия с поставянето на тампони, натопени в мед, във влагалището няколко поредни вечери.

Медолечение под форма на смучене на късче озахарен мед или масаж на венците се прилага при пародонтоза. Приемът на пчелния продукт се препоръчва и в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания. Над 70-те съставки на меда подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт, нормализират киселинността, регулират ферментационните процеси. Захарите му се резорбират направо, без да дразнят стомашната лигавица. Пчелният мед подобрява перисталтиката на червата и регулирайки изпразването им, влияе благоприятно при хроничен запек. Пчелният еликсир действа успокояващо на нервната система. Той може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние. Тогава той се приема 3 часа след вечеря.

Дано съм била полезна!Успех

пепи:
 :congrats: Напълно съм съгласен с полезните качества на меда,но за мен сега големият проблем е да се намери качествен мед , защото и производителите на мед станаха големи АЛХИМИЦИ / естествено не всички,но за съжаление - повечето/   :pardon:

marinka:
Здрасти отново :smile:!Варианта да си купиш качествен мед,според мен е следния:намираш някой старец,който си гледа пчелите в някое забутано село и ето ти качествен мед,пък и можеш да си сигурен че те не хранят пчелите си с захар и антибиотици! :smile:По старите пчелари не гледат пчелите си с цел да забогатеят,а по скоро се разтоварват и си помагат по малко към пенсиите.Искам да кажа ,че отношението им към пчелите не е толкова агресивно,както на колеги които се хранят от тая работа!Малко се поувлякох,но темата е болна за мен, иначе аз съм от Габрово и ако минаваш от тук винаги мога да те подкрепя с медец! :laugh:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия