Автор Тема:  Конференция на ELPA в Истанбул  (Прочетена 5712 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Конференция на ELPA в Истанбул
« -: Декември 21, 2012, 19:53:09 »
Здравейте, приятели,
На 14-15.12 т.г. в Истанбул се проведе извънредно общо събрание и конференция на ЕЛПА - Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, чийто член е Хепактив. Аз представлявах нашето сдружение на конференцията и поради това следва да ви информирам относно проведените мероприятия и добитите резултати.
На първо място, непосредственият повод за провеждане на събранието беше съвместният проект на ЕЛПА и НАМ. Става дума за интернет-сайт с превод на пет езика, който да поддържа и постоянно да обновява информация относно вирусните хепатити. Информацията ще бъде на високо равнище, като ще обобщава резултатите от най-новите научни изследвания и клинични експерименти и в този смисъл ще бъде полезна и на медицинските работници – по-точно, джи-пи и мед.сестри, евентуално лекари в области извън гастроентерологията. Но сайтът е директно ориентиран към пациентите със стремеж да ги поддържа навременно и детайлно информирани относно възможностите за лечение, предстоящите да бъдат одобрени нови лекарствени продукти, начините за справяне със страничните ефекти при различните лечения. По-просто казано, този сайт ще бъде сходен с нашия сайт, но няма да поддържа към себе си форум.
Въпросният сайт ще бъде създаден и администриран от нова организация с нестопанска цел, която предстои да бъде създадена съвместно от ЕЛПА и НАМ.
Сайтът ще стартира с непосредствена насоченост в областта на вирусните хепатити и опция за разширяване на засяганите теми към други чернодробни заболявания.
За съжаление не се предвижда постоянен превод на български език на публикациите, но в това отношение нашата организация и Хепасист ще помислят за принос.
На следващо място, бяха направени презентации от фармацевтичните компании Абът и Ем Ес Ди, като накратко ще изложа онази част от поднесената информация, която не е конфиденциална.
Първата компания - Абът, е напреднала много в разработката на безинтерфероновите медикаменти, като в този смисъл са налице 3бр. медикаменти във фаза на клинични изпитания. В различните комбинации помежду си или плюс рибавирин същите дават приблизително 100% успеваемост в лечението на хепатит Ц при нетретирани до този момент пециенти от генотип 1б, над 90% при 1а /говоря за траен вирусологичен отговор/. Резултатите при нулеви респондери са също много добри, а релапсерите трябва да се преценяват по средата, тъй като компанията при изпитанията работи с двете крайни групи : нелекувани и нулеви респондери на предходно лечение. Вторият впечатляващ момент е очакваната продължителност на лечението : 3 месеца, максимум 6. Третият е чувствителното намаляване на броя и интензитета на страничните ефекти от лечението. С други думи, налице е революция при лечението на хепатит Ц.
На втория ден следваше да има презентация на Рош, която е била отменена от самата компания. Това подсказва, че компанията вероятно не планира нови медикаменти и няма какво да поднесе като информация относно бъдещи проекти - по мое лично мнение.
Вместо презентацията на Рош се състоя такава на Ем Ес Ди. Това е компанията, произвеждаща боцепревир. Бяха показани данни от нови изпитания с боцепревир, който можел да се комбинира и с двата вида интерферон, но като цяло не научихме нещо ново. Компанията обяви, че има заложени безинтерферонови медикаменти в производствената си стратегия, но същата изостава зад тази на конкуренцията с всички минуси и плюсове от това.
Тази компания бе така коректна да покаже очакванията във времето за одобряване на медикаментите на всички компании, като от диаграмите стана ясно, че в периода 2014-2016г. се очаква бум на безинтерфероновите медикаменти.
За най-голямо съжаление не получихме никакви новини относно напредък в планирането и разработката на нови лекарства за хепатит Б.
Очаквам да получа слайдове от фармацевтичните компании, които не са конфиденциални и да ги споделя с всички заинтересовани.
Лично моят извод от така направените презентации е, че който е с хепатит Ц, генотип 1 и е в добро състояние на черния дроб, би било препоръчително да изчака новите медикаменти, отколкото да стартира лечение със сегашните, но в това отношение - разбира се, думата ще имат лекуващите лекари.
Поздрави на всички!

Неактивен eli13

• Профил
Re: Конференция на ELPA в Истанбул
« Отговор #1 -: Декември 22, 2012, 12:59:11 »
Горе съм пропуснала да отбележа, а това е много важно, че различните подтипове според интерлевкин28 показват незначителни различия при третиране с новите медикаменти.
Това специално за Людмила и всички други, които са с ТТ - весели празници!

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #2 -: Декември 22, 2012, 18:29:00 »
Браво Ели гордеем се с такъв човек като тебе.Много се радваме че  ни даде тази информация особено на такива хора като нас които вече са загубили надежда за лечение.Моя съпруг не издържа и на лечението с  третия медикамент макара че даде 000000000 резултат но се случиха др. неща и то много,много сериозни.Дано и занапред да ни даваш такава информация защото ни е много много нужна за нас които чакаме безитерфероновото лечение.Желая на всички Весела Коледа.

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 104
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #3 -: Декември 22, 2012, 20:45:44 »
 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:Много благодаря за информацията!Много сте полезни!Аз приключвам лечение другата седмица,за сега нямам основание да мисля ,че нещо не е в ред,но не  дай си боже да не съм отговорила или вируса се върне по -нататък в времето ще изчакам новите лекарства и със сигурност ще сменя болницата.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ на всички и УСПЕШНА и ЗДРАВА 2013 година :bye2:

Неактивен lyudmila

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 103
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 22, 2012, 23:37:44 »
Ели ,благодаря ти много за прекрасната новина!Надявам се черното ми дробче да може да почака.При биопсията преди 5 г.
лекарят ми каза,че ми липсва само кромид лук........Ама знае ли човек какво е станало за 5 години......и колко още може да
държи....
Но сега да мислим за прекараме  една ВЕСЕЛА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА!ЖЕЛАЯ МНОГО ЗДРАВЕ НА ВСИчКИ,ПОБЕДА НАД
ВСИчКИ НЕПРИЯТЕЛИ И УСПЕХ ВЪВ ВСИчКИ НАчИНАНИЯ! :flowers: :flowers: :flowers: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers:

Неактивен eli13

• Профил
« Отговор #5 -: Декември 23, 2012, 13:33:37 »
А така - знаех си, че ще ви оправя настроението.
Относно състоянието на черния дроб и чакането с вируса ще ви препоръчам нещо, а вие действайте по ваша преценка.
Иде реч за олиото от черен сусам, за което пророкът Мохамед е казал, че лекува всички болести  :girl_wink: Според мен той е разбирал от тези неща, защото когато аз пиех от въпросното олио, вирусният ми товар за два месеца спадна от 2 650 000 на 9 000.
Тогава обаче имах късмет да се сдобия с едно шишенце, а после взе да става все по-трудно, защото в България такова нещо няма и може да бъде открито само в запасите на Главно мюфтийство, които от своя страна го внасят от Саудитска Арабия.
В Истанбул обаче го намерих лесно на Египетския пазар, защото там няма "няма".
Та в този смисъл потърсете по разни арабски или турски магазини. Подчертавам, че олиото е от черен, а не от бял сусам /което служи за готвене/, студено пресовано и от него се взема една чаена лъжичка на ден - може разтворено в чай или топла вода.
Аз сега съм решила да го разтварям в медена вода, която пък учителят ми по аюрведическа кухня рече, че била перфектна за черния дроб.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007