Здравейте,
Преди около 3 месеца ми се наложи да търся информация за хепатит Б и така попаднах тук.
Най-после се престраших и реших да разкажа за нашата среща с хепатита. След стандартни изследвания за опити за бебе (трябва да споделя, че опитваме от около 2,5 години..... ), през февруари се установи, че партньора ми има хроничен хепатит Б, при мен HbsAg е отрицателен. Няма да описвам шока и притеснението, което изпитах.... През март постъпи за лечение в МВР болница, лекуващ лекар доц. д-р Николовска. Приложили са му лечение с трансметил, ударни дози глюкоза и карсил. След 8 дни резултатите бяха: АСАТ - 75, АЛАТ - 153, GGT – 43, HBV DNA – 2 427 949 (6,38) c/ml или 296 091 (5,47) IU/ml, HBeAg-, antiHbeAg+. През април: GGT – 29, АСАТ - 115, АЛАТ - 224,

. Въпреки че се старая да готвя здравословно, включвам повече зеленчуци, плодове...., месо (нетлъсто), яйца, извара, кисело мляко в менюто и избягваме люта храна, стойностите на трансаминазите се бяха покачили. Тогава прочетохме тук, че може би трябва да намали кафето – и това направи. Възможно ли е подправките като розмарин, риган, чубрица, които използвам (без да прекалявам, разбира се) да влияят на ензимите? (извинявам се, ако въпроса е глупав..., но не спирам да мисля какво да сготвя и какво не и как.....)
Сега като направи още веднъж изследвания за чернодробни ензими, предстои биопсия. След това определяне на подходящо лечение и така. От всичко прочетено разбирам, че всеки реагира различно на лечението и целта е да се подтисне репликацията за дълъг период от време. Борбата ще е трудна, както разбирам.....чакане за рецепти, доставки..... странични ефекти, НО няма да се предадем толкова лесно!!!
Има още нещо, което ме притеснява. При престоя му в болницата не са му казали какви допълнителни изследвания трябва да си направя аз..., кога да си поставя ваксина. От прочетеното тук разбрах, че трябва да си направя изследване за антитела, но не знам кое е точно. Тъй като планираме бебе, както споменах в началото, докторката, при която ходим не е имала такъв случай и не знае кога трябва да се постави ваксина и затова все още нямам поставена такава. Не казвам нищо лошо за нея, клиниката в която ходим е една от реномираните, въпреки че трудно си я позволяваме.
От както сме разбрали за хепатита – секс само с презерватив....и така ни остават само асистираните репродуктивни методи. Притиснати сме от времето.....

трябва да забременея до началото на лечението му, а вече имаме една неуспешна инсеминация...А и на мен работата ми е свързана с 4 месечно отсъствие от вкъщи. И тук въпросът ми е: дали е възможно да си направя ваксина сега и да си пробваме и по естествен начин? Ако има някои с подобен опит, моля за помощ и съвет........отчаяна съм.....
Утре ще прави пак изследванията за месеца и ще споделя резултатите.
Благодаря ви за отделеното време....извинявам се, ако съм ви досадила с прекалено дългият си пост.

П.С. истинско щастие е, че форума съществува