Наката, много е кофти това със семейството или близките, които от незнание започват да те избягват. Хубаво е да им обясниш, ако не на всички, то поне на жена си, че хепатит Б се хваща и при зъболекар например. Поради моя проблем, когато разбрах за хепатита (само че аз съм с Ц и пак не знам откога ми е) имах проблем и със зъбите (може и да имаше връзка даже).
Е, разбира се, като започнах да търся зъболекар, казвах предварително че съм с Хеп.Ц и дали това е проблем за тях.
Повечето реагираха с неразбиране и директно ми отказваха. Това, че може да имат и други заразени пациенти, които самите не подозират за това, явно не ги притесняваше толкова, защото после разбрах за няколко случая на остър хеп.Б при зъболекари в моя град, който не е особено голям и се разбират лесно тези неща, които са се заразили от пациенти. Познай за каква хигиена става дума, още повече, че има много такива, които обслужват много голям брой пациенти на ден и нямат време да си стерилизират добре инструментите след всеки.
Това е до болка позната тема... предполагам и за теб и не е много успокоително, но може да поговориш за тези неща.
Хубавото в случая е, че като започнеш да търсиш зъболекар и той ти откаже заради хепатита, така си вадиш изводи, кой спазва хигиена и кой не особено, доколко са запознати с възможните последици и може да предпазиш и близките си от посещение при тях, защото... ами има и други бацили, които не са приятни, хеп.Б засега не се лекува, но може да се живее без проблем с него. Пък и не се знае утре дали няма да открият лечение, както стана при хеп.Ц.
Успех!