Както споменах аз съм в активната фаза и като цяло всичко ми е завишено като през последните месеци се наблюдава тенденция за бърз спад във всички показатели. За количествения тест имам впредвид HbsAg quantitative.
Всъщност резултатите ми от ноември и от януари (месец след ковид, прекаран декември) не са с голяма разлика. Обикновено аз очаквах доста големи спадове, но този път не се наблюдаваха такива. Тоест за мен Ковид стопира борбата на имунитета ми с хепатита и изчистването му със силата, с която беше започнало. Възможно е декември преди ковид резултатите ми да са били с много голям спад, но да са се покачили поради ковид, но това е само предположение. С този активен вирус не мисля, че съм най-дорбият пример за последствия от преболедувал ковид.
Аз направих отново количествен 2 седмици след януарския тест, тъй като си бях в България и от 5000 вируса беше спаднал на 580, така че се надявам имунитета ми отново да работи с пълни сили в момента.
Резултати ноември (преди ковид):
ДНК (вирусен товар) - 3.9 млн iu/ml, количествен (HbsAg)- 4000 iu/ml, Алат - 48, Асат - 35.
Резултати януари (месец след ковид):
ДНК (вирусен товар) - 2.7 млн iu/ml, количествен (HbsAg)- 5000 iu/ml, Алат - 44, Асат - 37.
Ноември, когато разговарях с моя доктор го питах как мисли, че ще ми се отрази, ако се разболея от ковид. Той каза, че дори и с активен хепатит, няма от какво да се притеснявам, тъй като нямам други придружаващи заболявания и съм млада (на 27г.) и вярва, че тялото ми ще се справи лесно с вируса (ковид) и няма да го прекарам чак толкова тежко. Относно ваксината ми обясни, че е на принципа на ваксината за грип, която тук ми препоръчват всяка година да си слагам заради хепатита (не се подлагам на нея) и идеята й е да ме предпази от друг тип вирус. Като цяло тогава все още само се говореше за ваксина или едва започваха първите ваксинации и той се въздържа от мнение, което според мен е обяснимо. Тук докторите са много внимателни какво съветват и особено щом става въпрос за нещо ново като ковид ваксината. След това януари не съм го питала за мнение, тъй като прекарах вируса и на този етап нямам желание за ваксина, тъй като хепатита ми е приоритетен и искам имунитета ми да е концентриран само и единствено в борба с него.