Автор Тема:  Хроничен Хепатит + корона Вирус  (Прочетена 6687 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stilian

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 9
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хроничен Хепатит + корона Вирус
« -: Март 12, 2020, 19:43:44 »
Здравейте . Ние болните от хроничен Хепатит има ли от какво да се притесняваме. Говори се че най лесно  сме уязвими защото сме хронично болни и Корона вируса може по - лесно да се зарази.

Неактивен izabel

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 70
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Хроничен Хепатит + корона Вирус
« Отговор #1 -: Март 13, 2020, 13:05:53 »
Аз мисля ,че е еднакво опасно за всичките ни .Просто трябва да се пазим и да пазим хората покрай нас.А за хронично болните да така е и ние сме хронично болни ,но опасноста си е на лице и е въпрос на имуна система .Господ да ни пази и ние да си се пазим да спазваме претписанията!

Неактивен vpv

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 13, 2020, 16:34:52 »
Надявам се Тенофовир ( и подобните на него) които пием сега, да ни предпазят и от корона вируса, защото вируса на хепатити В ни е достатъчен и още един допълнителен, ще ни дойде в повече.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 106
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 19, 2020, 14:11:04 »
Поразгледах и поразтърсих информация - на този етап никой не споменава за проблеми с хора с чернодробни заболявания. Това не бива да ни отпуска, но все пак повечето от нас нямат никакви проблеми с имунната система и трябва да се постараем да остане така! Пазете се все едно сте рискови, но не изпадайте в паника!

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Публикации: 145
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #4 -: Март 22, 2020, 21:22:19 »
Има 2 статии на български език, които касаят чернодробните заболявания при коронавируса. Ако може да се даде някакво успокоение, то е че лекарства за хепатит Ц помагат за лечение на covid-19, но са във фаза на допълнителни проучвания.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32119961

При лекарствата за хепатит Б, наистина нямам представа дали това дава предимство.

Статиите на български са тези:
https://covidresource-bg.org/%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-covid-19-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

https://covidresource-bg.org/%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b1-%d0%bf%d1%80%d0%b8-covid-19/

Нещата не са съвсем успокоителни, но ако ползваме всички възможни предпазни средства и внимаваме с дезинфекцията с препарати, които могат да бъдат токсични при вдишване, мисля че няма какво да се притесняваме.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 106
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 24, 2020, 17:34:20 »
Включвам се с малко информация - вече излезнаха първите резултати от специализирани извадки с хора с хроничен хепатит B и коронавирус, приети в болница. Резултатите са успокоителни, но не трябва да ни отпускат.

С две думи - пациентите с хроничен хепатит B не карат по-тежко коронавируса, дори напротив може би заради антивирусните препарати, които пием, усложненията са по-редки и дори в извадката няма починали хора. Имат леки покачвания на трансаминазите, което е нормално тъй като се приемат доста антибиотици и лекарства. КОВИД-19 сам по себе си понякога уврежда черния дроб, но това няма общо дали имаш хроничен хепатит или не.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #6 -: Февруари 19, 2021, 23:48:27 »
Аз съм с активен (HbeAg+) хроничен хепатит б, на алтернативна терапия съм и декември се сдобих и с Ковид. Чувствах се зле в продължение на 10 дни като температура имах само в 3 от дните. Не съм вземала никакви антибиотици, нито парацетамол. Нямах задух, имах загуба на апетит и на мирис (поне запазих вкус), но се възстановиха сравнително бързо. Продължих си както обикновено с билките, витамините и минералите.
Около месец след като се възстанових от Ковид резултатите ми се бяха задържали долу горе на същото ниво (по принцип се водя в процес на намаляване на всички стойности), но въпреки, че не бяха спаднали, колкото очакваното, поне не се бяха повишили. Докторът ми обясни, че при наличието на два вируса и отслабване на общото състояние на организма, е възможно хепатита да се разбушува и стойностите да се повишат. За щастие след още 3 седмици отново имаше доста задоволителен спад в количествения ми тест, така че мисля, че щетите от ковид не се оказаха дълготрайни за сега.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 22, 2021, 19:39:02 »
Здравейте,

positivevibes- Имахте ли раздвижване във ензимите. КОВИД дава доста повишение на  АЛАТ/АСАТ за около 3-4 месеца.
Как ви се отрази Ковид на вирусния товар? Споменавате за спад във количествения тест? Кои тест имате впредвид?

А какво казват  вашите доктори за вакцинация? Моят препоръчва.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 22, 2021, 21:35:09 »
Както споменах аз съм в активната фаза и като цяло всичко ми е завишено като през последните месеци се наблюдава тенденция за бърз спад във всички показатели. За количествения тест имам впредвид HbsAg quantitative.
Всъщност резултатите ми от ноември и от януари (месец след ковид, прекаран декември) не са с голяма разлика. Обикновено аз очаквах доста големи спадове, но този път не се наблюдаваха такива. Тоест за мен Ковид стопира борбата на имунитета ми с хепатита и изчистването му със силата, с която беше започнало. Възможно е декември преди ковид резултатите ми да са били с много голям спад, но да са се покачили поради ковид, но това е само предположение. С този активен вирус не мисля, че съм най-дорбият пример за последствия от преболедувал ковид.
Аз направих отново количествен 2 седмици след януарския тест, тъй като си бях в България и от 5000 вируса беше спаднал на 580, така че се надявам имунитета ми отново да работи с пълни сили в момента.

Резултати ноември (преди ковид):
ДНК (вирусен товар) - 3.9 млн iu/ml, количествен (HbsAg)- 4000 iu/ml, Алат - 48, Асат - 35.
Резултати януари (месец след ковид):
ДНК (вирусен товар) - 2.7 млн iu/ml, количествен (HbsAg)- 5000 iu/ml, Алат - 44, Асат - 37.

Ноември, когато разговарях с моя доктор го питах как мисли, че ще ми се отрази, ако се разболея от ковид. Той каза, че дори и с активен хепатит, няма от какво да се притеснявам, тъй като нямам други придружаващи заболявания и съм млада (на 27г.) и вярва, че тялото ми ще се справи лесно с вируса (ковид) и няма да го прекарам чак толкова тежко. Относно ваксината ми обясни, че е на принципа на ваксината за грип, която тук ми препоръчват всяка година да си слагам заради хепатита (не се подлагам на нея) и идеята й е да ме предпази от друг тип вирус. Като цяло тогава все още само се говореше за ваксина или едва започваха първите ваксинации и той се въздържа от мнение, което според мен е обяснимо. Тук докторите са много внимателни какво съветват и особено щом става въпрос за нещо ново като ковид ваксината. След това януари не съм го питала за мнение, тъй като прекарах вируса и на този етап нямам желание за ваксина, тъй като хепатита ми е приоритетен и искам имунитета ми да е концентриран само и единствено в борба с него.
« Последна редакция: Февруари 22, 2021, 21:51:59 от positivevibes »

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 22, 2021, 22:29:32 »
Благодаря! Млада си имунхия ти отговор е добър и ще можеш да се пребориш. Пожелавам ти успех1 Ако не е тайна за коя страна говориш?

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Февруари 22, 2021, 23:07:52 »
Благодаря за подкрепата. Ще ви споделя на лично къде живея.  :girl_wink:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007