Ще си позволя леко отклонение от темата на ЛилянаЗард, но се надявам това, което искам да споделя да е от полза и тя да няма против вмъкването ми в нейната тема. Много от публикациите в този форум съм чела по веднъж като основно и след това съм се връщала немалко пъти да препрочета нещо конкретно. Темите на Velimira е една от тях. Благодаря ви hristo_gb, че в точно време на точното място, насочихте вниманието ми отново към тази тема, но този път за гъбите. Докато проследявам какво се случило с бащата на Velimira, приемайки тези гъби, сега забелязах, че той е приемал и въпросното Есенциале като добавка. Реших да проверя какво точно се съдържа, тъй като аз не живея в България и много от нещата закупувам под чиста форма от Америка (чрез iHerbs). Всъщност
есенциале съдържа есенциални фосфолипиди от соеви зърна. В темата за моята история споделих, че аз приемам
соев лецитин (от една година вече), тъй като се информирах, че той е една от градивните съставки (аз си ги наричам тухлички) за новите чернодробни клетки, поради съдържанието на Phosphatidyl Choline. В случая си помислих, че въпросните фосфолипиди от соеви зърна в есенциалето са нещо различно от соевия лецитин, който приемам, тъй като "фосфолипидите" не ми говореха нищо и за това реших да поразровя още по-дълбоко.
Във википедиа попаднах на това: "Есенциалните фосфолипиди (EPL) съдържат екстракт от молекули на полиенилфосфатидилхолин (polyenyl
phosphatidylcholine – PPC), получени от соеви зърна. Основната активна съставка е 1,2-dilinoleoyl
phosphatidylcholine (DLPC), който и е ключовият активен компонент на EPL.
Високото ниво на DLPC е основната разлика между EPL и типичните фосфолипиди (например лецитин) или фосфатидилхолините, приемани с храната или синтезирани в човешкия организъм." Първо се обърках и помислих, че лецитинът е "типичен фосфолипид", но препрочетох няколко пъти и видях, че в края на изречението уточняват, че типични са фосфолипи, приемани с храна или синтезирани в организма, а EPL е соевият лецитин, приеман като добавка например.
Тоест накратко осъзнах, че соевият лецитин, който съм приемала е полезен заради съдържанието на Phosphatidyl Choline (PC), тъй като РС представлява сам по себе си есенциален фосфолипид.

Твърде вероятно е това да е информация, която съм прочела и осмислила някога в миналото, но химията не ми е силна страна и ми е трудно да запомням имената на конкретните съставки в полезните добавки. И така, понякога като прочета нов продукт и си казвам "леле колко важна добавка съм пропуснала да приемам" и ми е голямо успокоение, когато разбера, че вече съм я приемала, но ми е обягвало името на химичният й състав и се бъркам, че е нещо ново. В чужбина докторите дори не споменават за добавки и до всяка полезна такава ми се е налагало да достигам сама чрез много четене, така че смятам, че докторите в България в това отношение правят голяма услуга, информирайки директно пациентите си. А споделеният опит на различни хора в този форум помага още повече с добри отзиви към различни добавки. В моята тема ще обновя българските наименования на това, което приемам, за да може този, на който му е интересно, да се ориентира по-лесно в имената.
Като заключение, след опресняването на информацията ми относно ползите от лецитина, бих искала да кажа, че аз считам, че
всеки един от нас, който е с чернодробно заболяване или е имал такова, би трябвало да приема соев лецитин или българското есенциале. Това не е имуностимулатор или имуномодулатор, така че за мен е на нивото на
силимарина, който спомага за протекция на чернодробните клетки, а соевият лецитин - да достави необходимият материал за изграждането на здрави клетки.
Ако бъркам в изводите и разбиранията си, ще се радвам някой да сподели своето мнение. Вярвам, че чрез дискусии можем да достигнем заедно до много истини.