Автор Тема:  Борба с хепатит Б чрез алтернативни лечения  (Прочетена 29969 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Борба с хепатит Б чрез алтернативни лечения
« Отговор #15 -: Февруари 24, 2021, 00:29:01 »
Днес разбрах, че ми е записан час за ултразвук/ ехограф на черния дроб, а с доктора ми като говорихме той каза, че ще ме запише за скан, което за мен означаваше Фиброскан. Преди около 3 месеца той ме посъветва, че на по-късен етап може да има нужда от биопсия (до сега ми е правен само един ехограф и след това Фиброскан като това беше преди година). Идеята ми е, че щом доктора е мислил за евентуална биобсия на по-късен етап, то какво ще се види с този ехограф? Не би ли трябвало да е преглед поне на фиброскан, на който да се изключи евентуална фиброза след високите нива на вируса и имунният ми отговор? С моите кг и диета не очаквам да се види омазнен или уголемен черен дроб, който обикновено се вижда на ехограф или аз нещо подценявам възможностите на това изследване?
Каква е практиката в България? На ехограф ли се преглежда рутинно или по-скоро на Фиброскан поне веднъж годишно? Чудя се дали няма грешка и да говоря пак с доктора ми.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #16 -: Февруари 24, 2021, 09:03:54 »
Не съм сигурен, но фиброскана показва активна инфекция, степен на фиброзата, както и възможна стеатоза (омазняване). При ехографа се налага добър специалист да гледа, защото по-трудно се разбира какво се вижда, но се вижда също ако има уголемяване на дроба (инфекция) и омазняване. Също може да се видят и евентуални кисти и прочие, също се гледат и жлъчката и жлъчните каналчета. Но най-вече ехографа е по-евтин и предполагам затова първо с това се гледа и ако реши, че има нужда тогава с фиброскан. Биопсията според мен е отживелица и не бива да се прилага ако има достъп до фиброскан, но може и да си има някакви съображения все пак.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #17 -: Февруари 24, 2021, 09:07:33 »
При ехото могат да се видят изменения по дроба, например хемангиоми и тн което Фиброскан не може. Той си мери омазняването на черния дроб и степента на фиброза. Двата метода не се изключват, а се допълват. В БГ Фиброскан не е все още приет като метод за оценка на черния дроб по каса и не е стандартно изследване, по - скоро изключение.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #18 -: Февруари 24, 2021, 10:27:15 »
Най важното което трябва да се отхвърли на ехо е чернодробния карцином/рак/. Статистиката сочи че 95% от пациентите със HCC /hepatocellular carcinom/ са носители на Хеп Б вируса. Това е нещо което не може да се хване на Фиброскан. Мисля че американските гайдлайни препоръчват ултразвук на 6 месеца. Фиброскан- може и на 2 години.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #19 -: Февруари 24, 2021, 12:46:58 »
От това, което казвате, ако си правя правилно изводите, е така както го разбирах. А именно, че ехографа по-скоро показва омазняване или уголемяване или други лоши неща, които не искам дори да споменавам. И съм съгласна, че си трябва доста добър специалист. Идеята е, че при решението дали да се започне лечение, от различните препоръки, се посочва да се провери наличието на фиброза и степента й. Това не става ли най-добре и най-точно с фиброскан? За биопсията и аз смятам, че е доста стар метод и при наличие на фиброскан, не е толкова предпочитана. Да, при нея могат да се видят някакви начални леки изменения, които фибросканът може да не засече, но нали те могат и да бъдат обратими? Тук не съм доплащала за Фиброскан, може би винаги преди него трябва първо ехограф, но само предполагам.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #20 -: Февруари 24, 2021, 13:11:26 »
За сега Здравната Каса в БГ за да отпусне медикамент иска биопсия. Бях чувала че ще се предприемат стъпки за премахване на биопсия за пац. с Б. За пациенти с Хеп Ц- вече не се изисква. Фиброскана е достаъчен. Много пъти съм питала дали резултатите от Фиброскана са съпоставими със биопсията. Факта че все още се препоръчват биопсии ме кара да мисля че тя все още си е най-точния метод. Фиброскана дава акуратни резултати във средните и нагоре стойност- Ф2, Ф3, Ф4. Може би във Ф0-1- биопсията е по показателна. Но във някой случай както знаете лечение се започва и във Ф1.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #21 -: Февруари 24, 2021, 13:21:24 »
Не знаех, че в България се изисква биопсия за отпускане на лечение. Това само първият път ли се прави или всеки път, когато се издава нов протокол за продължение на лечението? Системата в България е една и от причините никак да не бързам за лечение, защото в чужбина нещата се случват по-лесно, но ако ми се наложи продължително лечение и се прибера в България, никак не ми се сблъсква с абсурдната им система. А и може да имат различни изисквания и какво става, ако според България не съм за лечение.. Виждам, че някои хора май за това си купуват директно лекарства от Турция.
Относно фиброскана и аз съм останала с впечатление, че за Ф1 може и да не е толкова точен, а по-скоро за по-високите стойности. Идеята ми е, че хопотетично, ако черният дроб е с Ф1 заради скорошна битка, то ако останалите показатели влязат в норма и са ниски, не се ли наблюдават случаи на подобряване на фиборзата от Ф1?

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #22 -: Февруари 24, 2021, 16:17:00 »
Не мога да отговоря на въпросите за лечение. Аз самата не съм на терапия за сега. При Ф1- няма правило че трябва да се започне лечение. Гледат се, вирусен товар, ензими и степен на фиброза заедно. Но ако има доказана цироза, тогава се започва лечение директно, без да се гледат ензими и вирусен товар. Мога да Ви изпратя американските гайдлайни, който са близки до европейските но не знам как да ги прикача.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #23 -: Февруари 24, 2021, 18:37:29 »
Няма нужда, тъй като аз някъде бях попаднала на гайдлайни от доста страни и организации и си бях записала основните неща, които ме интересуват в моя случай. Един от тези гайдлайни твърдеше, че пациенти под 30 год, ако нямат фиброза, не подлежат на спешно лечение и може да се проследяват показателите. И така ми хареса този конкретния. :girl_in_love: Иначе в България ме притеснява, че понякога какво пише като гайдлайн и какво се случва на практика, са две различни неща.. дано да греша.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 107
    • Профил
« Отговор #24 -: Февруари 25, 2021, 13:39:58 »
Здравей,

Мисля, че можеш да разучиш дали не би било добре да се вкл изопринозин, тъй като той е подходящ при пациенти, които са в посока изчистване на австралийския. Говори със своя лекар относно това.
За бебето - ако майката е с вирусен товар под 1млн по време на раждането, НЕ се нуждаеот имуноглобулин, ваксината е достатъчна. Това, че глобулина е вреден за бебето са пълни глупости.

Съжалявам, че пиша в чужда тема, но понеже при мен се забелязва понижаване в количествения... и то май се формира тенденция. Дали да не започна и аз изопринозин или е рано за такива акции?

google pics free

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #25 -: Февруари 26, 2021, 23:26:06 »
anti-HBs - в момента на някаква друга терапия ли сте и чернодробните в норма ли са?

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #26 -: Февруари 27, 2021, 14:38:53 »
Пия си само тенофовира. Отделно пия по 5000 UI на ден витамин Д от няколко месеца с почивки. От време на време правя курсове и с ленено масло капсули по 3 на ден и цинарикс.
И се храня почти в стриктно кето.

АСАТ винаги ми е бил в норма. АЛАТ и ГГТ са доста често над норма и гранични. Последния път АЛАТ ми беше около 100, толкова висок го виждам рядко, веднъж годишно. Беше в норма доста време. Може би съм активирал нещо имунитета?

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #27 -: Февруари 27, 2021, 15:59:58 »
Да, до колкото съм запозната повишаването на Алат-а се дължи на отделянето на ензима в повече, поради това, че се води битка между вируса и имунната система. Опасното е, че се счита, че при всяка една такава битка се нанасят вероятно щети върху черния дроб. Колкото повече битки, толкова повече увреждания. Съветвам ви, ако искате наистина да "събудите" имунитета си и да стимулирате битка, да го направите както трябва и да не е само за месец-два-три. Дори и да приемате някакви добавки за кратко, то поне с хранене и всички останали полезни навици, поддържайте имунната си система силна. От това, което казвате, че правите изглежда, че сте на прав път, но може би събуждате имунитета леко, а не с пълна мощност и за това не може да се справи с вируса. Изследванията, които споделихте в таблица, на какъв интервал от време са правени?
Лично аз "събудих" имунитета си с билки и при мен Алат-а беше 300 и нещо. Казват, че при такива показатели с Алат-а 5-10 пъти над нормата, може да се наблюдава деактивиране на вируса или изчистване в рамките на 12-18 месеца, а може и в по-кратък период 3-6 месеца. При мен се наблюдаваше бързо нормализиране на чернодробните и бих казала доста рязко намаляване на количеството на вируса и товара и все още си чакам търпеливо резултатите от тази "битка" от август, поддържайки си някои билки. В моя случай ме притеснява да приема Изопринозин на този етап, тъй като до колкото разбирам при повечето хора се наблюдава рязко активиране на имунитета и повишаване на алат-а, а при мен наскоро имаше такова "явление" и не ми се иска да са толкова близки едно до друго.
Във вашия случай, съдейки по ниските нива на вируса, може би няма да е толкова агресивна битката и може да се приключи много по-бързо. Има една подробност обаче - приема на Тенофовир. Не съм сигурна до колко това лекарство може да възпрепятства естествените сили на имунната система. За това и все още се опитвам да избягам от него, колкото и безвредно да го водят. Също така в какво състояние е черният ви дроб - има ли фиброза или е напълно здрав?

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Март 01, 2021, 09:48:44 »
F1 се водя, но ми казаха, че е по-скоро F0-F1. По другата система с точките имам 3/18. Така че се води почти здрав... Изследванията в таблицата са на 6 месеца.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #29 -: Март 02, 2021, 21:43:43 »
Ами щом не сте със сериозна фиброза и нивата на вируса спадат толкова особено през последните месеци, може би наистина е добра идея да включите нещо, което ще спомогне на имунитета ви да се справи с вируса. Във вашия случай изопринозин изглежда като добра опция, тъй като вие си приемате Тенофовир, което си е така или иначе химическа формула и друга такава под форма на изопринозин изглежда като добро съчетание. Сравнявам с билките като друг вид алтернативно лечение, но тъй като си приемате лекарство предполагам ще отнеме доста повече време да подействат сподер мен. Това си е лично мое мнение, не съм лекар, така че не мога да кажа със сигурност, но звучи добра идея да обсъдите изопринозина с вашия лекар.  :smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007