Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Здравейте

(1/6) > >>

NEDKUM:
Здравейте,
При профилактичен преглед се установи, че имам завишени стойности на чернодробните ензими - АЛАТ 39, АСАТ 68, ГГТ 138.
Нямам никакви оплаквания.
Личният ми лекар остана много учуден, изписа ми есенциале, което пих 1 месец - няма промяна.
Изчетох много литература и останах с впечатление, че най-добрия медикамент е трансметил, моля за мнението ви?
Според мен проблемът ми е вследствие на наднормено тегло, тютюнопушене и приемане на хормонални медикаменти.

Радослав Русинов:
Здравей,
Тъй като имаш завишени чернодробни ензими, е много важно да се установи поне приблизително каква е причината за това, а едва след това да бъдеш лекуван с каквито и да е медикаменти. Уточнявам, че хепатопротекторите, независимо коя марка са, имат една главна цел - да подобрят работата на черния дроб и да помогнат във възстановяването му след прекарана чернодробна болест или при налично чернодробно увреждане. Т.е. те не лекуват причината, а просто подпомагат и улесняват работата на черния дроб.
Не разбрах дали си си правил изследване за вирусни хепатити, но това трябва да е било първата работа на личния ти лекар, след като са установени завишените чернодробно ензими. Ако не го е направил, това е пропуск от негова страна.
Направи си изследване за вирусни хепатити, и по-точно за хепатит Б и C, и ако те са отрицателни, тогава пак ще обсъдим какво можеш да предприемеш. Във всеки случай в момента е важно да откриеш причините за повишените ензими и едва след това да лекуваш последствията, а не обратното.

Поздрави,
Радо

tetibulka:
Здравей,
ако личният ти още не се е досетил да те посъветва да си направиш изследвания за хепатит В и С, ние затова сме тук. Сигурно си мислиш, че няма как да си номер 12, ама то всички от форума сме си го мислили, макар сега да ни изглежда толкова наивно.
В някой ХЕИта ги правят безплатно и анонимно заедно с изследване за СПИН, така че действай. Най-малкото това трябва да се изключи.
Дани

NEDKUM:
Много благодаря, ще направя изследването за хипатит

ehristova:
Здравей и добре дошъл във форума!

Учудена съм, че и след шумната кампания по медиите все още има лекари, които не реагират адекватно на ситуации като твоята. Добре е ,че си попаднала на правилното място- във форума , където ние , колкото можем да ти помогнем. Вече виждам, че са те ориентирали какво да предприемеш като следваща крачка. Надявам се проблемът ти да не се окаже хепатит , а нещо по-безобидно. Успех ти желая!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия