Автор Тема:  Подуване и тежест под гърдите в областта на черния дроб  (Прочетена 20863 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен emo.st

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
     Здравейте, имам съмнение за заболяване на черния дроб. От началото на 2008-ма година съм безработен и от Октомври същата година с прекъснат здравноосигурителен статус. На практика нямам никакви приходи, а личната лекарка красноречиво ми даде да разбера, че без възстановяване на правата единствената алтернатива е частен преглед. Т. е. на практика никакъв шанс за оцеляване от моя страна в случай на злокачествено развитие на заболяването, което евентуално имам. С най-голямо удоволствие бих приел съвет от по-компетентни хора от мен - като Вас, по настоящия въпрос. Как да постъпя? В случай на враждебно отношение от страна на медицинските лица /нормално като за човек без пари/ към коя национална или международна институция мога да се обърна за помощ и съдействие да защити евентуално правото ми на живот и лечение? От град Русе съм, на 31 години. От няколко месеца изпитвам тежест точно под гръдния кош, предимно от дясно и подуване под гърдите. Усещането е още по-ясно откроено при навеждане или привеждане от кръста. В средата на Ноември някъде се разболях от настинка или грипна инфекция. Тогава на своя глава в продължение на 2-3 дни се самолекувах с Paracetamol и някакви американски  мултивитамини, на които обаче имаше надпис върху опаковката "Adult 50+" и се препоръчваше да се вземат по 1 таблетка на седмица. Докато се усетя и прочета както трябва указанието на препарата бяха минали може би 2 пълни денонощия с около 8-10 приети от мен таблетки! Тогава може би най-осезателно ми направи впечатление това подпиране. Възможно ли е да съм си докарал и някоя стеатоза? А може и да съм го имал отпреди и просто да не съм го усещал. От лятото до сега съм отслабнал с 4-5 килограма /от 80 до 75 кг. при ръст 1.80 м/, което отчасти може би се дължи  и на прекратяването ми на консумацията на хляб и почти пълното въздържание от употреба на алкохол. От Август/Септември някъде започнах да чуствам въпросната тежест и реших, че е от нездравословно хранене и затова си самоналожих това ограничение. От няколко дни започнах да приемам 3 пъти на денонощие през 8 часа по 2 таблетки Карсил.  Пия доста вода и цветът на урината ми е нормален, почти безцветен. Екскрементите - по-скоро светли отколкото тъмни. Очите - понякога /рядко/ зачервени, но при тях фактор може да е и почти целодневното взиране в компютърния екран. Все пак тези признаци може да ги определи най-точно лекар с опит. Преди около 12 години по време на отбиването на военната ми служба при едно кръводаряване ми откриха хепатит. Тогава ме изпратиха във военна болница Шумен на изследване, но становището им беше:

"Изкарал си жълтеница на крак. Кръвта ти е негодна за кръвопреливане, но заболяването е отшумяло."

Каквото и да значи това. Не бях подложен на никакво лечение или диета, а върнат в поделението в Разград за доизкарване на казармата. Нямам никакви документи от тогава и не помня какъв точно вариант на болестта са ми диагностицирали - А, B или С. Вероятно е ставало въпрос за А или В поне според това, което прочетох до момента от този форум. Има ли регионално представителство на "Хепасист" в Русе и ако да къде се намира?

Поздрави и предварително благодаря за отделеното внимание.
Е. Cтoлeв

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравей,Емо!

Добре си дошъл!
Не знам дали в Русе има представител на Хепасист,аз съм част от сдружение Хепактив,и съм от Русе,в случай ,че имаш нужда да поговориш наживо с някой!Ще ти оставя телефон на ЛС!

За да получиш яснота около състоянието си,трябва да си направиш хепатитни маркери,във всяка лаборатория се правят!Иди в ХЕИ,мисля че пари няма да вземат!
Стеатозата е състояние,свързано с дълъг период от време ,не се получава за месеци!
Без да знам какъв е хепатита,предполагам вече е хроничен,колкото и страшно да звучи!Но не мога да разбера,как така ,ще ти кажат че си изкарал хепатит и няма да запомниш поне буквичката?Не те упреквам,ясно е ,че тогава едва ли ти е говорела нещо думата хепатит! А сега, просто е настъпил момента ,в който вируса иска да напомни за себе си!

Ще има още въпроси и отговори,сигурна съм,затова сега ще ти  дам възможност да обмислиш и питай!

Поздрави,Тедибон
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей, Емо!
Надявам се, че си успял вече да се свържеш и да се видиш с Теди.
Няма как да получиш безплатна медицинска помощ, ако не си здравноосигурен. Би могъл да се опиташ поне да откриеш дали и какъв хепатит имаш, като си пуснеш две изследвания, които ще ти струват между 30 и 40 лева. Това са: HBsAg (за хепатит Б) и anti-HCV (за хепатит C).
Ако обаче след това искаш да продължиш с по-нататъшните изследвания и евентуално да се подложиш на лечение, ще трябва да станеш здравноосигурен. Можеш да възстановиш здравноосигурителните ти права, като в продължение на 6 месеца си внасяш здравноосигурителни вноски.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Eмо,
при всички положения е важно да си възстановиш здравноосигурителните права. Срещу всяко право стои и задължение. Твоето задължение е било да внасяш около 12 лева месечно здравна осигуровка, а ти не си го изпълнил. Така че сега просто трябва да се консултираш за начините да внесеш пари със задна дата (наскоро имаше промени в закона, не съм сигурна колко точно вноски трябва да се внесат) и да започнеш редовно да си ги внасяш. Освен това въведоха и задължение за подаване на декларация, че се осигуряваш като безработен. В НОИ има хора, които могат да ти обяснят възможностите съвсем точно, а и ти сам можеш да си ги намериш в нета.
Един преглед на частно е колкото три месечни вноски, а когато си здравно осигурен, ти се полагат много повече неща от един преглед. Има и вариант да започнеш някаква нископлатена работа на трудов договор - тука вече не става въпрос за кариера, а за оцеляване.
И не ти говоря така, защото на мен ми е широко около врата - моят съпруг е бил продължително безработен два пъти за последните осем години. Първо и двата пъти се регистрира в Бюрото по труда, откъдето поемаха осигуряването за няколко месеца и второ, обезщетенията които получаваше бяха спестявани за последващите осигуровки.  Това досега ни е спестило повече от 10 хиляди лева (груби сметки) и вероятно е спасило живота на съпруга ми, защото изобщо не мога да си представя, че бихме могли да му осигурим адекватно лечение без правата, които здравното осигуряване ни дава.

Дани
Hang in there.

Неактивен tedibon

• Профил
Да,с Емо си пишем на ЛС,в началото на тази  седмица си пусна изследвания в ХЕИ,оказа се,че е + за австралийски антиген,ето и отговора му:

Здрасти. Ходих в РИОКОЗ да ми направят тест. В крайна сметка си имам Хепатит Б, който са ми го открили преди 12 г. в казармата. Но нищо повече не могат да ми кажат.

Оттук нататък, той ще се постарае да оправи здравноосигурителните права и да се ориентира към хепатолог!

Имам въпрос,понеше той ми пратил като снимка резултатите си,в горния ляв край на бланката пише :неофициален документ,какво означава това!Всички ли ,които си правят в ХЕИ(РИОКОЗ) подобни изследвания имат този текст?

Поздрави,Тедибон

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Теди,
виждам, че си на линия, затова - на Краси му правиха първото изследване в ХЕИ, след малко ще излезе и ще разровя в документите му (че ми се мръщи, когато го правя) и ще ти пиша.

Дани
Hang in there.

Неактивен qiqi

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил
И моето първо изследване е правено в ХЕИ и понеже скоро ми беше правена татуировка ми пуснаха и за хепатит С,но там ми казаха,че трябва да ми се направят изследвания,насочиха ме към гастроентеролог,и ми обясниха,че това не е официален документ,защото изследването беше анонимно :smile:

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Най-сетне успях да видя как са нашите неща.
Второто изследване сме го подали с протокола, абсолютно официално е и няма такъв печат.
Първото е на бланка за направление и също няма такъв печат.
И двете са поименни и (сега се сещам) платени.
Явно става въпрос само за анонимните и безплатни изследвания.

Дани
Hang in there.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Хроничен хепатит B
Безплатните изследвания към КАБКИС са анонимни и на бланките с резултати пише само номер, затова не служат за официален документ, а са само информативни.
Емо, съветвам те да отидеш в данъчното в Русе, там ще ти дадат справка за периода, през който не си осигуряван и ще ти кажат за какъв период трябва да внесеш здравни вноски.Преди трябваше да внесеш наведнъж за 6 мес.за да се възстановят правата веднага или шест месеца подред и тогава ставаш здравноосигурен/сега чух нещо за 3 мес., но не съм сигурна/
И без това 01.03. е крайния срок, в който здравно неосигурените трябва да си извадят справка и да декларират тези данни.
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 15:38:30 от Vancheto »

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Хроничен хепатит B
Цитат :
 "....Всички български граждани ще могат от днес да проверяват здравния си статус само чрез страницата на НАП на адрес www.nap.bg.  Досега тази информация се проверяваше чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Услугата ще бъде публикувана в рубриката „Електронни услуги" на www.nap.bg и ще бъде активна от началото на февруари 2010 г. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега чрез въвеждане на Единен граждански номер или Личен номер на чужденец и код за спам контрол.

Напомням , че от 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се (трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Повече информация за задълженията за подаване на декларации и плащане на задължения клиентите на НАП могат да получат от колцентъра на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор...."

Неактивен emo.st

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравейте. Едва днес отидох на преглед, тъй като съвсем наскоро си възстанових здравноосигурителния статус и разбиремо съм още съвсем в началото. Известното до момента:

На опипване и ехограф не е установено подуване на черния дроб. Налице е прегъване на жлъчката. Според лекуващия лекар - може би по рождение, без опасност от фатални последствия.

Лабораторни изследвания
===========

anti HBc Ig G
НЕГОТОВ

АсАТ      19 U/l        (5-41)
AлАТ      22 U/l        (6-47)
ГГТ           8 U/l      (10-50)

Първото не се поема от здравната каса и заплатих цена 23 лв. за него. Резултатът ще е ясен след седмица, тъй като пробата по думите на служителките в лабораторията, се изпраща в София. 

PS: Вярно е, че отдавна не съм писал /просто не е имало какво/, но темата е разводнена с неуместни дискусии относно сайта на НАП, браузъри и т. н. Нека модераторите, ако  сметнат за правилно разбира се, да ги отстранят.

Неактивен tedibon

• Профил
Здравей,Емо!
Вярно е,че това изследване не се поема от здр.каса,и преди 4-5 години се плащаше,но беше 17лв!
При кого беше на ехограф-изобщо в Русе ли ?

Поздрави,Тедибон

Неактивен emo.st

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравей Теди.

Лекуващ лекар:

д-р Анна Георгиева Христова
специалист гастроентеролог към ДКЦ 1 Русе
4-ти етаж, стая 423
GSM: 0888 653 603
тел. 082814263

PS: Актуалният към момента стационарен телефон липсва в интернет публичното пространство. Поне аз като търсих информация /при това доста усърдно!/ не го открих.  Има го записан на вратата на кабинета и. Надявам се да е от полза за бъдещи нейни пациенти.

• Профил
    • My Home Page
Здравей, Емо!
Чернодробните ти ензими са в норма, което е добър знак.
Нека да видим какви ще са резултатите от anti-HBc IgG, за да се ориентираме.
Не забравяй, че трябва да си пуснеш и изследване за хепатит C (anti-HCV).

Поздрави,
Радо

Неактивен emo.st

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравейте. Днес бях на посещение при лекаря. anti HBc Ig G -> (positive). Предвид текущите резултати на този етап не подлежа на медикаментозно лечение и не съм за Варна или София.  Изписа ми обаче за жлъчката Cynarix, който ще трябва да вземам един месец. Минах през аптеката до нас, но беше пълно с хора и се отказах ..Така че не можах да разбера какво е и колко струва и в Петък ще го купувам от друго място. Другия месец ще си повторя изследванията и занапред трябва да съм под непрекъснат мониторинг минимум около 3~4 пъти в годината за да ми се следи изкъсо състоянието. За сега смятам да се доверя на тази докторка, въпреки че както казах съм още в началото и нямам кой знае каква база за еднозначни впечатления. Като цяло се ползва с висок авторитет на специалист в града.

...Не забравяй, че трябва да си пуснеш и изследване за хепатит C (anti-HCV)....

От февруари месец т. г. изследването ми за Anti-HСV е с отрицателен резултат.

Поздрави на всички.

• Профил
    • My Home Page
Предвид текущите резултати на този етап не подлежа на медикаментозно лечение и не съм за Варна или София. 
Предвид текущата ти лекарка, бих те посветвал да се насочиш към истински специалист по вирусни хепатити. Твоята лекарка може да е много добра гастроентероложка, но щом тя е в Русе и не работи в някой от тези центрове: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България, то тя не е правилния лекар за теб.
Хроничен хепатит Б не може да се проследява с изследванията, които тя ти е пуснала.
Имаш два варианта:
- приемаш, че в момента не знаеш много за състоянието си, но в момента ще отложиш подробните изследвания за малко по-късен етап
- приемаш, че в момента не знаеш много за състоянието си, и си записваш час за преглед при някой от лекарите от горния списък.
Вариантът, при който оставаш при твоята гастроентероложка в Русе, която да те проследява и да ти говори, че в момента всичко ти е наред, означава, че правиш най-лошото нещо за здравето си, защото се предоверяваш на лекар, който изобщо не е наясно със спецификите на заболяването "хроничен хепатит Б" и няма никакъв практически опит в проследяването и лечението на такива хора.

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007