Автор Тема:  Ако някой има идея?  (Прочетена 11532 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Ако някой има идея?
« -: Декември 15, 2010, 17:18:25 »
Здравейте,
не съм диагностициран като болен от хепатит, но симптомите ми много наподобяват хроничен хепатит. Заключение, до което стигнах сам въпреки уверенията на гастроентеролозите до момента.
Преди години след хранително натравяне (висока температура, разстройство) прекарах няколко дни в Болница по Заразни и Паразитни Болести в София. За 2-3 дни се оправих и ме изписаха. След няколко дни си получих епикризата, за бактерията пишеше: неизвестна. Тоест не бяха успяли да я локализират. Дотук добре. Започнаха едни болки в областта на апендикса. По скоро дискомфорт (бодежи). Според личен лекар и двама гастроентеролози съм имал "лек колит" - диети и т.н. и съм щял да се оправя. Въпреки диетите нещата си останаха така доста дълго време (а непълното изхождане си остана за постоянно). 6 месеца по-късно при рутинни изследвания ми установиха висок холестерол и доста високи триглицериди. Аз съм слаб и внимавам как се храня, така че всичко това беше доста странно и докторите го определиха като дефект в метаболитната обмяна и отново стигнаха до препоръката с диетите. Диетите не помогнаха. Холестеролът от тогава (вече 2 години откакто е доказано висок) само веднъж е бил в граници (от 6-7 изследвания).
Защо го споменавам, защото съм питал четирима гастроентеролози за връзка между холестерола и черния дроб и всички до един заявиха, че такава няма и да не се притеснявам. И така, за какво всъщност става въпрос. Преди 7-8 месеца се наложи да изпия един антибиотик. И тогава се започна упорит запек. До ден днешен съм така. Лекуваха ме с всевъзможни рецепти, стимулираха дебело черво, тънки черва, панкреас, пробвах всевъзможни бабини рецепти, но нищо няма ефект и се стига до разхлабителни (вече ги приемам ежедневно). Направиха ми колоноскопия в Пирогов - всичко било наред. Тогава направих и кръвни изследвания. Заявиха, че всичко ми било наред и съм имал лениви черва. Въпреки лечението, което ми назначиха (с други хапчета, пробиотици и т.н.), така си и останах. Отидох при проф. Григоров (голямо светило в гастроентерологията), до преди няколко години завеждащ гастроентерологията в УСУЛ. Преглежда ме на ехограф. И той - лениви черва. Така, прочелите постинга ми дотук се чудят вече, какво правя в този форум. Сега ще обясня: симптомите като постоянен запек, кашави (често светли) изпражнения, дискомфорт и тежест в дясното подребрие (в дясно от пъпа), подуване на корема, къркорене, газове, бодежи в ляво от пъпа като цяло са симптоми на нарушени стомашно-чревни процеси. Въпреки диетите и лечението обаче, подобрение няма. Как обаче докторите отхвърлиха проблем с черния дроб на база ехограф (един в Пирогов и два пъти проф. Григоров), рентген (Пирогов), кръвни изследвания (които НЕ включваха чернодробни ензими, а само билирубин, който беше в норма) и една колоноскопия? Наистина ли завишени триглицериди и висок холестерол нямат връзка с черния дроб и жлъчен мехур (това на мен ми звучи абсурдно)? Имам неприятното усещане, че им се доверявам, а те пропускат нещо. Защо симптомите ми са като на хроничен хепатит или ако не на това поне загатват за проблем с този орган и защо всеки до момента отхвърля категорично възможен проблем с черния дроб. Заболяване на черния дроб не може да се диагностицира чрез ехограф и рентген, нали така, освен ако не е остра инфекция (тоест, органът е възпален и уголемен)? Какво ме съветвате да направя?

Да изследвам ПКК + Амилаза, Билирубин, ГГТ, АЛАТ, АСАТ (сам си ги назначих тези всичките)? Или да се доверя на докторите и да приема, че съм с лениви черва, а дискомфортът и болките се дължат на това? Нещо пропускам ли? Или правилно се притеснявам?

Поздрави и благодаря предварително!

п.п. мъж, 30г.

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Ако някой има идея?
« Отговор #1 -: Декември 15, 2010, 17:48:57 »
Здравей!
Моят съвет е да не бързаш да си правиш сам диагноза. Най-бързо ще разбепеш как ти е черния дроб по отношение на хепатита като се изсладваш за хепатит С и В. Наскоро имаше кампания за безплатно диагностициране. Но мисля че на много места го правят.
Иначе моят опит специално е доста подобен - години наред ме изследваха за причините за болките в червата. Даже един доктор ми сложин ещо като диагноза - някъв Iritable Bowel Sindrom - или нещо подобно беше. Но въпреки диети и др. простотии не се подобрих. Чак 5-7 години по-късно ми направиха АСАТ и АЛАт - и установиха че са ми завишени. Колоноскопии ренгеноскопии, докато накрая ми направиха и маркер за хепатит С. Процеса беше от 1995 до 2004г. Ама това не значи че имаш и ти хепатит С или В.
Дано да се окаже че не си серопозитивен и да не е нещо сериозно. Ако си се информирал - хепатит С се заразява много по-трудно и само по кръвен път. Хепатит В и по полов. Така че ако имаш такива симптоми и съмнения.

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 15, 2010, 18:06:52 »
Здравей,
сега съм още по-притеснен :) Цибалаб правят ли надеждни тестове за Ц и Б? Така или иначе искам да пусна една ПКК, ензимите и липиден профил. А така ако мога да комбинирам и двете... Ама като гледам май ще изчакам до след нова година, че ако се окажа с тази диагноза тези дни, ще бъде доста кофти точно преди празниците (още повече че няма един читав доктор да е на работа по това време). Ако имам вирусен хепатит, той ще съм го лепнал по кръвен път. Вече съм загубил бройката, колко пъти са ми взимали кръв по лаборатории, при колко зъболекари съм ходил и т.н.

Благодаря ти за отговора, хубава вечер ти желая.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #3 -: Декември 15, 2010, 19:54:37 »
Здравей!
Аз също бях попаднала в ситуация на твоята преди 15 години. За съжаленив тогава нямаше интернет и информация. Никой лекар не ми пусна хепатитни маркери тогава заради високия холестерол и триглицериди.
Съветвам те да си пуснеш изследване за хепатит Б и С. Дано са отрицателни и да отхвърлиш тези съмнения.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 15, 2010, 21:56:09 »
Съвсем се притесних. Оставям изследванията за след Нова Година. Ако сега пусна изследвания и се окажат положителни, ще изперкам, от друга страна сега през празниците само за това ще мисля. Утре имам час при доц. Кацаров, нямам изследвания, но ми е любопитно какво ще ми каже.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3089
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #5 -: Декември 15, 2010, 22:06:20 »
Без изследвания според мен е безпричинно да ходиш. Какво може да ти каже той? "Направи си изследванията Х" и пак ще си там , където си сега.

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 15, 2010, 23:08:07 »
Знам ли, поне ще ми обясни какви изследвания точно и къде да направя. Но принципно си права, няма много смисъл, но така или иначе си запазих час, ще ида поне да го видя що за човек е.

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 16, 2010, 00:36:08 »
Правилно ли съм разбрал? Лечението на хепатит струва 40-50 хил. лева годишно. Здравната каса има програма, която поема безплатното лечение на 200 души. А от друга страна в България имало 400-500 хил. болни от хепатит. Как да разбирам това? Едва 200 души от половин милион имат някакъв шанс? На какъв принцип се избират за тази програма? Как може някакви 40-50 инжекции да струват 40-50 хил.? Ако това наистина е така, не е изненадващо, че хроничните варианти на хепатита по правило не се лекуват (според разни статии в пулс.бг, с които четох че имате известна закачка :) ). Това е златна мина, бизнес за милиарди. Кой би имал интерес от разбработка на ефикасно средство за лечение при това положение?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 16, 2010, 09:22:58 »
Тази цифра - 500 000 е само предполагаема, въз основа на малки скрининги които се правят в различни части на страната. Ако в гр. Х се изследват 2000 души и от тях 6% излязат носители , то се предполага че навсякъде в страната процента е приблизително такъв, което е 7 милиона население прави 420 000 души. Но категорично те не са диагностицирани. Как да стане това? Ето ти самият имаш проблеми от години, съмняваш се за хепатит, но не си пускаш изследвания защото не искаш да си разваляш празниците. А знаеш ли колко хора са така? :)

Това което трябва да си пуснеш е HbSAg ( хепатит В) anti-HCV (хепатит С). Всяка една по-читава лаборатория ги прави. Резултатите излизат за ден, струват около 30 лв.

Програмата за лечение на хепатити в момента за щастие действа много по- добре отлкото преди 3 години когато аз се лекувах. Така че ако стигнеш до там, ще влезеш в един списък на чакащите където срока за одобрение е около 3-5 м. За цената на лекарствата няма какво да коментирам, има прекалено много теми тук.

Силвана

Неактивен dimitriev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Декември 16, 2010, 13:34:29 »
"Ето ти самият имаш проблеми от години, съмняваш се за хепатит, но не си пускаш изследвания защото не искаш да си разваляш празниците." Това прозвуча малко като укор, но си права. Предпочитам обаче да изчакам 2-3 седмици :) Пък и имам проблеми от 7-8 месеца, а съмненията се дължат на факта, че мога да чета.  :angry3: Невежеството си е блаженство, да не бях чел, да не бях се притеснявал.

Добре де, 500 хил. са само предположение, но ако всички от тях хукнат да се изследват и ги диагностицират и всеки се запише в програмата, здравната каса трябва да отдели 25 000 000 000 лв. за една година за да ги лекува. Което няма как да се случи. Тоест, в интерес на всеки болен е друг болен да не се диагностицира преди първия да е получил лечение. От друга страна пациентските организации (като ХепАктив) целят да информират хората за болестта, за да се изследват, лекуват и т.н. Повечето от членовете на тези организации по правило или имат проблем с тази болест или техен близък има. Тоест, ако организацията постигне на 100% целта си и всеки се изследва, настоящата система ще се срине и дори членовете на организацията няма да могат да получават адекватно лечение (ако приемем че получават такова в момента).

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 16, 2010, 15:29:16 »
Да, укор си беше :) защото знам от опит как хората се страхуват от резултатите и предпочитат да отложат дадено изследване с дни, седмици, месеци че и години. Според мен по-добрият вариант е човек да се стресне, да си даде малко зор и за седмица да направи всичко необходимо - изследвания, посещение при подходящ специалист а ако се налага лечение да поеме и по тези стъпки.

От тези въображаеми 500 000 голяма част от тях са неактивни носители, друга част са по-възрастни ( а според ЗК нямаш право на лечение мисля над 65 г.), трета част са малцинствена група, и тези които остават да се лекуват са примерно 150 000. Ако някои от тях са коинфектирани със ХИВ, ако са от рискова група ( зависими например), там лечение трудно се предписва, така че остават да кажем 100 000 души. От тези 100 000 колко според теб ще отидат да се изследват?? Не мисля, че Здравната система ще рухне точно от нас, защото не всички се навиват на лечение, а ако имат и късмета да попаднат на лекар който им казва " охоо, че то всеки има хепатит В,; споко, нищо ти няма" тогава процента съвсем намалява. Друг обаче е проблема - това че ЗК не иска да въведе едни прости профилактични изследдвания на чернодробни ензими които струват към 4- 5 лв. Дали това е от липса на пари или защото те са наясно че в България има тиха епидемия от хепатит, не знам.

Но в крайна сметка всичко е въпрос на лична инициатива и решение. Ако имам оплакване , или пък съм прочела някъде статия за " тихият убиец" ще си направя сама изследванията и ще потърся специалист ако имам нужда. И дори същият този специалист да се окаже некадърник и не знае що е хепатит, ще отида при друг. Това се казва чувство за самосъхранение и отговорност не само към себе си, но и към другите.

Че фармацията е бизнес за милиарди, всеки го знае, но тук по-скоро играе роля механизма на виреене на хепатита в тялото , отколкото световна конспирация. Учените вече са изобретили доста ефикасна комбинация за лечение на хепатит С която дава големи шансове за излекуване; проблема е в хепатит В който е вирус закрепил се в нашата ДНК и един път влязъл в черният дроб, няма излизане. Но няма смисъл да навлизаме в тематиката, ти все още не знаеш имаш ли аджеба хепатит, или не :)
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 15:35:07 от Силвана Лесидренска »

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #11 -: Декември 16, 2010, 16:04:53 »
В допълнение към това, всеки, който има нужда от лечение, а не се лекува, все в един момент излиза на държавата по-скъпо, отколкото лечението. Трансплантациите не са евтини, лечението на болните от цироза също не е евтино.

Да не говорим, че тези хора в един момент се инвалидизират, т.е. спират да участват ефективно в БВП и започват да получават пенсии за общо заболяване (ще кажете, колко ще е пенсията, чак пък толкова - ами, ако съпругът ми устиска още две години, ще е получил обезщетения на стойността на лечението му (монотерапия с интерферон).

А да оставим настрана и факта, че има хора, които са склонни да си финансират лечението, за избегнат чакането и размотаването от страна на ЗК.

Така че при всички положения по-разумно да се вложат пари в лечението на тези 100 000 души.

Дани
Hang in there.

Неактивен qiqi

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил
« Отговор #12 -: Декември 16, 2010, 17:53:46 »
Така че при всички положения по-разумно да се вложат пари в лечението на тези 100 000 души

Да разумно ще е,но ако сме социална държава,а България не е и скоро няма да бъде.

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
« Отговор #13 -: Декември 21, 2010, 12:02:45 »
Здравей Димитриев!
Много интересно и правилно разсъждаваш.
Но не ми се вижда превилно да си самапоставяш диагноза серопозитивен НСV или НВV. Ми ти защо тогава изключваш НДV, или дори НІV. Така човек си сладга най-тежките диагнози - особено ако чете по интернет за симптомите и страничните ефекти.
Това направо си е прибързано. Ако така се поставя диагноза то всеки сам щеше да си
се лекува. Ами представи си че нищо сероизно нямаш. От друга страна симптомите може да
идват от всеки възможен вътрешен орган - жлъчка, панкреас, стомах, дванадесетопръстник, бъбреци даже от сърцето или белия дроб или щитовидната жлеза можеш да имаш проблеми. Те затова интернистите учат с години и пак понякога поставят диагноза много бавно внимателно, след дълги наблюдения и не винаги безгрешно. Затова намери добър интернист и нека тсамо той да те следи как си.
Така че аз бих си направил подробни изследвания на всички вътрешни органи, като започна с гастроскопия (колоноскопия вече си минал) и свърша с НСV и НВV маркерите и пълна кръвна картина.
Пожелавам ти да се окаже нещо невинно и да се окажеш клинично здрав, макар и със запек и повече газове. Не забравяй че повечето жени като навлязат в преходната възраст се запичат жестоко, а някои преди това, същото важи и за мъжете - особено тези които имат заседял начин на живот поради естеството на работа и др. като алкохол и цигари и преяждане.
Защо не пробваш чай от майчин лист или сена му викат още - има го на пакетчета. Запарваш две пакетчета вечерта и почти гарантирано на сутринта или най-късно през деня си облекчен. Може да си пробвал, но това е най-доброто което съм чувал.
Баща ми е на 91 год и само с това ходи. Иначе се подува и се запича жестоко. Другото което предполагам че знаеш е диетата  повече ленено семе и фини целулози или фибри (на чист български)  :carate: :bye2:
Успех и много ще ми бъде интересно какво ще ти намерят - пожелавам ти да извадиш късмет по Коледа и само напразно да си се притеснявал.
 :doubleup:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007