Здравейте,
не съм диагностициран като болен от хепатит, но симптомите ми много наподобяват хроничен хепатит. Заключение, до което стигнах сам въпреки уверенията на гастроентеролозите до момента.
Преди години след хранително натравяне (висока температура, разстройство) прекарах няколко дни в Болница по Заразни и Паразитни Болести в София. За 2-3 дни се оправих и ме изписаха. След няколко дни си получих епикризата, за бактерията пишеше: неизвестна. Тоест не бяха успяли да я локализират. Дотук добре. Започнаха едни болки в областта на апендикса. По скоро дискомфорт (бодежи). Според личен лекар и двама гастроентеролози съм имал "лек колит" - диети и т.н. и съм щял да се оправя. Въпреки диетите нещата си останаха така доста дълго време (а непълното изхождане си остана за постоянно). 6 месеца по-късно при рутинни изследвания ми установиха висок холестерол и доста високи триглицериди. Аз съм слаб и внимавам как се храня, така че всичко това беше доста странно и докторите го определиха като дефект в метаболитната обмяна и отново стигнаха до препоръката с диетите. Диетите не помогнаха. Холестеролът от тогава (вече 2 години откакто е доказано висок) само веднъж е бил в граници (от 6-7 изследвания).
Защо го споменавам, защото съм питал четирима гастроентеролози за връзка между холестерола и черния дроб и всички до един заявиха, че такава няма и да не се притеснявам. И така, за какво всъщност става въпрос. Преди 7-8 месеца се наложи да изпия един антибиотик. И тогава се започна упорит запек. До ден днешен съм така. Лекуваха ме с всевъзможни рецепти, стимулираха дебело черво, тънки черва, панкреас, пробвах всевъзможни бабини рецепти, но нищо няма ефект и се стига до разхлабителни (вече ги приемам ежедневно). Направиха ми колоноскопия в Пирогов - всичко било наред. Тогава направих и кръвни изследвания. Заявиха, че всичко ми било наред и съм имал лениви черва. Въпреки лечението, което ми назначиха (с други хапчета, пробиотици и т.н.), така си и останах. Отидох при проф. Григоров (голямо светило в гастроентерологията), до преди няколко години завеждащ гастроентерологията в УСУЛ. Преглежда ме на ехограф. И той - лениви черва. Така, прочелите постинга ми дотук се чудят вече, какво правя в този форум. Сега ще обясня: симптомите като постоянен запек, кашави (често светли) изпражнения, дискомфорт и тежест в дясното подребрие (в дясно от пъпа), подуване на корема, къркорене, газове, бодежи в ляво от пъпа като цяло са симптоми на нарушени стомашно-чревни процеси. Въпреки диетите и лечението обаче, подобрение няма. Как обаче докторите отхвърлиха проблем с черния дроб на база ехограф (един в Пирогов и два пъти проф. Григоров), рентген (Пирогов), кръвни изследвания (които НЕ включваха чернодробни ензими, а само билирубин, който беше в норма) и една колоноскопия? Наистина ли завишени триглицериди и висок холестерол нямат връзка с черния дроб и жлъчен мехур (това на мен ми звучи абсурдно)? Имам неприятното усещане, че им се доверявам, а те пропускат нещо. Защо симптомите ми са като на хроничен хепатит или ако не на това поне загатват за проблем с този орган и защо всеки до момента отхвърля категорично възможен проблем с черния дроб. Заболяване на черния дроб не може да се диагностицира чрез ехограф и рентген, нали така, освен ако не е остра инфекция (тоест, органът е възпален и уголемен)? Какво ме съветвате да направя?
Да изследвам ПКК + Амилаза, Билирубин, ГГТ, АЛАТ, АСАТ (сам си ги назначих тези всичките)? Или да се доверя на докторите и да приема, че съм с лениви черва, а дискомфортът и болките се дължат на това? Нещо пропускам ли? Или правилно се притеснявам?
Поздрави и благодаря предварително!
п.п. мъж, 30г.