Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Подуване и тежест под гърдите в областта на черния дроб

(1/4) > >>

emo.st:
     Здравейте, имам съмнение за заболяване на черния дроб. От началото на 2008-ма година съм безработен и от Октомври същата година с прекъснат здравноосигурителен статус. На практика нямам никакви приходи, а личната лекарка красноречиво ми даде да разбера, че без възстановяване на правата единствената алтернатива е частен преглед. Т. е. на практика никакъв шанс за оцеляване от моя страна в случай на злокачествено развитие на заболяването, което евентуално имам. С най-голямо удоволствие бих приел съвет от по-компетентни хора от мен - като Вас, по настоящия въпрос. Как да постъпя? В случай на враждебно отношение от страна на медицинските лица /нормално като за човек без пари/ към коя национална или международна институция мога да се обърна за помощ и съдействие да защити евентуално правото ми на живот и лечение? От град Русе съм, на 31 години. От няколко месеца изпитвам тежест точно под гръдния кош, предимно от дясно и подуване под гърдите. Усещането е още по-ясно откроено при навеждане или привеждане от кръста. В средата на Ноември някъде се разболях от настинка или грипна инфекция. Тогава на своя глава в продължение на 2-3 дни се самолекувах с Paracetamol и някакви американски  мултивитамини, на които обаче имаше надпис върху опаковката "Adult 50+" и се препоръчваше да се вземат по 1 таблетка на седмица. Докато се усетя и прочета както трябва указанието на препарата бяха минали може би 2 пълни денонощия с около 8-10 приети от мен таблетки! Тогава може би най-осезателно ми направи впечатление това подпиране. Възможно ли е да съм си докарал и някоя стеатоза? А може и да съм го имал отпреди и просто да не съм го усещал. От лятото до сега съм отслабнал с 4-5 килограма /от 80 до 75 кг. при ръст 1.80 м/, което отчасти може би се дължи  и на прекратяването ми на консумацията на хляб и почти пълното въздържание от употреба на алкохол. От Август/Септември някъде започнах да чуствам въпросната тежест и реших, че е от нездравословно хранене и затова си самоналожих това ограничение. От няколко дни започнах да приемам 3 пъти на денонощие през 8 часа по 2 таблетки Карсил.  Пия доста вода и цветът на урината ми е нормален, почти безцветен. Екскрементите - по-скоро светли отколкото тъмни. Очите - понякога /рядко/ зачервени, но при тях фактор може да е и почти целодневното взиране в компютърния екран. Все пак тези признаци може да ги определи най-точно лекар с опит. Преди около 12 години по време на отбиването на военната ми служба при едно кръводаряване ми откриха хепатит. Тогава ме изпратиха във военна болница Шумен на изследване, но становището им беше:

"Изкарал си жълтеница на крак. Кръвта ти е негодна за кръвопреливане, но заболяването е отшумяло."

 Каквото и да значи това. Не бях подложен на никакво лечение или диета, а върнат в поделението в Разград за доизкарване на казармата. Нямам никакви документи от тогава и не помня какъв точно вариант на болестта са ми диагностицирали - А, B или С. Вероятно е ставало въпрос за А или В поне според това, което прочетох до момента от този форум. Има ли регионално представителство на "Хепасист" в Русе и ако да къде се намира?

Поздрави и предварително благодаря за отделеното внимание.
Е. Cтoлeв

tedibon:
Здравей,Емо!

Добре си дошъл!
Не знам дали в Русе има представител на Хепасист,аз съм част от сдружение Хепактив,и съм от Русе,в случай ,че имаш нужда да поговориш наживо с някой!Ще ти оставя телефон на ЛС!

За да получиш яснота около състоянието си,трябва да си направиш хепатитни маркери,във всяка лаборатория се правят!Иди в ХЕИ,мисля че пари няма да вземат!
Стеатозата е състояние,свързано с дълъг период от време ,не се получава за месеци!
Без да знам какъв е хепатита,предполагам вече е хроничен,колкото и страшно да звучи!Но не мога да разбера,как така ,ще ти кажат че си изкарал хепатит и няма да запомниш поне буквичката?Не те упреквам,ясно е ,че тогава едва ли ти е говорела нещо думата хепатит! А сега, просто е настъпил момента ,в който вируса иска да напомни за себе си!

Ще има още въпроси и отговори,сигурна съм,затова сега ще ти  дам възможност да обмислиш и питай!

Поздрави,Тедибон

Радослав Русинов:
Здравей, Емо!
Надявам се, че си успял вече да се свържеш и да се видиш с Теди.
Няма как да получиш безплатна медицинска помощ, ако не си здравноосигурен. Би могъл да се опиташ поне да откриеш дали и какъв хепатит имаш, като си пуснеш две изследвания, които ще ти струват между 30 и 40 лева. Това са: HBsAg (за хепатит Б) и anti-HCV (за хепатит C).
Ако обаче след това искаш да продължиш с по-нататъшните изследвания и евентуално да се подложиш на лечение, ще трябва да станеш здравноосигурен. Можеш да възстановиш здравноосигурителните ти права, като в продължение на 6 месеца си внасяш здравноосигурителни вноски.


Поздрави,
Радо

tetibulka:
Eмо,
при всички положения е важно да си възстановиш здравноосигурителните права. Срещу всяко право стои и задължение. Твоето задължение е било да внасяш около 12 лева месечно здравна осигуровка, а ти не си го изпълнил. Така че сега просто трябва да се консултираш за начините да внесеш пари със задна дата (наскоро имаше промени в закона, не съм сигурна колко точно вноски трябва да се внесат) и да започнеш редовно да си ги внасяш. Освен това въведоха и задължение за подаване на декларация, че се осигуряваш като безработен. В НОИ има хора, които могат да ти обяснят възможностите съвсем точно, а и ти сам можеш да си ги намериш в нета.
Един преглед на частно е колкото три месечни вноски, а когато си здравно осигурен, ти се полагат много повече неща от един преглед. Има и вариант да започнеш някаква нископлатена работа на трудов договор - тука вече не става въпрос за кариера, а за оцеляване.
И не ти говоря така, защото на мен ми е широко около врата - моят съпруг е бил продължително безработен два пъти за последните осем години. Първо и двата пъти се регистрира в Бюрото по труда, откъдето поемаха осигуряването за няколко месеца и второ, обезщетенията които получаваше бяха спестявани за последващите осигуровки.  Това досега ни е спестило повече от 10 хиляди лева (груби сметки) и вероятно е спасило живота на съпруга ми, защото изобщо не мога да си представя, че бихме могли да му осигурим адекватно лечение без правата, които здравното осигуряване ни дава.

Дани

tedibon:
Да,с Емо си пишем на ЛС,в началото на тази  седмица си пусна изследвания в ХЕИ,оказа се,че е + за австралийски антиген,ето и отговора му:


Здрасти. Ходих в РИОКОЗ да ми направят тест. В крайна сметка си имам Хепатит Б, който са ми го открили преди 12 г. в казармата. Но нищо повече не могат да ми кажат.

Оттук нататък, той ще се постарае да оправи здравноосигурителните права и да се ориентира към хепатолог!


Имам въпрос,понеше той ми пратил като снимка резултатите си,в горния ляв край на бланката пише :неофициален документ,какво означава това!Всички ли ,които си правят в ХЕИ(РИОКОЗ) подобни изследвания имат този текст?


Поздрави,Тедибон

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия