Автор Тема:  Нов член- Теди  (Прочетена 23198 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Нов член- Теди
« -: Февруари 25, 2010, 17:19:41 »
Здравейте!От скоро,намерих този сайт и се радвам,че има хора като вас,за да научаваме всичко относно хепатитите.
Накратко моята история:съпругът ми е с доста повишени стойности на АСАТ-60 и АЛАТ-130 и увеличение на черния дроб с 1см(това е резултат от преди 1седмица).Днес го изписаха от ВМА-София,като вчера му взеха биопсия,а във вторник са му взели маркери за хепатит и са казали,че ще са готови идния вторник.Никой нищо не му е обяснил в болницата(а той постоянно и питал докторите) и аз съм много притеснена.Като са го гледали на ехограф вчера са казали,че няма увеличение и всичко е нормално.Доктора се е базикал с него и е вика,че нищо му няма.Той 6 месеца беше на военна мисия и нито е пил там,нито е употребявал наркотици(това го казвам,защото всички доктори го питат за наркотици).Досега той не е употребявал такова нещо.Това,което употребява са прословутите т.нар.хранителни добавки(незнам доколко са безобидни),като протеини и аминокиселини,докато е бил там е взимал и тестостерон и някакви чернодробни аминокиселини(които са новост за него,до сега е пил само яйчни).
Ако може да ми дадете някаква информация за колко време стават маркерите за всичките хепатити(защото той се съмнява че вече са готови,а не му казват резултатите преди да е излязла биопсията).Там е говорил с други пациенти в болницата и са му казали че маркерите стават за 2-3 дни.Всички си мислим,че не е болен от хепатит,защото те преди да заминат им слагат ваксини за хепатит(но незнам за какъв хепатит ги ваксинират).Ако не е хепатит дали може тези добавки,които взима с години да са дали отражение върху дроба му и поради това да са увеличени тези ензими.Много се шашкам и ще бъда благодарна,като хора запознати със заболяванията на черния дроб да изкажете вашето мнение.Благодаря предварително! :love5:

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Нов член- Теди
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2010, 19:43:38 »
Здравей,Теди!
Да предположим,че съпругът ти е изследван за хепатит В и С!За В има ваксина,но за С няма!И ако той е ваксиниран преди мисия,той не знае ли за какво?Има във форума човек ,ходил на мисии(ако не се лъжа поне 2,и никой не му е казвал през годините,че има хроничен С хепатит,който трябва да се лекува?)

Маркерите стават до 2 дни,така че това са просто оправдания!

Иначе ензимите са завишени,но не са страшни,някои стигат до 300-400 и пак не го усещат!Би могло да са завишени от добавките ,от натоварване,от стеатоза,така че докато не видите резултата от маркерите,само ще гадаем!

Чакаме да пишеш пак,междувременно прочети това -онова из форума, или в сайта на сдружението Хепактив!

Поздрави,Тедибон
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2010, 22:38:43 »
Здравей, Теди и добре дошла във форума!
Според мен е излишно да се притеснявате, преди да знаете нещо по-конкретно. В повечето лаборатории хепатитните маркери стават за 2 до 3 дена, но тъй като изследванията са пуснати във ВМА, там може да важат други правила и изследванията да се придвижват по-бавно в техните лаборатории.
Ако на съпруга ти е поставяна ваксина срещу хепатит, то това е било ваксина срещу хепатит Б, защото за хепатит C ваксина няма.
Първо трябва да излязат хепатитните маркери, както и биопсията, и едва тогава ще може да се каже по-ясно каква е причината за повишените чернодробни ензими. Но във всеки случай, има причина за тези повишени ензими и е важно тя да се открие.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2010, 23:47:54 »
Много ви благодаря за посрещането и за бързите отговори. :flowers:Сега рових тука из документите му и видях,че ваксината,която са му правили е за хепатит А и В.Ще чакаме да излязат резултатите.Другият четвъртък ще са готови резултатите от биопсията и ще се разбере какво е.Явно има нещо ама ще видим какво ще излезе.Сега като му гледах изследванията,които са му правили всичко друго е ок,само ензимите АСАТ и АЛАТ са увеличени. :sad3:Преди да замине(преди 6месеца)са били в норма,но сега вече не...Инъче той няма никакви оплаквания като тежест вдясно(както чета из форума),и други.

Неактивен galq

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2010, 06:41:37 »
Добре дошла във форума ,Теди!
Резултатите стават различно зависи от лабораториите .При нас най-бързо, до сега,са излизали за един ден. Съпругът ми също нямаше никакви оплаквания и болки преди да му открият хепатита .Най искрено ви желая ,да не е хепатит .Дано да е нещо временно и всичко бързо да се оправи . :congrats:
Галя

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2010, 17:35:42 »
Маркерите за хепатит са излязли още вчера,но никой не му е казал резултатите,въпреки,че той е настоявал...казали са му да отиде пак в четвъртък като е готова биопсията.Много ме е яд значи... :scream: човек може да се побърка от чакане.Поне резултатите от маркерите да му бяха казали.Защо ги крият немога да разбера...сякаш после няма да ги видим...Доктора само му казал,че нищо му няма и се смеел и се базикал с него.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Февруари 26, 2010, 17:39:31 »
Със сигурност му има нещо, при стойности на АЛАТ от 130.
Дори и лекаря да е имал предвид, че резултатите му за хепатит са отрицателни, то това не значи, че "нищо му няма".
След това търсенето трябва да продължи, докато се установи причината.

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Март 05, 2010, 17:45:06 »
Здравейте,вчера се прибрахме от ВМА-София.Диагнозата на съпруга ми е хроничен хепатит с умерена активностА2Ф2.Това не бил вирусен хепатит,а хепатит,който се получава от храна,алккохол и др.Не съм съгласна за алкохола де,защото той пие малко.Според мен всичко се е получило от добавките,които пие.
Искам да ви попитам какво означават тези резултати от биопсията,че на мен това нищо не ми говори,а и доцента там не ни обясни почти нищо спрямо биопсията-фиброза-2разсирени с няколко септи ПП,портално възпаление-1минимално,хистологична активност ХХ-2 с умерена активност,некроза,стеатоза,цироза -липсват.
макромикроскопи-два цилиндъра 1,2 и 2 см.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Март 05, 2010, 17:59:18 »
Здравей, Теди!
Това, че хепатита не е вирусен за мен поне е добра новина. Поне няма да се борите да се доберете до скъпоструващото и не винаги ефикасно антивирусно лечение.
Състоянието на черния дроб от този хепатит, който в момента има съпруга ти, не е обаче много добро и е изключително важно да вземете мерки!
Не знам какви добавки пие мъжа ти, но според мен е абсолютно задължително да ги спре. Ако говорим за добавки, които се използват от хора, които посещават фитнеса и работят върху тялото си в залата, то всички те са абсолютно убедени, че това, което пият е абсолютно безвредно и само подпомага организма им за по-доброто формиране на мускулите. Аз обаче не мисля така, затова препоръката ми е да ги спре.
Много е важно да свалите чернодробните ензими, защото това ще е показател, че черния дроб се чувства по-добре и че донякъде сте овладели увреждането.
Относно начините за измерване на фиброзата, можеш да прочетеш тази статия: Системи за оценка на хистологичната активност при хронични хепатити. Както ще видиш от нея, черния дроб на съпруга ти е по средата на скалата, чиято най-висока стойност Ф4 означава цироза.
Така, че трябва да спрете всички видове добавки, както и алкохола, за да овладеете нещата. Тъй като не е ясен причинителя на хепатита, никой не може да каже с каква скорост ще прогресира увреждането, затова трябва да премахнете всички фактори, които могат да ускорят увреждането.
Препоръката ми е да не започвате да пиете т. нар хепатопротектори или разни други препоръчани билки или лекарства за черния дроб, защото те ще свалят ензимите, но няма да ви помогнат да откриете причината за хепатита.
Затова нека той първо напълно да спре алкохола и доабавките, и вижте дали ще има промяна в стойностите на чернодробните ензими. Това ще ви помогне и да откриете и причината за хепатита.
Успех!

Поздрави,
Радо

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #9 -: Март 05, 2010, 21:18:28 »
Здравей, Теди!

Най-хубавото е, че хепатита не е вирусен!

Въпреки уврежданията, черният дроб има способността да се възстановява и след като се изключи причината, причинила увреждането би трябвало постепенно да започне възстановителния процес!

Успех и от мен!

Поздрави,
Мери

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 05, 2010, 22:28:34 »
Благодаря ви за отговорите!И ние се успокоихме малко,като чухме,че не е вирусен.Той добавките ги спря още преди месец.И сега започна и диета.Дано се оправят нещата.А това,че е хроничен дали има напълно излекуване?Да ви попитам също,алкохол изобщо ли не трябва да пие?Сега вечер изпива по 100 тина грама ракия.Инъче му изписаха карзил и нищо друго.Доцента каза,че на този етап няма нужда от някакво лечение.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3200
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #11 -: Март 05, 2010, 22:47:34 »
Хронично болните не трябва въобще да пият, камо ли по 100гр. всяка вечер, и то ракия?! Особено ако имат А2Ф2 и ензими три пъти над нормите. Ради вече е описал основното, така че аз няма какво да допълня, освен това, че съпруга ти незабавно следва да прекрати напълно употребата на алкохол( това вкл. и бирата).

Силвана
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #12 -: Март 05, 2010, 23:16:52 »
Аз съм от по-либералните (ако либерално е затварянето на очите пред чаша вино на официални празници и рождени дни преди лечението) по отношение на алкохола принципно, но при вашето положение наистина е наложително да спре алкохола поне за известно време. Сто грама ракия на вечер са безумно много за човек с неговите резултати от изследванията. Може би му е трудно да спре с този навик, но се налага да намериш начин да му помогнеш.

Дани
Hang in there.

Неактивен Теди

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 05, 2010, 23:38:35 »
Абе то аз не спирам да говоря,ама пусти навик... :sad3: Ще трябва да ставам лоша явно... :wink3: Благодаря ви!

Неактивен sunshine

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 05, 2010, 23:50:12 »
Редовното битово потребление на концентрат само по себе си е способно да държи трансаминазите извън норма, а какво говорим за черен дроб с фиброза Ф2!!!
Мисля, че съпругът ти не осъзнава колко сериозни могат да са последствията, иначе без бой би се отказал на часа от този навик (или най-малкото би го превърнал от навик в лукс).  :wink3:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007