Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 18438 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте
« -: Ноември 18, 2010, 19:56:40 »
Цирозис хепатис компенсанта.хипертония порталисварицес вентрикули субкардиалис.
Това е моята диагноза.....Допреди два месеца-незнаех какво е доктор.Сега се чувствам обречен.....а съм на 48!!Имам уголемен далак,хемоглобина ми е нисък..../112/Назначиха ми ЛЕГАЛОН,Спиронолактон,Панразол,и витамини....А ми няма нищо!!!!Поне не нещо,което да ме тревожи...Тази диагноза обаче ме разби!!Знам ,че това отчаяние не помага,обаче трудно ще се отърся от шока!!Дали може некакви билки да се пият??Ако някой знае нещо-да пише!!
« Последна редакция: Ноември 18, 2010, 20:17:12 от Слим »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Ноември 18, 2010, 23:48:23 »
Здравей, Слим и добре дошъл във форума!
При увреждането на черния дроб обикновено няма никакви сериозни симптоми, те започват да се проявяват чак, когато увреждането стане много сериозно. От тази гледна точка, това че се чувстваш добре е по-хубавия вариант.
От диагнозата се вижда, че е установена компенсирана цироза, което е първата фаза на цирозата, което пак е добра новина, тъй като при декомпенсираната нещата вече много по-трудно се контролират. От това, което си написал не става ясно обаче каква е причината за цирозата. Лекарите казали ли са ти? Защото ако причината е вирусен хепатит, тогава е важно да започнеш лечение!
А без диагноза ние тук също не можем да сме много полезни със съвети.
В никакъв случай не трябва да се отчайваш, имаш много неща, които можеш да направиш, за да спреш и изконтролираш увреждането. Надявам се, че всички тук ще ти помогнем да се почувстваш малко по-добре, да свикнеш с новината, и най-важното, бързо да се ориентираш какви стъпки да предприемеш, за да се пребориш с проблема!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Ноември 19, 2010, 07:57:00 »
От хепатит несъм боледувал.Остава алкохола...Лекарят каза да не пия,/което не е проблем/и да се ограничавам с яденето на някои неща:мазно,пържено,бобови...Притеснява ме това,че не ми е правена биопсия.Страхувам се ,че резултатите може да са по-лоши.При последните изследвания резултатите са :АСАТ-22/АЛАТ-30/АФ-72/ГТТП-49/ЛДХ-300...Не съм наясно с тези неща.Бях развил панкреатитна криза,после на скенер се видя нещо м-у бъбрека и далака,което в последствие отшумя...След последното пребиваване/7дни/в клиниката ми казаха,че е цироза...

Неактивен tedi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #3 -: Ноември 19, 2010, 08:52:44 »
Здравей,Слим!
Разбирам шока и отчаянието ти,нормално е.Но можеш да овладееш процеса и да го позабавиш.Естествено трябва сега от всякъде да си щадиш дроба и да не го натоварваш.
Искам да те попитам, кой доктор ти е поставил тази диагноза?
Правил ли си изследвания за хепатит?
Аз на твое място бих потърсила още 2 мнения поне.

Поздрави,
Теди

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 19, 2010, 17:23:23 »
Теди,незнам точно какви изследвания са ми правени.За хепатит-мисля не.Доктора ми го препоръчаха,като добър специалист.Казаха ми да му имам доверие.След 10 дни съм на преглед за далака.Каза ми,че там задържам желязо,и ми пада хемоглобина.Ако продължава да расте-ще се оперира май.Не съм съгласен на тази стъпка,и смятам да оставя всичко в "божиите ръце"...за ужас на семейството ми.Може би не се изразявам,и не обяснявам нещата както трябва...Разбрах,че като цяло чернодробните ми изследвания не са толкова лоши.....
Какво значи да позабавя нещата?Паника съм си бил винаги,и винаги мисля най-лошото.Дори незнам какво точно НЕ ТРЯБВА да консумирам...Усещам и промяна в отношението на близките ми към мен...все едно съм от стъкло!!!Абе кофти работа общо взето.

Неактивен tedi

• Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #5 -: Ноември 19, 2010, 18:10:54 »
Здравеи,
е щом нямаш правени изседвания за хепатитите,защо тогава са отхвърлени като вариянт?На базата на какво отхвърляш ,че имаш хепатит?
Тук може да прочетеш за храненето http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=526.0
ето още една статия за храненето http://www.hepactive.org/content/articles/living_with_hepatitis/HCV_Diet_and_Hepatitis_C
Да ''оставиш всичко в Божиите ръце'' ми се струва меко казана несериозно.Както е писал Ради ти си в началния стади на цироза,можеш примерно да се грижиш за себе си и да накараш увреждането да настъпва по-бавно,примерно.
На тво място аз първо бих пуснала маркери за хепатит Б и С.

Теди
« Последна редакция: Ноември 19, 2010, 18:22:23 от tedi »

Неактивен tedibon

• Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2010, 09:13:06 »
Здравей,Слим!
А нямаш ли епикриза от болницата ,там се пишат правените по време на престоя изследвания?Направо е идиотско самото заключение-цироза,нали си има причина!Дори и да злоупотребяваш с алкохола,не е изключено друг да е причинителя на цирозата?Трупането на желязо и увредата на далака се свързват и с таласемия!
Къде се лекуваш-град,доктор,болница?
Чакаме още сведения от твоята епикриза!

Защо се изненадваш ,че се притесняват близките ти,значи те обичат!

Поздрави,Тедибон

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 20, 2010, 22:34:27 »
Имам епикриза разбира се.Гледано ми е дебело черво,стомах,3-4 пъти органите на ехограф,и далака на скенер...Резултати от някои ПАРАКИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ,посочих по-горе.Клиниката е частна,и е в Пловдив....Името и,както и на лекаря според мен нямат особенно значение.След контролния преглед другата седмица,ще потърся и друго мнение...Написал съм и лекарствата,които са ми предписани.Спрямо хранителните диети-има доста противоречия.На места ,дадени продукти се отричат-на други не.Със сигурност животът ми ще бъде друг....надявам се да я превъзмогна тая мисъл!!

Неактивен Аника

• Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2010, 09:53:15 »
Здравей Слим,

О да, живота със сигурност вече ще ти бъде друг. Важното е да не се отказваш и да продължиш да се бориш, да направиш всичко по силите си да владееш положението. Чети, търси ...
На мен живота ми се промени - не го казвам, като оплакване. Даже бих казала, че се промени в положителна посока. Само се надявам да имам този път и мъъъничко късмет. Аз знам, че правя всичко възможно. Човек предполага, но Господ разполага. При мен болестта промени много ценностната ми система, но пак казвам към по-истински живот - в началото беше гнева, страха, нервите. Сега те отстъпхи място на търпението, да се радваш на природата, на хубавите мигове от живота, защото има и такива, да оценяваш нещата, докато ги имаш. При мен след около една година и много изчетена информация, настъпи един вид приемане на ситуацията. Не примирение - просто трябва да се приемат фактите и да се бориш. Живота е непрестанна борба - просто в един миг съдбата променя приоритетие, но борбата винаги остава.

Желая ти много сила, да вземеш правилните решение и ние сме тук, да те подкрепяме и да ти помагаме с каквото можем
Не вярвам сега написаното от мен да ти помогне кой знае колко, но наистина имах желание

Поздрави
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Ноември 22, 2010, 22:36:16 »
Здравей,
От всичко, което е направено (или по-скоро не е направено) по твоя случай от лекарите, е просто задължително да потърсиш второ мнение. Що се отнася до черния дроб, специалистите в България са много малко. Затова, съветът ми е да се насочиш към някои от тези лекари: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България. Хубаво е да се консултираш с поне един от специалистите в София.
Много е важно да се установи каква е причината за цирозата и ми е абсолютно непонятно как лекар може да те диагностицира с цироза и да не се опита да разбере каква е причината за нея!?! Как иначе той може да се бори със състоянието ти и да се опитва да го подобри, когато не знае какво е причинило цирозата!?!
Задължително вземи нещата в свои ръце и не оставяй нещата така. Когато намериш твоя лекар съм сигурен, че ще го разбереш. Тогава ще видиш разликата и ще усетиш много ясно дали всеки от лекарите, при които си бил, е подходил правилно към твоя случай, или не.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Ноември 23, 2010, 00:10:25 »
Благодаря на всички за отзивчивоста!След прегледа в петък,ще се опитам да разбера повече неща.Лежах в клиниката два пъти по 7 дни в последните три месеца.Сигурно са ме изследвали и за хепатит!!!Явно цирозата е алкохолна....Незнам кои са най-важните показатели от паракиничните изследвания....Ще говоря по-обстойно с него,и задължително ,ще искам друго мнение....поне в УМБАЛ св Георги.Ако трябва в София-ще се ходи и там.

Още веднъж благодаря.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #11 -: Ноември 23, 2010, 07:17:16 »
"Сигурно" не е като "със сигурност" затова те съветвам дори и да ти дадат отговор, че са ти пуснали, но го няма написано черно на бяло в епикризите, да си пуснеш сам маркерите за хепатит В и С в някоя лаборатория. Струват общо около 30-35 лв. и ще внесат повече яснота по въпроса с цирозата.
Като цяло нямам добро мнение за частните клиники, не мисля че те могат да се нарекат специализирани за лечение на чернодробни заболявания, и може би единственото което могат е да приемат хора и да ги изписват по клинични пътеки. Извини ме за откровеността, но ако искаш да разбереш какво и защо става с теб, посети няколкото болници в София: ВМА, Александровска, Токуда, Иван Рилски.

Късмет  :good:

Силвана

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #12 -: Ноември 23, 2010, 07:55:18 »
Във всяка епикриза пише всички правени по време на престоя изследвания. Ако не са писали за HBV i HCV, значи не са ти  ги правили. А в този случай и аз бих отделила 35 лева да си ги направя.

Отделно, аз също се чувствах много обидена, когато в началото обявиха цирозата на съпруга ми за алкохолна. Две години по-късно обаче с радост бих я приела вместо цирозата, каквато е в момента (дължаща се на хроничен хепатит С). Защото с алкохола нещата са ясни - спираш го, пиеш хепатопротектори и много често си изкарваш дълги години в прилично компенсирано състояние.

При хроничните вирусни  хепатити също има начин да спреш или поне забавиш увреждането, но първо трябва да знаеш дали проблемът е такъв. Ти не знаеш, а до довечера би могъл да узнаеш, вместо да гадаеш.

Дани

Hang in there.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 272
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #13 -: Ноември 23, 2010, 08:33:45 »
Задължително е според мен да си пуснеш едни вирусни маркери.Пътят от компенсираната до декомпенсираната цироза е много кратък.При теб е налице портална хипертония и спленомегалия,изписали са ти Спиранолактон,който са изписва при болни с цироза и асцит.Аз бих потърсила поне още едно мнение на специалист хепатолог.Както е казала и Дани,ако причината е само алкохол,добре,но ако е вирусен хепатит нямаш време за губене.Трябва да започнеш лечение,докато все още можеш,в противен случай нещата стават сериозни.Така ,че съветвам те да изтичаш до някоя лаборатория и да си пуснеш маркери за хепатит Б иЦ.Даже мисля,че все още тече кампанията за безплатни изследвания в някои лаборатории.

Неактивен Слим

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #14 -: Ноември 26, 2010, 07:33:00 »
Какво му е доброто,ако е предизвикана от алкохола!! :sad3:
Бихте ли ми пояснили...
Гледам ,в епикризата има изследванияза анти HCV  Отр/-/????...НbsAg Отр/-/...Ca19-9 0.0
CRP 6отр/-/.....Незнам кое за какво е.Не съм мигнал...днеска съм на преглед...

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007