Здравейте,нов съм тук и не съм сигурен дали съм в правилния раздел, но ще помоля по-запознатите с чернодробната стеатоза за съвет. На 40 години съм 175 см 93 кг. Доста време съм спортувал активно и общо взето не съм имал здравословни проблеми.Преди 4 години си правих ехограф заради болка в дясно и ми поставиха диагноза лека стеатоза,размера на черния дроб беше на горна граница, а АСАТ и АЛАТ леко завишени, общия ми холестерол беше 6,триглицеридите също бяха високи/не помня колко/.От тогава всяка пролет си правя нещо като профилактика 2-3 месеца взимам карзил или есенциале форте също така и ленено масло и пектин на прах за смъкване на холестерола.Старая се и да се храня по-здравословно в този период,но нямам големи успехи-с две думи обичам да си хапвам, а и да пия алкохол.И все пак след 3 месечната профилактика имам подобрения по отношение на холестерола и триглицеридите смъквам холестерола до 5.6 - 5.7 и триглицеридите до 1.5 -1.6.Може би след това веднага пак ги вдигам-не знам меря ги на около 6 месеца.
Проблема е, че от около месец почнах да си чувствам дроба увеличен -просто започна да ме подпира като се навеждам или лежа на дясната страна, имах и леки бодежи в дясно.Отидох на ехограф и там ми казаха,че дроба ми е 14.8 см което било леко увеличение над горната граница-не знам дали е така-ще помоля за коментарите ви.Също така ми откриха и камък 9мм в жлъчката,с което обясниха бодежите.Поставиха ми диагноза стеатоза 2-ра степен/също ще помоля за разяснение какво значи тая степен-напреднала фаза ли е и подлежи ли на лечение/на снимката от ехографа видях бели сенки по дроба си. Показателите на кръвта ми са:
АСАТ -30 АЛАТ 51 ГГТ 54 общ холестерол 7.84 добър холестерол 1.22 триглицериди 1.9
Личния лекар ми изписа хепа мерц за 30 дни по две прахчета на ден+витамин б комплекс, до тогово 1 месец бях пил есенциале форте по собствена инициатива.
Не съм си правил изследвания за хепатит, но лекарят каза че ако има хепатит показателите ще са много по-завишени.
Начина ми живот в момента е по-скоро заседнал,ям всякаква храна вкл. месо,зеленчуци плодове,обичам много морска храна и риби,пикантни храни,солено,колбаси.Употребявам алкохол всеки ден от почти 20 години като количествата са до 100 гр.концентрат или 2-3 бири или бутилка червено вино. Не става дума за напиване но без ркия със салата или бутилка вино не сядам да вечерям.
Моля за мнението ви относно състоянието ми и назначеното ми лечение-добро ли е и ще свърши ли някаква работа.Задавам този въпрос тъй като не съм ходил при специалист по чернодробни болести - консултацията ми е с личния ми лекар,а изследванията са правени в местната болница-от малък провинциален град съм.
Също така ще съм благодарен ако ме посъветват хора със същия проблем за това какво трябва да ям и да пия за да си изчистя мазнините от дроба и да го излекувам напълно-ако изобщо това е възможно.Препоръчайте и някой от големите специалисти в София,от които имате лични впечатления, тъй като съм решил през април да се консултирам и на най-високо ниво.Благодаря предварително