Автор Тема:  Моля за съвет за стеатоза 2-ра степен  (Прочетена 49921 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Моля за съвет за стеатоза 2-ра степен
« -: Февруари 12, 2011, 15:29:32 »
Здравейте,нов съм тук и не съм сигурен дали съм в правилния раздел, но ще помоля по-запознатите с чернодробната стеатоза за съвет. На 40 години съм 175 см 93 кг. Доста време съм спортувал активно и общо взето не съм имал здравословни проблеми.Преди 4 години си правих ехограф заради болка в дясно и ми поставиха диагноза лека стеатоза,размера на черния дроб беше на горна граница, а АСАТ и АЛАТ леко завишени, общия ми холестерол беше 6,триглицеридите също бяха високи/не помня колко/.От тогава всяка пролет си правя нещо като профилактика 2-3 месеца взимам карзил или есенциале форте също така и ленено масло и пектин на прах  за смъкване на холестерола.Старая се и да се храня по-здравословно в този период,но нямам големи успехи-с две думи обичам да  си хапвам, а и да пия алкохол.И все пак след 3 месечната профилактика имам подобрения по отношение на холестерола и триглицеридите смъквам холестерола до 5.6 - 5.7 и триглицеридите до 1.5 -1.6.Може би след това веднага пак ги вдигам-не знам меря ги на около 6 месеца.
Проблема е, че от около месец почнах да си чувствам дроба увеличен -просто започна да ме подпира като се навеждам или лежа на дясната страна, имах и леки бодежи в дясно.Отидох на ехограф и там ми казаха,че дроба ми е 14.8 см което било леко увеличение над горната граница-не знам дали е така-ще помоля за коментарите ви.Също така ми откриха и камък 9мм в жлъчката,с което обясниха бодежите.Поставиха ми диагноза стеатоза 2-ра степен/също ще помоля за разяснение какво значи тая степен-напреднала фаза ли е и подлежи ли на лечение/на снимката от ехографа видях бели сенки по дроба си. Показателите на кръвта ми са:
АСАТ -30 АЛАТ 51 ГГТ 54 общ холестерол 7.84  добър холестерол 1.22 триглицериди 1.9
Личния лекар ми изписа хепа мерц за 30 дни по две прахчета на ден+витамин б комплекс, до тогово 1 месец бях пил есенциале форте по собствена инициатива.
Не съм си правил изследвания за хепатит, но лекарят каза че ако има хепатит показателите ще са много по-завишени.
Начина ми живот в момента е по-скоро заседнал,ям всякаква храна вкл. месо,зеленчуци плодове,обичам много морска храна и риби,пикантни храни,солено,колбаси.Употребявам алкохол всеки ден от почти 20 години като количествата са до 100 гр.концентрат или 2-3 бири или бутилка червено вино. Не става дума за напиване но без ркия със салата или бутилка вино не сядам да вечерям.
Моля за мнението ви относно състоянието ми  и назначеното ми лечение-добро ли е и ще свърши ли някаква работа.Задавам този въпрос тъй като не съм ходил при специалист по чернодробни болести - консултацията ми е с личния ми лекар,а изследванията са правени в местната болница-от малък провинциален град съм.
Също така ще съм благодарен ако ме посъветват хора със същия проблем за това какво трябва да ям и да пия за да си изчистя мазнините от дроба и да го излекувам напълно-ако изобщо това е възможно.Препоръчайте и някой от големите специалисти в София,от които имате лични впечатления, тъй като съм решил през април да се консултирам и на най-високо ниво.Благодаря предварително
« Последна редакция: Февруари 12, 2011, 17:35:48 от baymitak »

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за съвет
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2011, 15:51:42 »
Здравей,

като за начало мисля, че е задължително да си пуснеш маркери за хепатит В и С.
Въобще не е вярно, че показателите трябва да са значително завишени.
Аман от пишман лекари :sad3:

От сърце ти желая резултатите да са отрицателни. Ако е така - следващото няма да ти хареса: ДИЕТА
По възможност без алкохол или поне значително ограничен в сравнение с навиците, които описваш и намали всички мазни храни. Рибните деликатеси (скариди, миди, рапани и т.н.) са трудно смилаеми и не са в помощ на черния ти дроб. Не тлъсто месо можеш да си ядеш. С две думи, трябва да се храниш по здравословно, ако искаш да облекчиш, а не да товариш дроба си.
Питаш дали е поправима стеатозата - да, ако не се дължи на вирус е необходима диета и нещата значително ще се подобрят. Ако не дай боже има наличие на вирус са необходими допълнителни изследвания и евентуално лечение. Що се отнася до специалистите хепатолози - разрови се във форума - ще откриеш много писано.
Пиши, когато ти излязат резултатите. Стискам палци :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2011, 16:06:15 »
Благодаря за бързия отговор anmar.Късно ли ще е ако се консултирам със специалист през април/тогава ще съм в София/ и тогава да си направя изследванията за хепатит В и С.В смисъл ако е вирус да не ми се скапе дроба до тогава.Иначе съм пропуснал в първата си публикация  да напиша,че се чувствам добре,имам сили и апетит -изобщо съм като здрав като изключим тежеста в дясно.Също така от няколко дни не пия грам алкохол и ям само постни храни,плодове и зеленчуци.жена ми сутрин ми прави сок от червено цвекло с моркови-казали са и че прочиства дроба.Карам колело по 20 килиметра всяка сутрин.Искаше ми се някой да коментира тоя хепа мерц тъй като чета из интернет че се давал при тежки случаи на цироза с увреждане на мозъка и нервната система-та се чудя дали ще ми е от полза за стеатозата или само съм дал 120 лв. на вятъра

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2011, 16:38:26 »
Виж сега, за 2 месеца състоянието не може да ти се влоши, дори и не дай Боже да има вирус, а щом си ограничил алкохола и мазното е супер направо. Можеш да си ядеш месце, не е нужно да ставаш тревопасен, просто избягвай тлъстото и пърженото, особено щом имаш камък в жлъчката. Газираното също не е за препоръчване.
Хепа-Мерц - и аз знам, т.е. виждала съм случаи на болни с доказана цироза, на които вливат Хепа-Мерц. На теб изписа ли ти го лекар? Има много видове хепатопротектори, но е редно първо да ти се направят подробни изследвания и да се назначи терапия, подходяща за твоя случай. Нямаш ли възможност в твоя град да си пуснеш изследванията за хепатит В и С преди април?
Извинявай, ако ти звуча нетактично, но става въпрос за 30-35 лева, а аз например не бих могла да чакам 2 месеца, без да знам за какво иде реч.
Дано нямаш вируси и бързо да се възстановиш.
А, и пишеш че се чувстваш напълно здрав и нямаш симптоми - това е чудесно, но имай предвид, че повечето от нас не са имали никакви симптоми и са открили за заболяването съвсем случайно. Симптомите когато се появят, за съжаление увреждането вече е доста напреднало.

Поздрави
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 12, 2011, 16:59:25 »
не знам дали в нашия град се правят изследвания за хепатит -просто не съм се интересувал досега.а и нямам вяра в местната лаборатория.идеята ми беше като отида в София да направя всичко необходимо на по-високо ниво.разбира се още в понеделник ще проверя и ако има ще си направя, а ако трябва в София ще ги повторя.За пари  изобщо не става дума-досега толкова пари сам давал да си развалям здравето сега явно ще ги давам за да го оправям :smile:

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 12, 2011, 17:32:16 »
Ей, не исках да те обидя със споменаването на парите - просто исках да те ориентирам. Всичко ще е наред :)

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 397
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
Re: Моля за съвет за стеатоза 2-ра степен
« Отговор #6 -: Февруари 12, 2011, 19:06:08 »

Здрасти и от мен  baymitak.
     Обади се в местното ХЕИ,в момента правят безплатни тестове
     за хепатит Б,С,Сифилис и Спин.Моя близка се изследва вчера
     и лаборантката и казала,че ХЕИ в цялата страна ги правят.
     Успех и дано имаш щастието всичко при теб да е отрицателно.

Поздрави,
    Тита
Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #7 -: Февруари 12, 2011, 19:57:32 »
Сигурно не е в цялата страна. Аз питах в Русе първо в ХЕИ, после в епидемиологична лаборатория за тази информация. Най- накрая ходих  В" КАПКИС"- там ми казаха, но правят безплатни само за спин. :smile:

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #8 -: Февруари 12, 2011, 22:28:37 »
Моя съвет е преди да си отишъл в Сф да си направил изследванията за хепатит Б и С.  Така специалиста няма да гадае и ще може да се ориентира по добре, а и няма да губиш време докато чакаш да излязат резултатите. Най-добре е при специалиста да отидеш с пълен комплект изследвания. Хепатитни маркери  правят в почти всяка лаборатория.
Виждам че добре си се ориентирал в диетата. Няма нужда да стажаш вегетарианец. Избягвай свинското, дреболии /като черен дроб, сърца и др. подобни/ и пърженото. Алкохола е по-добре да го спреш  на настоящия етап. Високия АЛАТ  вероятно се дължи на стеатозата. Лецитина като хранителна добавка много помага за понижаване на общия холестерол и регулиране на добрия и лошия. Аз пия този, който е на Валмарк от 1200 мг по една капсула на ден. Може да се пие продължително време.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Февруари 13, 2011, 21:37:59 »
Здравей, Митко,
Наистина е хубаво да изключиш хепатит B и C като вероятни причини за повишения АЛАТ. Но е много вероятно наистина основния виновник да е стеатозата. Относно диетата, ето един съвет от Ина, която се бори с тежка стеатоза: Re: Диета при лечение на хепатит С и тежкостепенна стеатоза.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Февруари 14, 2011, 15:19:17 »
Благодаря на всички за съветите.Ще си направя необходимите изследвания преди да отида при специалист.доколкото разбирам стеатозата се лекува така че ако не излезе нещо по-сериозно ще трябва да се взема в ръце и да пазя строга диета-въпреки че ще ми е доста трудно.Единствено не мога още да разбера този хепа мерц,който ми изписа личния лекар и който вече пия дали ще ми свърши някаква работа/нямам голямо доверие на личния си лекар/Навсякъде където четох досега, а тези дни изчетох много по темата,се казва че при стеатоза се вземат протектори като карзил,есенциале форте,хепасейф и ред други.Никъде не видях да се препоръчва хепа мерц освен при тежки цирози с поражения върху централната нервна система.Единствено в листовката на лекарството пише,че се дава при стеатоза и цироза но черния дроб,но нищо повече.Така и така съм го купил ще го изпия-не вярвам да ми навреди ако не помогне,но имам чувството,че си губя времето вместо да се лекувам наистина

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Март 09, 2011, 14:29:25 »
Здравейте отново. Днес ми излязоха резултатите от кръвните тестове за хепатит Б и Ц. За щастие са отрицателни. Аз обаче съм решил твърдо през Април да се консултирам със специалист в София за да съм наясно със степента на увреждане на дроба ми и да получа  препоръки за лечение на най -високо ниво. Бихте ли ми препоръчали специалист,който ще обърне достатъчно внимание на моята стеатоза.Задавам този въпрос тъй като от прочетеното във форума останах с впечатление, че  най-добрите специалисти се концентрират повече върху лечението на различните видове хепатити.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #12 -: Март 10, 2011, 09:36:18 »
Единствено не мога още да разбера този хепа мерц,който ми изписа личния лекар и който вече пия дали ще ми свърши някаква работа/нямам голямо доверие на личния си лекар/Навсякъде където четох досега, а тези дни изчетох много по темата,се казва че при стеатоза се вземат протектори като карзил,есенциале форте,хепасейф и ред други.Никъде не видях да се препоръчва хепа мерц освен при тежки цирози с поражения върху централната нервна система.
Здравей, довечера ще ти напиша в малко повече детайли как точно се процедира и как се лекува стеатозата и стеатохепатита по отношение на медикаменти и т.н. (без дозировки разбира се, да не започнеш самолечение  :smile:) Иначе диетата като цяло е ясна.
Това, което ти е изписал личния лекар, е медикамент, в чиято листовка е указано, че може да се използва при стеатоза. Но, все пак, когато става въпрос за специфичен проблем, личните лекари би трябвало единствено да насочват пациентите към правилните специалисти, а не да ги спират и те да поемат лечението на даденото заболяване. Ако беше така, всички щяхме да се лекуваме при личните лекари, и нямаше да има изобщо нужда от специализации и лекари, специалисти в конкретна област.
Относно съвет за лекар, при който да отидеш, не е вярно, че тези лекари от списъка се занимават само с хронични вирусни хепатити. Те най-общо са хепатолози и се занимават с всички заболявания на черния дроб. А ако съответно отидеш при някой от тях, и той има колега от същата болница, който се занимава основно с пациенти със стеатоза, съм сигурен, че той ще те изпрати при него за консултация. Така, че прегледай списъка, прочети отзивите, и си харесай един от лекарите, и си запиши час при него.

Поздрави,
Радо

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 10, 2011, 16:02:36 »
Блрагодаря за отговора Радо.Вече се спрях на специалистите във Военна болница и през април ще отида на преглед.Що се отнася до личните лекари си напълно прав.Аз лично гледам с голямо недоверие на всичко предписано от тях - още повече,че живея в малък град и тук нямаме кадърни лекари.Затова и толкова много се интересувах за този хепа мерц, но явно не са го ползвали много хора защото никой не ми писа конкретно за това лекарство.Както и да е вече изпих за един месец 60 дози и го спирам.Надявам се,че ако не ми помогне няма да ми навреди-пък и наистина в листовката му пише,че се дава при стеатоза.Ще съм ти много благодарен ако напишеш нещо повече за стеатозата.Изчел съм всичко,което открих в интернет,включително и в този форум,но ще е добре да науча повече подробности.

Неактивен agv70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 49
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #14 -: Март 10, 2011, 16:19:14 »
http://bnt.bg/bg/productions/95/edition/12878/zdrave_9_mart_2011
Здравей!
Линка горе е за предаване по БНТ , в което става дума за стеатозата.
Търсиш информация , може би това ще ти помогне.
Успех!

Ани

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #15 -: Март 10, 2011, 23:32:35 »
Здравей, Митко!
Прилагам избрани цитати от учебника по хепатология на доц. Кръстев от 2008-ма година, и по-точно от главата за стеатозата в него. Това е последния излязъл в България учебник по хепатология: "Клинична хепатология, автор доц. Н. Кръстев д.м. (2008)":
Цитат
Глава 4: Неалкохолна стеатозна чернодробна болест

Същност и терминология. Необходимо е натрупване на триглицериди поне в 10% от хепатоцитите, за да се приеме тази диагноза. Някои автори подразделят стеатозата на две степени – черен дроб, съдържащ мазнини (ангажиране < 50% от хепатоцитите), и мастен черен дроб (ангажиране > 50% от хепатоцитите). Неалкохолната стеатозна чернодробна болест (Non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD) включва "чистата" ("проста") стеатоза (Non-alcoholic fatty liver - NAFL), неалкохолния стеатохепатит (Non-alcoholic steatohepatitis - NASH), и цирозата. NASH е междинен стадий между стеатозата и цирозата с инфламаторни клетки и фиброзна тъкан. Като синоними на NASH се използват "псевдоалкохолен хепатит", "стеатонекроза", "алкохолоподобен хепатит", "диабетен хепатит".
...
Естествената еволюция на NAFLD не е достатъчно изяснена (липсват големи проспективни проучвания), но рискът за прогресия на NASH, особено в случаите с абдоминално затлъстяване, до цироза е по-висок от този при NAFL. В 80% от всички случаи с NAFLD, аминотрансферазите са в нормални стойности. Липсва корелация между биохимичните и хистологичните промени. Диагнозата NASH може да се докаже само чрез хистологично изследване. Цирозата при NASH прогресира.
...
Честота и социална значимост.
...
Около 15-20% от възрастното население в Западна Европа има ехографски данни за стеатоза. Около 90% от случаите с NAFLD са със затлъстяване, а 75% - с метаболитен синдром.
...
Етиология на NASH. Рисковите фактори за NASH са затлъстяването (особено абдоминалното), захарния диабет тип 2, инсулиновата резистентност, хиперлипидемията (хипертриглицеридемията), бързото отслабване или прехранване, тоталното парентерално хранене (хипералиментация), редица медикаменти (amiodarone, nifedipine, diltiazem, tamoxifen, глюкокортикоиди, естрогени), тънкочревен (дуоденален) дивертикул с бактериален свърхрастеж, обширни тънкочревни резекции, йеюнален bypass, гастропексия.
...
Патогенеза. Първият "удар" върху черния дроб предизвиква висококалорийната диета и затлъстяването. Доминирането на палминитиновата над олеиновата киселина в диетата е белег за лошо хранене. Възниква стеатоза. Чистата стеатоза без инсулинова резистентност рядко предизвиква фиброза.
...
Вторият "удар" се причинява от свободните мастни киселини, оксидативния стрес и исхемията. Индуцира се възпалението.
...
Третият "удар" е персистирането и прогресията на фиброгенезата, за което (подобно на алкохолния хепатит) решаваща роля има чревната флора и намалените хепатопротективни фактори (адипонектин).
...
Лица без затлъстяване също могат да развият NASH. Решаваща в тези случаи е интестиналната микрофлора, която причинява повишена абсорбция на приетите с храната мазнини. Мастните киселини се натрупват в хепатоцитите и имат същият ефект, както при случаите с наднормено тегло.
...
Клинична картина. Няма нищо типично в клиничната изява на чернодробното заболяване, което да е специфично само за неалкохолния стеатохепатит. Пациентите се оплакват от астения, мускулна слабост, лесна уморяемост, тежест в дясното подребрие, или нямат никакви оплаквания. В 50% от случаите без цироза се установява хепатомегалия.
Чернодробното заболяване е системна изява на метаболитния синдром. NAFLD е тясно свързана с констелацията на метаболитния синдром – затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония и захарен диабет тип 2. При съчетание на артериална хипертония с повишени триглицериди, шансът пациентът да има NAFLD е 50-90%. BMI (Body mass index) > 30kg/m2 се установява в 50-100% от пациентите.
...
Диагноза.
...
Триадата от артериална хипертония, повишени стойности на ALT и инсулинова резистентност (базирана на кръвната захар и инсулина) е клинично-биологичен тест за NASH. Инсулиновата резистентност се характеризира с висок индекс на телесна маса (BMI), хиперинсулинемия, повишени триглицериди и холестерол, ниски HDL, тежък диабет, хипертония, и др.
Критериите за метаболитен синдром са: 1) Обиколка на талията > 102 cm за мъже и > 88 cm за жени; 2) Един от следните 3 критерии – артериална хипертония, хипертриглицеридемия (или намалени HDL) или кръвна захар на гладно > 6,1 mmol/l.

Лабораторна диагностика на NAFLD. Не е ясно дали увеличените стойности на аминотрансферазите при NAFLD се дължат на стеатоза, възпаление, или фиброза. При стеатохепатит се установява леко до умерено повишение на аминотрансферазите (2-5 пъти), обикновено <100 U/l. Нормалните стойности на ALT обаче не означават обезателно, че се касае за "чиста" стеатоза и могат да се наблюдават, макар и по-рядко, при NASH. Обикновено доминира ALT над AST, но при тежкия NASH може да преобладава AST. Увеличението на AST корелира с по-изразено хистологично увреждане.
...
Прогресия на фиброзата се наблюдава в 40% от случаите с продължителното повишени аминотрансферази при NAFLD.

Леко увеличени стойности на GGT (до 2-3 пъти) могат да се установят не само при алкохолна чернодробна болест, но и при NAFLD, и то в 1/3 от пациентите. ALP също може да е леко увеличена при при алкохолен и неалкохолен стеатохепатит в съчетание или не с GGT.
Хипертриглицеридемията и хиперхолестеролемията са чести при NASH.

При пациенти с NAFLD е необходимо да се изследват и вирусни маркери, особено anti-HCV, тъй като съчетанието на двете заболявания е често и типично.
...
Инструментална диагностика на NAFLD. Ехографският образ е типичен при засягане над 30% от хепатоцитите. Ехографското изследване не може да разграничи NAFLD от NASH. Липсва корелация между ехографската находка и хистологичното изследване. Променена ехогенност (хипоехогенност) се установява при напреднала фиброза в случаите с NASH. Експериментално е доказано, че тежката стеатоза може да причини портална хипертония.
...
Диагнозата NAFLD може да бъде поставена единствено хистологично. Чернодробната биопсия е показана, особено в случаи на повишени аминотрансферази без установена етиология на заболяването. Спорни са индикациите за биопсия при NAFLD с нормални стойности на аминотрансферазите. Известно е, че тези болни могат да имат, макар и по-рядко, не само стеатоза, но и стеатохепатит. Биопсията е индицирана в случаите с повишен серумен феритин (с цел ранна диагноза на фиброзата), макар и при нормални аминотрансферази. Хистологичното изследване и днес е "златен стандарт" за оценка на фиброзата.
...
Хистологично изследване не е наложително при всички болни. При млади болни (< 45г.), с нормално тегло (BMI < 25), незавишени аминотрансферази и липса на диабет, извършването на на чернодробна биопсия не е показано. Само 4% от случаите с NASH под 45 годишна възраст имат фиброза и прогресиращо заболяване.
...
Лечение.
Диетотерапия.
Бавното отслабване с 10-30 kg при пациенти с тежко затлъстяване намалява и дори нормализира съдържанието на мазнини в черния дроб. Отслабването дори с 10% при 30% наднормено тегло нормализира лабораторните показатели. Драстичното отслабване може да причини възпаление и перипортална фиброза. Приемът на въглехидрати, калории, и желязо, се ограничава.
Диетата първоначално трябва да съдържа 1200 kcal, а при липса на ефект – 600-800 kcal. Съдържанието на белтъчини трябва да е 45-100 g/дневно; на въглехидрати < 100 g/дневно; на мазнини < 10 g/дневно. Медикаментите за подтискане на апетита имат нежелани белодробни ефекти.
Препоръчва се лека двигателна активност. Изключват се хепатотоксичните медикаменти и алкохолът.

Медикаментозно лечение. Лиспва сигурна и ефективан терапия за NASH, но агресивно лечение се налага не само заради чернодробното увреждане, но и поради риск от сърдечно-съдово заболяване.
Metformin и rosiglitazone (орални антидиабетни средства) намаляват инсулиновата резистентност.
...
Лечението с metformin намалява стойностите на "чернодробните" ензими (аминотрансферазите), но само ако е съчетано с отслабване.
Към тази терапия може да добави антиоксидантът α-tocoferol (vitamin E), включително и при деца. Витамин E има експериментално доказан профилактичен ефект върху некроинфламаторните промени и фиброзата при NASH.

При липса на ефект върху биохимичните промени (аминотрансферазите) се добавя и хепатопротективен медикамент – transmetil.

Gemfibrozil не само намалява серумното ниво на триглицеридите, подобно на clofibrate, но редуцира също мобилизацията на свободни мастни киселини от периферната мастна тъкан и намалява стойностите на аминотрансферазите.
...
Терапията с урсодезоксихолева киселина (UDCA) е обоснована, тъй като стеатозните хепатоцити продуцират по-голямо количество пероксидази, когато са изложени на действието на хидрофобните жлъчни киселини. Настъпва оксидативен стрес. Ursofalk има цитопротективно, имуномодулиращо, и антиапоптоично действие.
...
Лечението  на NASH с losartan в продължение на 1 година редуцира фиброзата и забавя прогресията на NAFLD.
Терапията с pentoxifylline в продължение на 12 месеца намалява стеатозата, лобуларното възпаление, и фиброзата при NASH, а стойностите на аминотрансферазите се нормализират.
...
Trimetazidine има антиисхемично действие и е широко използван в кардиологията. Той има ефект и върху оксидативния стрес при NASH.
Нов медикамент за лечение на NASH със затлъстяване, е ribonabant. Той е антагонист на канабиноидните рецептори тип 1 и притежава хепатопротективни свойства. Лечението успешно е провеждано при хора, като намалява ALT, GGT, ALP; подобрява липидния статус; редуцира плазменото ниво на TNF-α и повишава адипонектина.
...
Прогноза. Болестта прогресира бавно до цироза и нейните усложнения, включително и до хепатоцелуларен карцином. Около 10-12% от болните с NASH загиват от чернодробно заболяване. Само хистологичните промени предсказват прогнозата.
...
Хистологичните промени при NAFLD, протичащ с диабет и наднормено тегло са по-тежки, а прогресията е по-честа. Изчезването на стеатозата е белег на напреднало заболяване. Хистологичните промени при NASH не прогресират при половината от болните в продължение на 1-9 години. В 20% от случаите с NASH е възможно спонтанно подобрение на фиброзата.
С лоша прогностична стойност са: възраст > 45-50г.; захарен диабет тип 2; артериална хипертония; AST/ALT > 0.8; ALT > 2N; BMI > 28-30 kg/m2; триглицериди > 1,7 mmol/l; повишен C-пептид; инсулинова резистентност; повишено серумно желязо, феритин, и др.
Надявам се, че информацията ти е била полезна!

Изводът, който трябва да направиш според мен, е че е много важно да бъдеш наблюдаван и лекуван (ако се нуждаеш от лечение) от лекар-специалист, който е наясно със заболяването и има опит с такива пациенти. Защото, както обикновено, нещата не са толкова прости, точно затова са хепатолозите.

Много е важно и да не приемаш буквално информацията, която съм пуснал! Не е ясно ти в коя фаза на NAFLD се намираш, затова не трябва да се притесняваш от най-лошите варианти, които се споменават в статията. Диетата е много важна, за да започнеш да се бориш със стеатозата, но пак е много по-правилно всички конкретни съвети, които ще започнеш да спазваш, да бъдат дадени от лекар!

И важно предупреждение за медикаментите - нарочно не съм изписвал дозировки! Информацията за конкретните медикаменти е само за да се информираш, а решенията за приема и дозировката на даден медикамент може да го вземе само и единствено твоя лекар! Не взимай лекарства на своя глава!

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Март 11, 2011, 09:13:43 от Радослав Русинов »

Неактивен baymitak

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #16 -: Март 11, 2011, 08:02:28 »
Това вече е сериозна информация, а не от рода - "стеатоза има всеки втори и ако се спазва диета няма нищо страшно".Както се оказва това е доста коварна болест зависещо от много фактори и водеща до тежки усложнения.Разбира се,че няма да предприемам никакво лечение  докато не се срещна със специалист.Благодаря на всички,които ми обърнаха внимание.Оставам с най-добри впечатления от този форум и хората в него.След като се консултирам с хепатолог ще пиша какво е състоянието ми и какво лечение са ми назначили-може тази информация да е от полза за други с моя проблем

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #17 -: Март 11, 2011, 18:07:24 »
И да пишеш след като се видиш с хепатолога!  :smile:
Информацията за стеатозата в интернет е доста оскъдна, още по-малко се знае как точно процедират лекарите-специалисти с такива пациенти. Така, че на всички тук ще им е интересно как ще се развият нещата при теб и какви точно препоръки ще ти даде лекаря през април.
Стискам палци всичко да е наред!

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007