Здрасти,
аз също си правих фиброскана в Токуда, но при д-р Балабанска.
Първия път, декември 2013г., фиброскана ми беше 5,1 и 6,0.
Сега резултата ми е 6,2.
Фиброзата е 0-1 и в двата случая.
Аз също имам омазняване на дроба и доста кг за сваляне. Есента бях свалила малко, но зимата всичко си върнах. Храненето ми беше доста зле, от всичко по много и то ядох неща, които по принцип не ям и избягвам, ама емоции какво да правиш. Като имам емоционални дисбаланси и така си реагирам, затова и качих кг.
Не знам омазняването какъв ефект дава върху резултатите. Според мен по-скоро пречи за точно отчитане, но знам ли.
Иначе аз не знаех или съм забравила, че поне 2 часа преди фиброскан не трябва да се яде.
Моят час беше около обяд и бях хапнала добре преди да тръгна за Токуда. До часа на измерването нямаше 2 часа, може би час и половина. Все пак д-р Балабанска каза, че резултата си е добър и няма от какво да се притеснявам т.е. това влияние явно не е толкова голямо.
Освен това има го и момента, че апарата отчита някакъв брой точки, които не са точно същите като предния път, така че според мен няма как да бъде същия и резултата. То и при биопсията е така. Взима се проби от няколко точки, няма как да се изследва целия дроб. Винаги има някаква относителност на резултатите.
Важното е, че си в диапазона за фиброза 0-1. Това си е добър резултат.
Стискам палци за отрицателен ПСР.
Поздрави.