Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Моля за съвет?

(1/4) > >>

hope:
Здравейте,
Може би прибързвам като пиша тук, но моят случай е следния:
Направих си профилактично изследване и изведнъж се оказа, че стойността на АлАТ е 73 при граница 49. S-Cl има стойност 117 при граница 115.

Назначиха ми кръвна проба за хепатит (не знам кой точно или може би изследването е общо и за трите хепатита А,В,С).
Днес си взимам резултатите от изследването и ще разбера дали имам хепатит.

Междувременно на ехограф ми казаха, че черния ми дроб е малко увеличен, но никога не съм имал проблеми със здравето, никога не съм се чувствал дискомфортно или каквото и да било.

Предписаха ми две лекарства. Трябвало да ги пия независимо, дали имам положителна или отрицателна проба.
Лекарствата (поне доколкото ги разчитам от рецептата) са: Ugalon и Transmetil
Трябва да ги пия в продължение на един месец.

Четох от форума, че повечето лекарства съдържали някакво вредно вещество за черния дроб. Предписаните ми лекарства (още не съм ги купил) дали ще помогнат или съдържат същото вещество (не се сещам точно името му) и да изчакам нормалнизиране на АлАТ -а от самосебе си чрез диети?

Много съм объркан и вероятно не съм се изказал, добре, но ми кажете каквото сметнете за добре. Виждам, че сте много хубави хора, които знаят как да се поддържат. :)

Радослав Русинов:
Здравей,
Съставката, която имаш предвид сигурно е ибупрофен, за нея си говорихме в един от постингите. Тя се използва като основна съставка при много болкоуспокояващи, но не мисля че в тези лекарства има такава съставка.
Не съм се сблъсквал с нито едно от двете, но като се порових в интернет открих информация за Transmetil, ето малко извадки от тази страница: Knoll Pharmaceutical:TRANSMETIL

--- Цитат ---Показания

Лечение на интрахепатална холестаза при прецироза и цироза.

Лечение на интрахепатална холестаза при бременни.

...

Интрахепатална холестаза

Интрахепаталната холестаза е възможно усложнение на острите и хронични чернодробни заболявания и може да се развие независимо от тяхната етиология. При тези заболявания има намаляване на жлъчната секреция, последвано от натрупване в тялото на вещества, които при обичайни условия се елиминират с жлъчката, а именно билирубин, жлъчни соли, ензими.

Клинично интрахепаталната холестаза се манифестира със симптоми като жълтеница и/или сърбеж. Биохимичната й картина се характеризира с повишаване в кръвта на жлъчните компоненти (главно тоталния и конюгирания билирубин и жлъчни соли), както и на каналикуларните ензими (алкална фосфатаза и гама-глутамил-транспептидаза).

Тъй като адеметионинът преодолява метаболитния блок, дължащ се на намалената активност на адеметионин-синтетазата, прилагането му подпомага възстановяването на физиологичния антихолестазен механизъм.

Чрез различни експериментални модели е доказано, че антихолестазната активност на адеметионин е свързана с:възстановяващия ефект върху микрофлуидитета на цитоплазмената мембрана посредством адеметионин-зависимата синтеза на мембранните фосфолипиди (намалено съотношение холестерол/фосфолипиди) и преодоляване на метаболитния блок на транссулфонирането, с което се улеснява синтезата на тиолови групи, участващи в ендогенните дезинтоксикационни процеси.

--- Край на цитат ---

Доколкото мога да видя, това лекарство си е насочено към възстановяване на черния дроб, така че мисля че няма за какво да се притесняваш. В момента имаш повишени чернодробни ензими и то може би ще помогне на черния дроб.
Относно другото лекарство Ugalon, сигурен ли си че това е точното му наименование, защото в интернет нищо не излиза за него.

Според мен докато не ти излязат изследванията не трябва да се притесняваш за това какво трябва да правиш ако някое от тях е положително. Това, че ензимите ти са повишени, не значи че непременно имаш хепатит, може да е нещо временно, някаква реакция на черния дроб от използвани лекарства в последно време или нещо друго, което ще отшуми.

Поздрави,
Радо

hope:
Точно ибупрофен имах предвид. Много благодаря за информацията по лекарството.
Вярно, че още не съм видял резултата (ще го взема точно в 18:00), но може би имах подсъзнателно нужда от кураж.
Когато ми казаха, че трябва да се излседвам за хепатит, си мислех, че е стандартен хепатит, които хората изкарват, лежат може би в болница и оздравяват. Нямах и най-малката представа, че има хепатит А,В,С - още повече, че хепатит С е много сериозен, да не кажа неизлечим - поне така ми изглежда от теми, които чета тук.

Днешния ден ми е направо ужасен. Сега разбрах, как само един ден може да обърне живота наопаки - просто един миг. Може и да не съм болен (тъй като още не знам резултатите), но толкова отпаднал и депресиран не се бях чувствал от години.

Благодаря за подкрепата, Радо !!!! Още тази вечер ще напиша какъв е резултата от изследването.

ПП: различни изследвания ли трябва да се правят за трите хепатита, или проверяват едновременно за всички с едно взимане на кръв?

Радослав Русинов:
Благодаря ти :), моят съвет е все пак да се опиташ да се успокоиш и да не му мислиш докато не излязат изследванията.
Да, отделни изследвания са, но не знам дали с една проба могат да направят и трите изследвания. На мен например, когато ми взимаха кръв за пълна кръвна картина и за чернодробни ензими ми взимаха две проби. Не знам на теб кои са ти пуснали, но ти като ги вземеш ще пишеш и ще ги видим :)


Stefan:
zdrasti,

pishi kato izliazat izsledvaniata, az nishto neznam za tezi lekarstva koito sa ti predpisali, no puk ibuprofen se prodava tuk v magazinite vmesto aspirin/paracetamol. ima sashtoto deistvie i ne e osobeno vreden za 4ernia drob. dokolkoto znam toi se razgrajda po drug nachi. na men mi kazaha 4e moga da go pia dokato sum na lechenie ot hepatit c, koeto znachi che ne e opasen, razbira se ako ne prekaliavash. az obache pia edno drugo - kazva se Tylenol, koeto mai e kato paracetamol, to e nai preporachvano dokato sum na lechenie.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия