Автор Тема:  Тълкуване на вирусните хепатитни тестове при хепатит В  (Прочетена 65030 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Тълкуването на резултатите от вирусните хепатитни тестове е доста объркано, както и всичко, що се отнася до хепатит В.
Затова съм превела едно доста добро описание от http://www.calgarylabservices.com/HealthcareProfessionals/MedicalGuidelines/ViralHepatitis.htm

Надявам се да помогне на хората, които се чудят кое какво означава.

Хепатит B повърхностен антиген
(HBsAg)

•   Използва се за диагностициране на остра или хронична инфекция с хепатит В.
•   Първият маркер, който се появява при остра инфекция.
•   Изчезването му е индикатор за възстановяване от инфекцията.
•   Запазването му за повече от 6 месеца е индикатор за хронична инфекция (носителство).
•   Индивидуален тест за по-малко от 72 часа след ваксиниране може да даде положителен резултат. (Виж anti-HBs, anti-HBc IgM и HBeAg.)

Антитяло тест за хепатит В повърхностен (австралийски) антиген
(Anti-HBs или HBs Ab)

•   Може да се използва самостоятелно за да се установи дали има имунитет след поставена ваксина срещу хепатит В.
•   Нива над 10 MIU/mL (10 IU/L) обикновено се смятат, че ни защитават.
•   Някои индивиди, като здравните работници, които могат да бъдат изложени  на вируса, трябва да изследват нивото на anti-HBs за да установят дали не е нужно да си направят реимунизация.
•   Положителния резултат при индивид със скорошна остра HBV инфекция е индикация за възстановяване след боледуване.
•   Обикновено НЕ се откриват, когато HBsAg е положителен.
•   В някои случаи на хепатит В инфекция, двата антигена HBsAg и anti-HBs могат да са положителни. Тези антигени са противоположни и вероятно не ни защитават.
•   Antibody нивата се променят с времето.

IgM антитяло за хепатит  B ядрен антиген
(Anti-HBc IgM или HBc IgM Ab)

•   Този тест е скъп и трябва да се използва преди всичко ако в много голяма степен се съмняваме, че пациента се намира в ранен период на възстановяване след инфекция (от 2 до 16 седмици след инфекцията), когато HBsAg е изчезнал, но все още нивата на anti-HBs не се откриват.
•   Положителен е резултата при пациенти, които са също HBsAg положителни и обикновено означава, че те имат остра инфекция.
•   Обикновено се открива от 3 до 12 месеца.
•   В зависимост от прагът на чувствителност, ниски нива могат да бъдат открити при пациенти с хронична инфекция и реактивация.

Хепатит B - e антиген
(HBeAg)

•   Маркер за активна репликация на вируса.
•   Също е маркер за инфекциозност. Понякога отсъствието на HBeAg у хора, които са позитивни за HbsAg не означава, че те не могат да заразят околните с вируса на хепатит В.
•   Този маркер може да се използва за  следене терапията при пациенти с хронична HBV инфекция.

Антитяло на хепатит B e антиген
(Anti-HBe или HBe Ab)

•   Появява се, когато HBeAg изчезне.
•   При хронична HBV инфекция положителния резултат е индикация за застой или минимални поражения на черния дроб.
•   Понякога пациенти, които са HBsAg-позитивни и имат anti-HBe (+) трябва също да се смятат, че  могат да заразят околните.

Total антитяло на хепатит B ядрен антиген
(Anti-HBc или HBc Ab)

•   Положителния резултат  е индикация за отминала инфекция с вируса на хепатит В.
•   Обикновено се запазва за цял живот.
•   Той липсва у хората, които имат имунитет, като резултат от ваксинация.
•   Описани са над 10% фалшиви положителни резултати  при хора, за които няма документирана инфекция с HBV. Ако не сте сигурни – трябва да си направите и друг маркер  anti-HBs или anti-HBe за потвърждение.  Алтернативно – следващ отрицателен резултат е индикация за фалшив положителен първи резултат.

Хепатит B тест за вирусна репликация DNA
(HBV DNA)

•   Използва се за определяне нивото на репликация на вируса.
•   Основно се използва за мониторинг при терапията и за изясняване на някои сложни ситуации.

Информация за изследването HBV DNA може да прочетете тук - Какво е HBV вирусно натоварване? и Какво е HBV DNA и как се измерва?

Повече информация за лабораторната диагностика може да прочетете тук -Лобораторна диагностика
« Последна редакция: Юни 17, 2009, 14:05:25 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравей Мери!

Възхищавам се от всичко, което правиш ,за да се информираме относно хепатит В!

Искам съвет.Напиши ми, дали след като съм ваксинирана миналата година ,сега мога да разбера, някога боледувала ли съм от В,защото преди ваксината изследвах през 6 месеца HBsAg(-) и двата пъти отрицателен!А нямаше кой да ми каже и какво друго да пусна,но въпреки това направих ваксината!

Може би total антитяло на Anti HBc или  HBс Аb!

Благодаря предварително!

Неактивен Мери_

• Профил
Здравей, Теди!

Правя каквото и колкото мога, но за съжаление нямам достатъчно свободно време!

Да - точно Anti HBc трябва да си направиш, за да разбереш дали си боледувала някога от хепатит В.
Но имай предвид и това, че понякога 10% има и фалшив резултат - така, че за да си сигурна го повтори в някакъв момент още веднъж!

Поздрави,
Мери

Неактивен Мери_

• Профил
Re: Тълкуване на вирусните хепатитни тестов&#
« Отговор #3 -: Май 22, 2008, 13:09:16 »

HBsAg                           IgM Anti-HBc                        Интерпретация                            Изключение

положителен                положителен                     остър хепатит В                            Хроничен хепатит В в остър момент
положителен                отрицателен                      хроничен хепатит В                     Късна фаза на остър хепатит В

отрицателен                 положителен                     остър хепатит В                           
отрицателен                 отрицателен                     остър хепатит не В                       Остра не В вирусна инфекция с
                                                                                                                                        подтискане на HBsAg в по-рано
                                                                                                                                        непознати HBsAg носители
« Последна редакция: Май 22, 2008, 13:16:48 от Мариана Стефанова »

Неактивен Мери_

• Профил
При остър хепатит В

При хроничен хепатит В
« Последна редакция: Февруари 09, 2009, 22:32:29 от Мариана Стефанова »

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Страхотна информация! Много благодаря за усилията, които си положила!  :clap: :clap: :clap:
Мисля, че ще е изключително полезна на всички!  :congrats:
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Мери_

• Профил

Неактивен Мери_

• Профил
Източник: Journal of Hepatology 50 (2009) 227–242
EASL Clinical Practice Guidelines: Management of chronic hepatitis B European Association for the Study of the Liver*

http://www.easl.ch/PDF/cpg/EASL_HBV_CPGs.pdf
Според най-новите изследвания и според този документ на European Association for the Study of the Liver - фазите на хроничната HBV инфекция са 5 на брой.

Реактивацията на хепатита през фазата на неактивното носителство е отделена като четвърта фаза

Четвърта фаза (4) - HbeAg отрицателен хепатит В може да бъде следствие от сероконверсия на HBeAg към anti-HBe по време на имуно-реактивната фаза и да се изяви в следващата фаза. Тя се характеризира с периодично реактивиране на хепатита, най често с флуктоации на аминотрансферазите и активиране на хепатита.
Тези пациенти са HBeAg-негативни, и имат вариант на HBV с core или precore мутации. HBeAg негативния хроничен хепатит В се свързва с ниска скорост на продължителна спонтанна ремисия на болестта.  Важно е дя се знае, че понякога е трудно разграничаването от пациентите с неактивно заболяване (неактивно носителство).
Каква е разликата между неактивните носители и пациентите с активен HBeAg отрицателен хепатит В? Неактивните носители имат добра прогноза с много малък риск от усложнения, докато тези с активен HBeAg отрицателен хепатит имат голям риск от прогресиране на заболяването и напредване на чернодробната фиброза, цироза и последващи усложнения като декомпенсирана цироза и рак на черния дроб.
Нужно е внимателно проследяване на тези пациенти, включващо аланин аминотрансферазата (ALT) и HBV DNA нивата на всеки 3 месеца. Обикновено при забелязване на флуктоации са признак за активиране на заболяването.

Пета фаза (5)  - През HBsAg-отрицателната фаза след загубване на HBsAg, ниски нива на HBV могат да присъстват и да бъдат засечени при тест за HBV DNA. Обикновено HBV DNA не се засича в серума, когато HBc антителата със или без anti-HBs се засичат. Загубата на HBsAg се свързва с подобряване на изхода - с намаляване риска от цироза, декомпенсация и рак на черния дроб. Клиничните изследвания на окултната HBV инфекция (откриваеми HBV DNA в ниски стойности [<200 (IU)/ml] HBV DNA в кръвта) не са безопасни. Спадането на имунитета при такива случаи може да доведе до реактивиране на хепатита.

Цитат
In the ‘‘HBsAg-negative phase” after HBsAg loss, low-level HBV replication may persist with detectable HBV DNA in the liver [16]. Generally, HBV DNA is not detectable in the serum while anti-HBc antibodies with or without anti-HBs are detectable. HBsAg loss is associated with mprovement
of the outcome with reduced risk of cirrhosis, decompensation and HCC. The clinical relevance of occult HBV infection (detectable HBV DNA in the liver with low-level [<200 international units (IU)/ml] HBV DNA in blood) is unclear [16]. Immunosuppression may lead to reactivation in these atients [17,18].

Оказва се, че дори да успее човек да изчисти HBsAg, гадния хепатит пак може да се върне! :sad2:
« Последна редакция: Март 27, 2009, 10:18:58 от Мариана Стефанова »

Неактивен migle

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Тази информация тотолно ме разби :crying2: :crying2: :crying2:

Неактивен sisa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
Извинявам се, че не можах да разбера, имаш предвид намаляне на нивата или изчистване на антигена от кръвта /да не се засича маркер и ДНА/?
Предварително благодаря за пояснението!

Неактивен Мери_

• Профил
Извинявам се, че не можах да разбера, имаш предвид намаляне на нивата или изчистване на антигена от кръвта /да не се засича маркер и ДНА/?
Предварително благодаря за пояснението!

Доколкото виждам - в оригиналния текст
Цитат
In the ‘‘HBsAg-negative phase” after HBsAg loss, low-level HBV replication may persist with detectable HBV DNA in the liver
се говори за фаза, в която имаме загубване  т. е. изчистване на HBsAg, през коята все пак има много ниски нива на HBV DNA, открити в черния дроб - това е така наречения окултен хепатит В.
Ако нещо грешно съм превела, моля по-вещите в превода да ме поправят! :ashamed2:
Аз все пак след 58 инжекции интерферон може и да не съм превела точно нещата! :pardon:

Неактивен sisa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
Привет, този въпрос го зададох, защото за мен /предполагам и не само за мен, а за всички които сме с В/ има три варианта:

Първи вариант /най - добър/ - изчистване на вируса, т.е. нито маркер нито в ДНА /т.е. да има ниво 0 като количество/. Питам се тези 10% по статистика дали са тук или има някакво остатъчно количество на вируса в кръвта? Въпроса е съществува ли този вариант?
Втори вариант - вируса спи и има някакво количество на вируса в кръвта. Този вариант за мен е лош до толкова, че във всеки момент при спад в имунитета вируса се събужда и почва да нанася вреди на мен.
Трети вариант - след спиране на инж. вируса покачва конц. си в кръвта ми и тогава повтарям интерф. или започвам таблетки докато някой някога намери нещо да го унищожи тази гадина.

В общи линии всичко без първия вариант звучи безнадежно и гадно. Поне втория печели малко време докато някои не измисли нещо.

Съжалявам ако съм ви развалила настроението, но при мен този месец настроенията се менят и за околните /които незнаят за В/ ставам  невъзможна. Надявам се скоро да ме отпусне гадното настроение. И да започнат позитивни мисли в главата ми.

Сиса

Неактивен Мери_

• Профил
Какво е HBV DNA и как се измерва?
« Отговор #12 -: Май 15, 2009, 09:07:04 »
Какво е HBV DNA и как се измерва?

Хепатит В вирусната ДНК (HBV DNA) носи генетичните данни на вируса. Колко броя вирусни частици или “units” са открити в единица кръв са индикатор за това колко бързо вирусът се размножава в черния дроб.

HBV DNA се нарича още “вирусно натоварване”
Лабораториите измерват колко HBV DNA единици се откриват в 1 милилитър (около една капка) кръв. Този резултат се измерва в units на милилитър IU/mL. Високите нива на HBV DNA, които са от хиляди до милиони, а понякога и билиони, са индикатор за висока скорост на HBV репликация. Ниски или незасичащи се нива под 2,000 IU/mL – са индикатор за “неактивна” инфекция.

Запазете изследването от HBV DNA нивата за месеци и години, защото те са важни за мониторинг на HBV инфекцията и за започване на лечение ако е нужно, или ако се налага спиране на антивирусната терапия, ако тя не е ефективна или се е появила резистентност.

...............................................

Повече по темата може да прочетете тук: Какво е HBV DNA и как се измерва?

Неактивен Spuko

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
Тази информация тотолно ме разби :crying2: :crying2: :crying2:
недеи да губиш надеж,keep the spirit

Неактивен Spuko

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог

това маи се оказва надежно или грешно разбирам????

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007