Черният дроб > Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб

 Стартира информационна кампания за борба с хепатита "Информирай се"

(1/1)

Силвана Лесидренска:
Стартира национална и европейска информационна кампания за борба с хепатита "Информирай се!"


На 30 юни 2014 г. (понеделник) от 11:00 ч. в Пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка със старта на едномесечната информационна кампания, краят на която ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

В пресконференцията взеха участие:

    Проф. д-р Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София и член на работната група за създаване на Национален план за борба с вирусните хепатити в България
    Силвана Лесидренска, председател на УС на Сдружение за борба с хепатита – „ХепАктив“
    Д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на НСБХ „Хепасист” и изпълнителен директор на Европейската асоциация по чернодробни заболявания (ELPA)

По време на събитието беше представена информация за новите терапии за лечение на хепатит C, които ще елиминират вируса на 98%, като д-р Хасърджиев изказа мнение, че от медицинска гледна точка проблемът вече е решен, но за да бъде елиминиран вирусът трябва политическа воля за приемане на Националния план за борба с вирусните хепатити в България, в който са заложени стратегии за информиране, изследване и ваксиниране на населението.

Специален акцент беше поставен върху заболеваемостта от хепатит А у нас, като по думите на проф. Антонов най-сигурната защита срещу вируса е ваксинацията.

Според Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ и пациент, страдащ от хепатит B, проблемите, с които се сблъскват най-често пациентите, страдащи от хепатит у нас, са: стигматизацията на заболяването и подценяването на сериозността на заболяването от общопрактикуващите лекари, които често не разясняват достатъчно изчерпателно рисковете, които поемат пациентите, ако не се лекуват.

june12:
Здравейте приятели,
Краят на вирус С се вижда,но няма още ефективно лечение срещу В...жалко.
Дано по-бързо учените открият такова лечение!

   :fight:    :book_read:   :write:   :medicine:   Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия