Черният дроб > Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб

 Натрупване на желязо

(1/7) > >>

hristo_gb:
Здравейте,
Близо година след приключване на лечението срещу хеп.ц, което според изследванията 3 месеца по-късно е приключило успешно (SVR12) все още имам частични проблеми, макар и не колкото преди, а именно уморяемост, понякога липса на апетит и подобни. Замислих се, че при всички последни изследвания вкл. и това за SVR12 имах желязо близо и малко над горна граница.
Бях чел и тази статия за желязото и черния дроб: https://www.hepactive.org/article/natrupvane-na-zelazo
Според нея е възможно да имам тези симптоми именно от желязото. Скоро не съм си правил изследвания, но от това което чета явно само няма как да се премахне от кръвта - единствения метод е кръвопускане.
При все че за съжаление нямам начин да дарявам кръв, заради положителните антитела, които остават до живот, какво можете да ме посъветвате?
Има ли опция някъде да ми източат малко кръв, без да си режа сам вените (последното е шега)? :)

П.п. мислех си и за пиявици, но ме е адски гнус от такива създания :)

positivevibes:
Здравейте, само желязо ли ви е изследвано или и феритин? Бихте ли споделили показателите изследвани за желязо и какви са техните стойности във вашия случай? Какво каза вашият лекар за завишените нива на желязо? Преди терапията и хеп.С в норма ли беше желязото ви?
До колкото разбирам от статията, идеята за системно кръводаряване е в случаи на генетично повишено желязо. При вас, ако не е генетично, то може би има шанс да се регулира с по-малък брой кръводарявания. Както казахте във вашия случай кръвта не може да се дари, но това не означава, че не може да се вземе на същия принцип на кръводарение, така че би трябвало да има такава практика, за която вашият лекар може да помогне.
Само размишлявам с вас, на този етап аз съм с нормално желязо, а и да не е, като жена то си се регулира всеки месец.  :mocking:

hristo_gb:
Само желязо ми е пускано, общо взето го видях това, когато си правих тестове преди самото лечение и след него.
Първото изследване ми беше с желязо 25 при горна граница 28 (рамус).
После вече като разбрах че проблема ми е хепатит Ц (първоначално видях високите ензими и това съвпадна с кръводаряване, откъдето разбрах за хепатита), започнах неправилно да се храня с много червено цвекло - нали уж било полезно. Да, ама не - дали заради него (съдържа много желязо), при първото ми изследване в Токуда, желязото беше 34,9 при ГГ 31,3 - тогава разбрах случайно за това, защото помолих познат в болницата да ми прати изследванията ми. Спрях цвеклото и месото - следващия път за биопсията желязото беше 28,4.
После правих изследвания чак половин година по-късно - 3 месеца след лечението - тогава желязото беше 31,5 при ГГ 31,3 - т.е. пак се е повишило.
От тогава така и не намерих време да си пускам изследвания, но скоро ще трябва да го направя. Сега разбирам, че трябва да пусна и феритин, така ли?

Предполагам по-скоро съм ял с годините доста витамини и железни продукти, когато се чудех какво ми има и уж за да се подобря, живеех свръх-здравословно хранейки се с всякакви треволяци, но само по някакви мои си разбирания - повечето неща бяха погрешни.

positivevibes:
Тъй като аз се храня основно с много зелени храни и не консумирам месо и животински продукти, си проследявам показатели, свързани със желязото и В12, за да съм сигурна, че приемам достатъчно количество от тях. Аз от своя страна не знаех, че желязото може да има толкова тясна връзка и с чернодробните заболявания и се радвах, че показателите са в норми и "диетата" ми е ок, а сега разбирам, че има вероятност показателите ми да се поддържат изкуствено в норма заради хепатита, а не че са ок заради диетата. Може пък и ако имам липса на желязо с храната си да се оказва положително на това, че желязото не излиза извън норма. Забелязах, че в едно от изследванията ми още в началото, освен показатели за чернодробните, ми изследваха и феритин (не желязо!), но бяха изследвали и други неща и не обърнах такова внимание. Тогава видях, че всичко е в норма и понеже феритина не е много евтино изследване (аз си плащам всичко сама при изследвания в България и пускам много други показатели), реших, че ще спестя от феритин. Да, обаче не ми е изследван една година вече, така че ще искам да ми го назначат при следващи изследвания. За пореден път насочвате вниманието ми към нещо важно, както споделих в една друга тема, за което съм ви много благодарна!

Относно феритина (ferritin), той е изключително важен и само желязото (Fe) нищо не ни показва реално, предполагам, че за това и в чужбина са ми изследвали само него. Има някои показатели, без които основните такива, не могат да ни дадат достатъчно информация. Например при изследване на желязото е препоръчително да се изследва и феритин, а за да имаме пълна картина от случващото се в тялото, се пуска и тотал/общ ЖСК, а също и трансферитин. Аз с B12, изследвам и задължително хомоцистеин, тъй като в повечето случаи преди да има отклонения в желязото или B12, ще настъпят отклонения във феритина и ТЖСК (за желязо) или хомоцистеина (за B12), които всъщност, ако не се лъжа са и по-трайни, а не варират толкова лесно във времето. Знаейки техните стойности е по-лесно да се търси и първоизточникът или да се прецени до колко е сериозно отклонението на желязо и B12. Следователно пусни пак желязо, Тотал ЖСК (TIBC), както и ненаситен ЖСК (UIBC) - мисля, че последните две са под наименование Общ ЖСК, но може и да зависи от лабораторията, също пусни и феритин, а би било добре и трансферин. Всъщност разликата между тотал ЖСК (ТIBC) и ненаситен ЖСК (UIBC) e стойността на самото желязо в кръвта, така че като цяло няма нужда да го пускаш самостоятелно, ако ще плащаш сам за изследванията си, защото можеш да си го изчислиш. Лично аз изследвам в Лаборекспрес, тъй като те имат най-добри цени според мен. От информацията, която ще споделя по-долу, аз разбирам, че ако феритинът ти е висок това ще е проблем, тъй като значи, че имаш много желязо в резерв. Но ако е в норма, то повишеното желязо като самостоятелен показател е такова, поради изчистване от резерва. От друга страна ТЖСК е проблемно, ако е в много ниски граници, тъй като е индикатор за възпалителни процеси. Надявам се феритина и ТЖСК да са ти в норми, което би означавало, че желязото, което до сега си засичал като повишено е поради изчистването му от тялото, поради наличието на предходен хеп. С. Пусни изследванията и сподели резултати, намирам доста информация от чуждестранни източници, така че като знаем стойностите ще четем и ще умуваме пак.  :good:

Ще споделя и малко информация, която може да се открие на сайтовете на лаборатории.

Феритинът е основна форма за съхраняване на резервното желязо в организма. По този начин се изолира силно токсичното желязо от клетъчното съдържимо до момента на използването му. Въпреки че феритинът се намира в тъканите малка част от него може да се установява в плазмата, кадето концентрацията му е пропорционална на тъканната концентрация. Измерването на серумното ниво на феритина директно показва количеството на резервното желязо. Понижаване на нивото му има при латентен железен дефицит.
Трансферинът е протеин, който свързва желязото и го транспортира в кръвта Синтезира се в черния дроб. Количествата на трансферина в кръвта зависи от функцията на черния дроб и хранителния статус на човека. Количеството на трансферина отразява общия (тотален) желязосвързващ капацитет (ТЖСК, TIBC). При нормални условия 1/3 от неговите свързващи места са наситени с желязо. Останалите 2/3 от транспортния капацитет на трансферина е резерв. Означава се като свободен желязосвързващ капацитет (СЖСК, UIBC). СЖСК представлява разликата между ТЖСК и актуалната концентрация на желязо в кръвта.
ТЖСК се повишава при недоимък на желязо. При бременност постепенно нараства и е с около 50% по-висок в края на бременността отколкото в началото й. Нараства под въздействието на естрогени и перорални контрацептивни средства. ТЖСК намалява при възпалителни и неопластични процеси („отрицателен маркер на острата фаза“). Понижен е и при хемохроматоза, хипотиреоидизъм, нефрозен синдром, прием на андрогени, глюкокортикоиди и др.
За правилна оценка на желязната обмяна в организма, най-често съвместно с ниво на серумно желязо се препоръчва изследване на ТЖСК.

hristo_gb:
Е, ти пък заради моята публикация в какви филми се вкара :) Първо при мен наистина мисля, че не е генетично, а от хепатита, но съм му помогнал явно и със срвъх прием на витамин ц + някои храни. Ядях основно варено червено цвекло цял месец, което сега виждам, че е било лудост, но се бях стреснал много и не можех да мисля добре на онзи етап. Освен това приемах и хепамерц, по предписание на личния ми лекар, който пък изобщо не се сети да ме провери за хепатит, сам се сетих (след доста ровене в нета), след като ми казаха от кръвния център, че нещо ми има, но не могат още да ми кажат какво. Второ, мисля че при жени, които не са в менопауза по-скоро има недостиг на желязо, поради месечния цикъл, което си е един вид кръвопускане. Не случайно желязодефицитната анемия е по-честа при жените. Странно ми стана и че при последното си изследване в Токуда, като ми връчиха изследванията веднага ми се наби пак завишеното желязо, но Балабанска каза, че не е важно, а важното е че е не е ниско. Което леко ме озадачи, при все че знам, че е много добър специалист, но тогава беше и корона-лудницата навсякъде и бяха свръх претоварени, а и аз малко повече досаждах май с въпроси :)
Иначе аз имах доста други типични хепатитни показатели - първо АЛАТ, АСАТ и ГГТ над нормата и то 3-4 пъти. Второ белтъка ми беше под нормата, това показва не добро усвояване на протеините. В същото време си бях мускулест поне на външен вид, но това ми е по-скоро ген и не виждам как е възможно да не мога да трупам протеин, както бях чел, но пък показателите бяха такива. Също така добрия холестерол, т.е. ХДЛ ми беше нисък. На всичкото отгоре с години си бях с повишени лимфоцити, но само като процент, а не общия им брой (личната ми все ми се смееше, че й изглеждам супер здрав, като я питах що са такива и що се умарям от жегата толкова и се потя постоянно - тук май е виновна щитовидната жлеза, която заради имунната ми система, която се е борила нон стоп с инфекцията беше станала с хипер-функция). А останалите ми показатели си бяха в норма. И все пак имах много симптоми, вкл. и някои, които се свързват с цироза, а такава при фиброскана и биопсията не бе доказана, с учудване за мен се установи "само" Ф2. Така че моя случай е малко нетипичен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия