Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Общи теми => Темата е започната от: М.Вес. в Юни 08, 2018, 14:29:43

Титла: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юни 08, 2018, 14:29:43
Здравейте на всички!   :smile:
Вече две седмици, не спирам да чета информацията във вашия сайт и във форума, след като получих диагноза Хепатит Б.  Днес окончателно имам поставена диагноза остър Хепатит Б, макар изобщо да нямам идея откъде е дошъл.
Моята история е такава: В продължение на една седмица имах страшно, непрестанно гадене. Отидох на гастроентеролог и там той не установи никакъв проблем,  освен, че жлъчката ми е контрахирана и понеже му казах, че  имам непрекъснат контакт с деца, които боледуват често от Хепатит А, той реши да ми пусне кръвни изследвания - билирубин, АСАТ, АЛАТ и ПКК. На следващия ден за мой ужас, резултатите бяха много завишени - АЛАТ - 2460. Единственото, което си мислих беше, че съм се заразила с Хепатит А и всичко ми изглеждаше ужасно, как е възможно.. Приеха ме в болница на 17.05. Лежах в инфекциозна 7 дни, през това време нямах диагноза. На 7мия ден преди изписването разбрах, че имам хепатит Б, казаха ми , че смятат, че хепатитът е остър. В болницата приемах  3*2 - Карсил, Витамин Ц и Невробекс. След седмица отидох за епикризата, исках да говоря с лекуващия ми лекар, но не успях, нямаше го. В тази епикриза не пишеше дали да продължа хапчетата и изобщо какво трябва да правя оттук нататък. За храната чувах само противоречиви неща и за това реших да взема час за гастроентеролог и да поискам второ, адекватно мнение. Тази сряда пуснахме нови изследвания, тъй като останалите ми всички са в болницата и реално нямам нищо в себе си. Билирубин и АСАТ са ми в норма, АЛАТ - 55.0 , ГГТ - 66.0, Алкална фосфатаза - 66.0, Anti - Hbc/core total/ - 36.09, Анти HBc IgM - положителен, HBe Ag - отрицателен, Анти-HBe - положителен. Гастрото ми обясни много неща, много съм доволна и ми олекна, че ми потвърди остър Хепатит Б. Изписа ми Essenciale Max 3*1 и витамини Суправит. Искам да чуя и вашето мнение, относно лекарствата и резултатите ми! Благодаря ви за прекрасния сайт, научих толкова много неща. Нямах никаква идея какво изобщо представлява тази диагноза, но тук научавам всичко необходимо.
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 08, 2018, 23:01:44
Здравей,

Хубавата новина е, че обикновено след остър хепатит, човек се изчиства и инфекцията не хронифицира.
За да бъдеш сигурна, трябва на 6-ти месец след диагностициране, да имаш:
HbsAg отрицателен
anti Hbs положителен
нормални чернодробни ензими

За диета-нищо специално, по възможност първите месеци без алкохол и тежки, пържени и супер мазни храни.

Поздрави,
Силвана
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юни 09, 2018, 11:39:49
Много Ви благодаря!  :flowers:
Имам и още едно въпросче, до сега 3 седмици съм пила Карсил 90 мг, 3*2, но гастроентерологът ми го смени с Есенциале МАХ 3*1, има ли някаква конкретна причина и кой хепапротектор е по-добър според вас, защото виждам , че имат разлика в състава ?
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: abracadabra в Юни 09, 2018, 22:52:15
Здравей, аз пих и Легалон(същото като Карсил но немски), и една кутия сам си купих Есенциале, има и много други, всички имат бял трън плюс артишок за жлъчка, и др. соеви вещества...четох че си сменят за по-добър ефект, но и Карсила е добър. Също аз пих и Трансметил два месеца. И витамин В комплекс.
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юни 10, 2018, 12:18:41
Много благодаря! Ами от днес вече взимам Есенциале МАХ, пък ще видим... Следвам съветите на гастроентеролога. Надявам се да няма странични ефекти, за да продължа приема.
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юни 12, 2018, 12:11:41
Седя и си мисля... След, като пия Есенциале мах, не е ли нужно да приемам и някакви витамини? Гастроентерологът ми спомена, че мога да приемам разтворимите витамини от тези на Суправит, Допълхерц и т.н - витамините са от А до Я,  подходящи ли са според вас ?  Пример: https://epharm.bg/dopelherc-aktiv-vitamini-a-ja-omega-3.html?gclid=Cj0KCQjw3v3YBRCOARIsAPkLbK5ueNntVHQmMLvSqSbFjF0F_A1hFHnAq1n7EPAeu7GDdy_xQlgMdswaAi_UEALw_wcB
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юли 25, 2018, 13:51:22
Здравейте, Мария съм, след прекаран остър Хепатит Б. Днес разбрах, че тестът ми за хепатит Б е отрицателен. Бихте ли ми помогнали с информация какви изследвания трябва да пусна сега, за да проследя антителата?
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: abracadabra в Юли 25, 2018, 14:51:48
anti Hbs (трябва да са над 100) -по-горе е обяснено много добре.
Титла: Re: Остър Хепатит Б
Публикувано от: М.Вес. в Юли 25, 2018, 16:57:22
Благодаря!