Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Мери_ в Юни 22, 2010, 23:17:40

Титла: Витамин А подпомага отговора на лечението на хепатит С
Публикувано от: Мери_ в Юни 22, 2010, 23:17:40
DDW: Витамин А подпомага отговора на лечението на хепатит С

Дата: 06 май 2010
Автор: John Gever, Senior Editor, MedPage Today
Рецензенти: Dori F. Zaleznik, MD; Associate Clinical Professor of Medicine, Harvard Medical School, Boston and Dorothy Caputo, MA, RN, BC-ADM, CDE, Nurse Planner
Разпространил: www.medpagetoday.com

Етапи на действие
Да се обясни на заинтересованите пациенти, че комбинацията от пегилиран интерферон и рибавирин е стандартното лечение на инфекцията от хепатит С, но значителна част от пациентите не отговарят на нея.

Да се обясни, че настоящото проучване е малко и не е включило плацебо контрол, поради което е необходимо резултатите да бъдат потвърдени, преди да може да се препоръчва за тази цел, особено във високите дози, използвани в проучването.

Да се отбележи, че настоящото проучване е публикувано само частично и представено на конференция. Данните и заключенията следва да се считат за предварителни, докато изследването се публикува в специализиран журнал.

NEW ORLEANS – Ранният и траен вирусологичен отговор на стандартното лечение на инфекцията с вируса на хепатит С (HCV) значително се подобрява при пациенти, които са получавали високи дози витамин А, според малко проучване.

След 48 седмици на лечение със стандартни дози пегилиран интерферон-алфа2б, рибавирин (Rebetol), и 30,000 IU на ден витамин А, 61.7% от пациентите са постигнали траен вирусологичен отговор в сравнение с 42.9 % от пациентите, които са приемали само стандартните медикаменти без витамин A. Това докладва д-р Shuichi Sato, от Shimane University в Izumo, Japan.
 
Добавянето на витамин А е увеличило процента на ранен вирусологичен отговор, като на 12 седмица 70% от пациентите, приемащи витамин А в допълнение към стандартните лекарства са дали отрицателен резултат за вирусен товар в сравнение със само 40% от пациентите на стандартно лечение.
 
Д-р Sato твърди, че въпреки много високите дози витамин А, изпробвани в проучването, включило 42 пациенти, не са наблюдавани нежелани ефекти.
 
"Използването на високи дози от витамин А не носи почти никакъв риск," е казал той на пресконференция преди официалното представяне в Digestive Disease Week (DDW).
 
През 2003 г. д-р Sato и други учени докладват, че съединенията на ретиноловата киселина (retinoic acid) увеличават експресията на интерфероновите рецептори на чернодробните клетки, при опити ин витро. През миналата година те добавят краткосрочни клинични резултати, които показват, че витамин А увеличава антивирусната активност на интерферона и рибавирина при пациенти, инфектирани с  HCV.

......................

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: DDW: Витамин А подпомага отговора на лечението на хепатит С (http://hepactive.org/content/news/HCV_Vitamin_A_Boosts_Response_to_Treatment)
Титла: Re: Витамин А подпомага отговора на лечението на хепатит С
Публикувано от: sunshine в Юни 22, 2010, 23:32:58
Е, тази новина ме хвърли в пълен шах!

От Доц. Антонов знам, че Вит. А не е първи приятел на черния дроб.
И, че на моркови и грейпфурти не трябва да се набляга.
И Вит. А под формата на хранителни добавки не е хубаво да се приема от болни от хроничен хепатит (или поне от С хепатит).
 :oops:
Титла: Re: Витамин А подпомага отговора на лечението на хепатит С
Публикувано от: Радослав Русинов в Юни 23, 2010, 00:00:57
Да, и за това са предупрежденията в края на статията:
Цитат
Тя твърди, че е необходимо да се обърне внимание на високата доза витамин А, използвана в проучването, която е възможно да представлява проблем, тъй като е известно, че витамин А има токсичен потенциал.
 
„Наистина е необходимо да се прецизират начините, по които да се контролира схемата на дозиране. Това е проблем, който трябва да бъде решен, защото практикуващите клинични лекари невинаги са свикнали да работят с огромни дози витамин А,” допълва Tappenden.
Данните са интересни, но трябва да се подхожда много внимателно. Със сигурност трябва да се направят евентуално други проучвания, които да потвърдят резултата, както и да се дефинира правилен подход при дозирането, за да не се предозира витамин A.