Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Радослав Русинов в Октомври 20, 2011, 18:50:16

Титла: HBV Journal – юни 2011
Публикувано от: Радослав Русинов в Октомври 20, 2011, 18:50:16
HBV Journal – юни 2011

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 юни 2011

 

Майки, заразени с HBV, не получават достатъчно грижи или проследяване след раждането

Съществуващите медицински указания препоръчват децата, родени от жени, заразени с вируса на хепатит В (HBV) да получат незабавно имунизация и HBIG (хепатит B антитела) за да се предотврати заразяването, но едно скорошно проучване на Columbia Presbyterian Medical Center показва, че майките им рядко получават последващо наблюдение на хроничната си инфекция.
 
Проучването, което се занимава с жени, които не са от бялата раса, както и с имигрантки от региона на Ню Йорк, установява, че докато всички новородени (с изключение на едно дете) са получили подходяща защита срещу НВV инфекция чрез имунизации и HBIG, почти 90 процента от майките им не са получили познания за хепатит В, допълнителни лабораторни изследвания или последваща грижа след раждането и наблюдение за чернодробно заболяване.
 
Проучването разкрива неочаквано висок процент на НВV инфекция сред тези жени, като почти 75% от позитивните са били от латиноамерикански произход, много от тях от Доминиканската република. Исторически тази етническа група никога не се е смятала за изложена на висок риск от хепатит B.
 
Това е група от млади, рискови пациентки, които не говорят английски и продължават да живеят с хронично заболяване, за което знаят малко, а е и малко вероятно да получат препоръчваната стандартна терапия.
 
Пренаталният скрининг за повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg) - антигенът, който показва наличие на НВV инфекция, се препоръчва при всички бременни жени. Този тест е една златна възможност за установяване на НВV инфекция при бременните и трябва да се използва за идентифициране и лечение на лица с хроничен хепатит В, съветват лекарите.
 
Това е едно от първите проучвания от този вид, което разглежда обхвата (и последващия неуспех) на интервенцията и последващата (след родилна) грижа при жени, идентифицирани с НВV по време на пренатален скрининг.
 
Проучването бе показано по време на годишната Седмица на болестите на храносмилателната система (Digestive Disease Week), състояла се в началото на м.май в Чикаго. В конференцията участват лекари и изследователи от цял свят, специалисти по чернодробни болести.

...

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – юни 2011 (http://www.hepactive.org/articles/science_journals_review/hbv_journal/2011/year_2011_issue_6)