Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Радослав Русинов в Октомври 20, 2011, 18:50:27

Титла: HBV Journal – юли 2011
Публикувано от: Радослав Русинов в Октомври 20, 2011, 18:50:27
HBV Journal – юли 2011

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 юли 2011

 

Неоткриваемият вирусен товар намалява със 72% риска от рак на черния дроб

При хора, които са заразени с вируса на хепатит В (HBV), но имат неоткриваем вирусен товар (HBV ДНК) в кръвта си, вероятността да развият рак на черния дроб е със 72% по-малка, според един доклад, публикуван в юнския брой на списанието Infectious Disease Special Edition.
 
Този извод подчертава колко е важно хората да бъдат лекувани, за да се поддържа неоткриваем или възможно най-нисък вирусен товар, според тайвански и американски изследователи, работили съвместно в това проучване.
 
Екипът проучва кои фактори допринасят за рак на черния дроб, включително вирусен товар, хепатит B “e” антиген (HBeAg) – който обикновено показва висок вирусен товар, и повърхностният антиген на хепатит В (HBsAg) – който показва наличието на HBV инфекция.
 
Те наблюдавали вирусния товар и наличието на “е” и повърхностни антигени при 1,285 пациенти с нива на HBV ДНК по-високи от 10,000 копия/мл между 1991 и 2007 г. По време на 16-годишния период на проучване 111 пациенти (8.64%) са развили рак на черния дроб. Изследователите установяват, че при пациентите с неоткриваем вирусен товар вероятността да развият чернодробен рак е 72% по-малка отколкото при тези с откриваема HBV ДНК.
 
За сравнение, рискът от развиване на рак е сходен сред лицата с неоткриваема HBV ДНК, без значение дали са изчистили HBeAg или HBsAg.
 
“При пациентите с неоткриваеми нива на НВV ДНК разликата между изчистилите HBsAg и такива, които не са изчистили HBsAg, не влияе значимо върху процентите на чернодробния рак, като 1.6% от втората група, а от първата - 1.9% са развили раково заболяване,” съобщават те.
 
Изследователите казват, че изследването подчертава колко е важно пациентите да бъдат лекувани с антивирусни медикаменти за подтискане на вирусния товар с цел да се предотврати заболяване на черния дроб и рак.

...

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – юли 2011 (http://www.hepactive.org/articles/science_journals_review/hbv_journal/2011/year_2011_issue_7)