Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Емануил Денков

Страници: 1 [2] 3 4 ... 28
16
Как да живеем с хепатита / Re: Спорт!
« -: Април 19, 2009, 00:53:58 »
 Не знам за вас, но на мене ми е много тежко със спортуването. За това вече много рядко спортувам каквото и да е било. Просто съм си много съревнователна личност по отношение на спорта и влагам, както обичат да казват американците 110% от себе си. За това избягвам фитнес зали и почти всички спортове вече. Винаги каквото и да правя си повтарям да го правя умерено, но никога не се получава :( Днес примерно играх 4 часа футбол и беше изпиващо силите начинание, но не можех да спра да играя и да давам всичко от себе си. Но пък качих ужасно много килограми тази зима, така че се реших да избера по-малкото зло - да спортувам по-често, вместо да имам 15+ излишни килограма, които определено влияят много по-зле на черния дроб.

17
 Позволих си да поправя заглавието. Надявам се авторката да не се сърди  :wink3:

Иначе се надявам датата да е подходяща и аз да се включа от Шумен.  :smile:
Чакаме предложения  :chat:

18
Мале, страхотна новина  :party:  :yahoo:
 Не искам да натрапвам, но защо само хепатит В и това означава ли че чакането е вече минало или това е до малко предизборно до следващия бюджетен разчет?

19
 За първи път попадам на подредена класификация на тези добавки към храните скрити зад тези Е-номера (ето тук) Например Е-122, Е-200 и т.н.
Накратко делят се на 7 категории:
   1.  Оцветители (E100-E181)
   2. Консерванти (E200-E290)
   3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
   4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
   5. Минерални соли (Е500-Е585)
   6. Овкусители (Е620-Е640)
   7. Други (E900-E1520)

Всеки може да извади нещо полезно. Например приятелката ми е алергична към аспирин и от тук ще наблюдаваме Е-122 да не присъства в нашето меню.

Допълнително материал за принтиране: ТУК

20
 ПСР или HBV DNA (ДНК) е изследване, което ако си го плащаш сама е малко скъпичко (150 лв беше 2006 сега може би е повече). Това изследване показва дали вируса на хепатит В се възпроизвежда/реплицира и какво количество се намира в кръвта. Самият вирус се размножава в чернодробната клетка и от там попада в кръвта.

 Знам че звучи объркващо и трудно, но поне тука има хора, които могат на земен и прост език без излишни термини да разбият всяка неяснота, така че чети и питай на спокойствие, за което не ти е ясно.  :wink3:

 При хепатит В всичко може да означава всичко. Не само във форума, но и световна практика е да се забелязват хора с отрицателен "е" антиген и висока репликация. Хора с изключителна репликация и слабо увреждане. Хора с почти нулева репликация и силно активна инфекция. Случаи всякакви и докато не се направи биопсия не е окончателно.

 Разбира се най-добрия случай и желан резултат от лечение си остава: отрицателен "е" антиген, много слаба репликация - под 100 копия на мл и ниски нива на ензимите АЛАТ и АСАТ.

 Трудно ми е да кажа на някой да се успокои при положение, че и аз самият изпадам в подобни ситуации. Но наистина няма смисъл да се тревожим излишно. Все пак хората с определена степен на увреденост на черния дроб е нормално да са депресивни и да изпитват необосновано чуство на тревога и/или вина. Спокойствие, здравословна храна, хепатопротектори, въздържание от алкохол, а останалото е в ръцете на съдбата ;) 

21
 Кога планирате срещата във Велинград. Идеално ще се получи да съчетая и ангажимент там.  :smile:
Моля някой ако е замислял, ако не дата то поне някакъв период, в които може да се състои тази среща да каже по-рано, ако може  :bravo2:

22
Моята история / Re: Нова съм
« -: Април 13, 2009, 15:20:39 »
 Човек да плаче ли или да се смее вече? Аз откакто съм болен (тоест разбрах, че съм болен) последователно разбрах, че лаборантите нямат никаква идея какво е антитяло и антиген, на зъболекарите им куца общата медицина, общопрактикуващите лекари можеш да им обясниш доста неща за хепатитите и въпреки това трябва да ги чакаш да си проверят в книжката, всякакви други специалисти изпитват остра нужда от актуална, а понякога и от каквато и да е информация за хепатитите, а понякога и гастроентеролози ме изумяват като си противоречат и имат абсолютно на 100% грешни виждания. Като моята сегашна, която вярва че почти на 100% е успешно лечението при хепатит В с интерферон и твърди че лечението е задължително с рибавирин.

 После очакваме да получим актуална и точна информация като се сблъскаме с хепатита! Еми как да стане като освен имунолозите, повечето хепатолози и част от гастроентеролозите са наясно до голяма част с проблемите на хепатита. Моят съвет е някой друг специалист като ви каже нещо за хепатит направо да го разбирате като грешна информация и да го проверите дали е така.

Поздрави
Емо

23
 Аз само успях да слушам интервюто.....  :sad3:
Поздравление за смелостта и доброто интервю от страна на екипа - съжалявам за 4-те члена от семейството който са също болни  :(

24
Моята история / Re: Нова съм
« -: Април 13, 2009, 00:01:16 »
Благодаря ви много за бързите отговори,
лекарите се отнесоха изключително немърливо по време на раждане,ваксина на бебето беше поставена на втория ден от раждането тъй като изведнъж ваксините се изчерпаха и точно за моето бебе нямаше ваксина.По време на самата бременност някой ме съветваха да направя аборт а други ми казваха че бебето е добре предпазено и вероятноста да се разболее е много малка.
Аз искам да знам кога по точно мога да изследвам бебето си и ако е заразено кога може да се приложи лечение.
Това си е направо престъпна небрежност! Все пак не става въпрос за майка, която не е болна от хепатит В, а такава с хепатит  :angry2:

Иначе изчакай преди да се е разбрало дали е болно детето! То и без това за да се предприеме лечение трябва да стане поне на 7-8 години. Ако се е заразило пак не е гаранция да е хронифицирало заболяването (тоест да остане до живот) пък и като минат толкова години ще излезнат и нови медикаменти и детето може да получи доста по-добър шанс за успешно лечение.

 Важното е датите да се спазят за ваксинация - на първия и на шестия месец. Разбираемо е, че се притесняваш, но в момента е малко излишно и реално няма какво реално да направиш в този момент освен да се успокоиш и да си набележиш датите в календара  :smile:

И въпроса с кърменето е важен!

Поздрави
Емо

25
Цитат
"Kaсае се за,неактивна HBV инфекция"Това ми написа лекарят от лабораторията!
Изразиха се така"Вирусът спи"!!!
Аз не мога да се съглася с това твърдение. Всеки, които се е занимавал с повече от 5 случая на хроничен хепатит В знае, че няма точни и конкретни правила. Плюс не ти е направен и тест за репликация на вируса. Това че си с отрицателен "е" антиген най-вероятно би означавало да имаш ниска, незначителна или почти нулева репликация, но има доста случаи при които репликацията е бясна.

 Единственото което можеш да направиш е да не се панираш излишно, ами да отидеш до лабораторията с любимите си хора да се изследват. Ако съпругът ти не се е ваксинирал да се ваксинира.

Цитат
Още утре,отиваме за изследване ,щом ми е неактивен,значи ли,че немога да заразявам
и съпругът ми е чист?
Не е точно така. Неактивна може да бъде инфекцията и човекът да е с бясна репликация и да може да заразява супер лесно и обратното, но човек, които е с хроничен хепатит винаги може да го предаде, независимо дали е активен или не.

 Другото, което четох е че според по-стари изследвания децата трябва да се преваксинират след 5 годишна възраст отново за хепатит В. Новите изследвания отхвърлят това старо твърдение защото може да се разчита на имунологичната памет, нищо че антителата в организма намаляват. Тоест аз лично ако имам дете на 5-7 години ще го преваксинирам и няма да разчитам само на тази памет :)

 Успокой се, направи това което може да се направи и няма смисъл да се притесняваш излишно!  :wink2:

26
Моята история / Re: Нова съм
« -: Април 11, 2009, 23:40:05 »
 Най-важното е при една бременост, когато майката е с хроничен хепатит В да се направи всичко възможно да се предотврати предаването на детето защото това ще означава, че детето ще си има неприятен протеин в кръвта до живот. Направо ме изумява масовото нехайство на всякакъв род лекари, на които явно не им пука и не вземат на сериозно тези случаи.

 Много се надявам ваксината да е поставена на време, раждането да е минало безпроблемно и вируса да не се е предал още по време на бремеността.
Цитат
Нека започна с това, че ако са сложили навреме ваксината за хепатит Б на дъщеря ти, нямаш поводи за притеснение
Поводи за притеснение има, защото:
1. Вирусът може да се предал още по време на бремеността;
2. Ваксината не е на 100% евективна;
3. Статистически погледнато при раждане ваксината предпазва в около 70-80% от случаите на майки с хроничен хепатит В. Все пак има и хора, които влизат в тези оставащи 20-30%;

 Аз лично те съветвам след като навърши детето година и нещо да го изследваш. Пожелавам ти да е с отрицателен резултат. Същественото, което можеш да направиш е да се замислиш за лечение и да задействаш тази бавна процедура, ако се решиш да го направиш.

Поздрави
Емо

27
 И аз нещо не съм много очарован от тези моментални тестове, но предполагам щом са достигнали до продажба са приминали през изпитания и дават точни резултати в повечето случаи. То не че и при тест в лаборатория е на 100% точно.....

 Иначе на мене не ми хареса предаването - просто потънаха в морето от простотия на Батевото/Татовото и футболиста. Д-р Хасърджиев ми направи изключително приятно впечатление. Надявам се следващите предавания да са по-добри от това.

28
Здравейте,
Прочетох много инфорамция относно хепатит с, но никъде не открих какво е лечението, има ли такова и какви са шансовете да се излекува човек с бъбречна трансплнтация.


Здравей,
това е един доста рядък казус и определено ние не сме специалисти и не можем да дадем отговор на толкова сложен въпрос. Предполагам, че един такъв случай ще е новост за много от специалистите в България.
 Ето и списък с телефоните и адресите с центровете за лечение http://hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals

Може би някой друг знае нещо повече по въпроса и ще даде съвет - надявам се....
Цитат
, че е положителен към хепатит с. Възможно ли е през всичките тези девет години никой да не е обърнал внимание,дали има развитие болестта, да се проведе някакви лечение и т.н.
Възможно е и това е кофтито на хепатитите - нямаш си и на идея, че си болен докато някой ден някой случаен или не толкова случаен тест покаже, че си болен от хепатит.

 Иначе ако си прави от самото начало след трансплантацията тестове АЛАТ и АСАТ би трябвало когато организма се е сблъскал с вируса или в някакъв по-късен етап да се покаже, че има инфекция. Като се замисля неповишаването на ензимите толкова време може би по се дължи на имуносупресупресорите, които приема заради присадения орган.

Аз лично предполагам, че едно лечение ще е много рисковано в този случай, но нека все пак специалист да прецени и да си каже мнението/

Поздрави
Емо

29
da променете името на темата..все пак лечението на Ели се оказа УСПЕШНО.
Речено сторено  :smile: Надявам се автора на темата да няма против промяната. Ако има да пише ще въведем корекции  :write:

Иначе честито за положителните резултати. Не знам за другите, но аз лично като чета за успешно проведено лечение и грейвам от радост, а също и като прочета за неуспешно направо ми засяда буца в гърлото и ми става много подтиснато - но това е друга тема.

Успех и възтановяване занапред! 

30
 Определено трябва да се включи някой, който да има дар слово и да не изпитва никакви притеснения за болестта. За съжаление е малко трудно - предполагам много хора се притесняват това да не им се отрази зле в работата. Аз лично не се притеснявам от каквото и да е било, но просто не съм за пред камера - започвам да играя като треторазряден болевудски актьор и не мога да се позная после като се гледам  :smile:

 Подканвам някой да поеме тази отговорност и да защити нашата трудна кауза!  :cowboy:

 Повече гласност! Превенция, превенция и пак превенция!
- Да влезнат изследванията за АЛАТ в профилактичните годишни прегледи - ВЕДНАГА И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!
- Неваксинирани и неизследвани деца да не могат да запишат училище (първи клас) - но не и ако са болни да не могат  :fight: Защото ваксината при раждане дава имунитет точно до преди училищната възраст.
- Същото да е и при постъпване на работа и в университет - неваксинирани да не могат да упражняват това право. (точно възрастта около 20 години е когато е следващата ваксинация, която 99,9% от хората не минават третата и изключително важна такава)
Като по този начин ваксинацията няма да е във финансова тежест на държавата (предполагам това е основният страх)
- Да бъдем с няколко прости въведения една от първите държави в света, в които хепатит А и В да принадлежат към миналото.
- Изключително строг контрол при зъболекарите! Ръкавици, маски и индивидуални инструменти за болните и хората, които ги е страх. Спиране на конвейерното зъболечение. Да има минимум 10 минути пауза за дезинфикциране преди следващия пациент.
- Разяснителни кампании
- Задължително и мигновенно уведомяване при даване на кръв, когато тестът е положителен за хепатит или ХИВ
- Никакви чакания за лечение! Пациент е направил изследванията - взел е решение да се лекува - да бъде лекуван.
- Превенцията от хепатит - приоритет номер 1 на здравното министерство!
- Изясняване, че хроничните хепатити не са заплаха само за някои "контингенти", а просто за някои рисковете са по-големи. Че е идиотско човек да си мисли, че ако не е наркоман и хомосексуален и не прави безразборно секс не е заплашен от хроничен хепатит. Това е задръстено и малоумно и наподобява мисленето през 80-те години в САЩ - щом като е болен от ХИВ значи е педал!

Това са част от моите идеи. Надявам се някой от тук ако му се даде шанс определено да застъпи някои от тези аспекти!

Страници: 1 [2] 3 4 ... 28

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007