Автор Тема:  Световен ден за борба с хепатита  (Прочетена 4305 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Цитат
Световен ден за борба с хепатита
Отбелязва се от 2006 г. по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация за подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит. През 2006 г. и 2007 г. е отбелязан на 1 октомври.


източник: http://calendar.dir.bg/inner.php?d=19&month=5&year=2009&cid=&sid=&eid=28092

Цитат
Пресконференция на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист"

Тема: Представяне на проявите за отбелязването на Световния ден за борба с хепатита. Ще бъдат обсъдени и въпросите относно новата реимбурсна листа и преминаването от програми за лечение към реимбурсиране на лекарствата.

Всеки дванадесети човек по света е заразен с хепатит В или С, без да знае. Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН.

Участници: проф. д-р Константин Чернев - национален консултант по вътрешни болести и началник на Клиника по пропедевтика на вътрешните болести към МУ- София; доц. д-р Людмила Матева - консултант към НЗОК и ръководител Клиника по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"; д-р Станимир Хасърджиев - секретар на "Хепасист" и член на УС на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ELPA. Поканени са д-р Румяна Тодорова - директор на НЗОК, и д-р Нина Ръсина - началник на отдел "Лекарствена политика" към Министерство на здравеопазването.

източник: http://www.events.bg/bg/articles/view/6640/19-%D0%BC%D0%B0%D0%B9---%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0

Цитат
19 май се отбелязва като Световен ден за борба с хепатита. По данни на сдружението за борба с това заболяване в България близо 350 000 души са заразени с Хепатит В, а 150 000 -на хепатит С.

Всеки 12-ти човек по света е заразен с Хепатит В или С, без да знае, съобщи Ани Максимова от сдружението за борба с хепатита:  Кампанията „Аз ли съм № 12?”, която се провежда за втора поредна година по цял свят, иска да каже на хората всеки да се замисли дали може да е той № 12. Статистиката излиза от това, че всеки 12-ти човек по света е заразен с Хепатит В или С, което ги прави четири пъти по-разпространени от вируса на СПИН. Около 500 млн. са разпространени с вируса на хепатит В или С по света.
Лечението на хепатита е скъпо и продължително. В повечето случаи вирусната инфекция, предавана по кръвен или полов път, протича без симптоми, затова специалистите препоръчват да се изследваме поне веднъж годишно.

БНР


източник: http://www.bnr.bg/Horizont/News/Mixed/Postings/0519+-+hepatit.htmСдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Световен ден за борба с хепатита!
« Отговор #1 -: Май 19, 2009, 18:55:22 »
Малко ми е тъпо да кажа честит празник, но поне да си пожелаем много здраве и по добра превенция в близко бъдеще за нашите любими хора и поколения!

http://www.worldhepatitisday.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Hepatitis_Day

« Последна редакция: Май 19, 2009, 22:03:46 от Емануил Денков »

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,
Както вече Мери е писала, по случай Световния ден на хепатита, Хепасист даде пресконференция. На нея присъстваха проф. Константин Чернев и доц. Людмила Матева. Д-р Хасърджиев ме покани и тук искам да споделя най-интересните неща от нея. Мисля, че информацията която беше изнесена на нея ще е много полезна и интересна за всички.
Ще се опитам да преразкажа най-важните неща, които бяха казани на пресконференцията.

Отбелязването на Световния ден на хепатита
Над 200 пациентски организации ще проведат свои акции на този ден по целия свят. В Англия всеки желаещ ще може да се тества за хепатит в специално пригоден за целите автобус. В Германия ще се проведат скринингови акции. В Португалия „Аз ли съм № 12?” ще бъде прожектирано на шест национални забележителности. Повече информация за кампанията може да бъде прочетена на адрес www.aminumber12.org.
В последния бюлетин на Световния хепатитен алианс, българската кампания „Аз ли съм № 12?”, е обявена за най-голямата медийна кампания в света, провеждана някога до този момент. От 18 май телевизионния клип „Аз ли съм № 12?”, ще бъде излъчван в 10 български телевизии, което трябва да помогне и да насърчи още хора да потърсят помощ и лаборатории, където да се изследват за хроничен хепатит Б и С.
Хепасист ще открие два регионални информационни центрове за хепатит в гр. Пловдив и в гр. Варна. Там хората ще могат да получат информация за хепатитите. В тези центрове ще се провеждат и скрининги за изследване за хронични вирусни хепатити.  Д-р Хасърджиев каза, че предстоят и акции за ваксинации, като акцента на тези ваксинационни програми ще бъде върху хората, които са на възраст над 17-18 години, т.е хората, които изобщо не са ваксинирани срещу хепатит Б, тъй като ваксинирането на новородените в България се прави от 1992 година насам.

Лечението на хронични вирусни хепатити и новия позитивен списък
Тук преразказвам информацията, която беше споделена от проф. Чернев и доц. Матева, като съм включил и отговорите им на въпросите на Тошко и на един мой въпрос за лечението с нуклеозидни аналози.
Програмата за лечение на хронични вирусни хепатити върви в България от 7-8 години, като НЗОК плаща около 10-11 млн. лева на година за лечението на тези хепатити. Това според специалистите е недостатъчно. Бюджета на Здравната каса по тази програма трябва да стане поне 20 милиона лева, за да може да обхване всички нуждаещи се пациенти и да няма списък на чакащите за лечение. В момента по програмата се лекуват около 250 човека, а над 250 човека чакат.  Тези изчисления показват, че във връзка с диагностицирането на хепатита и подобряването  на  диагностиката за лечението на хепатит С са необходими 20 млн. лева. Средния период, за който се чака в списъка на чакащите за лечение, е от порядъка на 9 до 12 месеца.

Дружеството по гастроентерология е изработило консенсус. Той ще бъде вероятно малко слабо променен и актуализиран в края на месец юни.  Въз основа на консенсуса ще бъде изработена работната програма, като не е ясно дали тя ще бъде разработена в структурата на Националната Здравноосигурителна каса или в Министерството на здравеопазването.

През последните месеци в НЗОК са били одобрени много протоколи и е било започнато лечението на доста болни с хроничен вирусен хепатит. Има уверение от НЗОК, че няма да има прекъсване на лечението на пациентите, които в момента се лекуват с противовирусни лекарства, независимо от това, че протоколите в момента се издават със срок един месец. Доц. Матева увери, че в момента програмата за лечение на хронични вирусни хепатити не е спряна. Има административни проблеми при смяната на програмата и влизането на новия реимбурсен списък, но те ще бъдат преодолени.

Всички, които са на лечение и имат вече издадени протоколи, трябва да отидат в центровете, които са им издали протоколите. Няма да се пишат нови протоколи, а ще има етапна епикриза, която трябва да се подаде възможно най-бързо. Етапната епикриза се подава в съответната РЗОК.  Освен етапната епикриза се подава и молба до съответната РЗОК за удължаване на срока на протокола, т.е. за удължаване на лечението. Например, ако сте си взел протокол за 6 месеца, а в момента сте си взели лекарствата за 3 месеца, пак трябва да подадете документи за останалите 3 месеца.

Въпреки, че комисията по позитивния списък би трябвало да заседава пак чак на 1 септември, всеки момент се очаква да обновят новия позитивен списък с нови лекарства. Очаква се това да стане всеки момент и би трябвало да се случи преди 1 юни.

Лечението с нуклеозидните аналози, включени в позитивния списък, се заплаща за период от 1 година. Искането на специалистите е било този период да бъде 3 години. В същото време в целия свят нито една здравна система не плаща лечение с нуклеозидни аналози, за период по-дълъг от 1 година. В много от развитите държави имат различни фондации и спомагателни пътища за финансиране на удължаването на лечението, които обаче в момента не съществуват у нас. Продължителността на лечението с нуклеозидните аналози не е определена теоретично. В момента им се правят изследвания за канцерогенен риск от тях и т.н. Постфактум хепатитът предизвиква често мутации. Мощните препарати могат да бъдат изписвани по-продължително време. Опитът с двата по-мощни препарата, е 6 години за единия, а за другия 4 години и те може да се изписват за продължително време. Тези, обаче които предизвикват мутации, могат да се изписват за по-къс период от време.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Май 20, 2009, 10:00:13 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007