Автор Тема:  проф. Чернев разказва за хепатитите:  (Прочетена 3272 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bozhichkov

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • *****
  • Публикации: 105
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Още преди стажа бях чувал доста да се говори за хепатит С: антинаркотичната кампания в комплект с фестивалите «рок срещу наркотици» (които ние бяхме кръстили «пчели псрещу меда») плашеха със задължителната араза с ВИЧ-инфекция и хепатит С. Спряган винаги заедно със СПИН-а, и хепатит С се възприемаше като тежка и нелечима болест, от която хората умират бързо и в страшни мъки.

В болницата, където работех по нова време, почти нямаше болни от хепатит С (а към момента на завършването на стажа броят им нарасна 5 пъти). В моята палата, в единична стая лежеше един единствен пациент с такава диагноза. Съседите се отнасяха към него с благоговение: те имаха някакви банални язви на стомаха и хепатити В... Той се държеше като крал, практически на ставаше от леглото и юркаше останалите за вода и цигари.

По-късно, когато започнах специализация по панкреатит, започнах да завиждам на лекарите, които се занимаваха с хепатит С. Никога не съм срещал по-послушни пациенти от болните от хепатит С. Тези болни бяха съгласни на всичко, само и само да се отърват от вируса, въпреки че лечението беше доста скъпо (десетки хиляди долари), продължително (до една година) и трудно поносимо (у част от пациентите в хода на лечение се развива депресия, нарушава се кръвообразуването) и се постига резултат едва в 20-30% от случаите.
Не толкова отдавна консултирах болен от хепатит С. Той ме попита дали с жена му могат да си имат дете. Ако се съдеше по лицето, той се беше настроил за отказ. Успокоих го като му казах, че хепатит С много рядко се предава при полов контакт случается достаточно редко (не вярвайте на млади хора, които скромно свеждат поглед като казват, че никога не са пробвали наркотици, а са се заразили с хепатит С от едно «лошо» момиче), а вирусът никога не се предава от жената на детето (заразлика от от хепатит В).

Неотдавна тази двойка си родиха дете.
Доколко смъртоносен е хепатит С, или, както още го наричат, «ласкавият убиец»?
Позната пенсионерка, в чийто вход живеят цяло ято наркомани, често ме пита: «Кохга най-накрая ще умрат от техния хепатит?» За съжаление, нямам с какво да я утеша. Действително, хепатит С става хроничен при 60-70 % от хората, контактували с вируса. Само при 20% от но пак не у всички) да доведе до смърт.

Всъщност, младият «крал» на палатата отново постъпи при нас: този път с алкохолен панкреатит, и панкреатитът го безпокои доста повече, отколкото хепатит С.
Препоръки: Ваксина срещу хепатит С засега не съществува. Заболяването много често прминава безсимптомно, и се открива случайно при изследвания.

Какво да се прави, ако това се случи?

1. Избавете се от вируса
Ако, разбира се, имате финансова възможност. Обърнете се към специалист по хепатитите. Той ще ви назначи необходимите анализи и процедури; ще оцени вероятността да се избавите от вируса; ще подбере нужната схема на лечение; ще разкаже за страничните действия на препаратите.

Безплатно от вирусен хепатит можете да се лекувате в клиниките на медицинските институти, например, когато там правят клинични изследвания на нови противовирусни препарати. Тези програми се плащат от фармакологичните фирми.

2. Наблюдения
Болшинството хора, у които са открили вируса на хепатита, трябва да се под наблюдение на специалист, за да не се пропусне възможен прогрес на процеса.

3. Да се лекувате
Когато заболяването се е проявило (появили са се оплаквания от самочувствието, а също и биохимичните и УЗИ признаци на хепатита), няма да минете без лечение.
Лечението преследва две цели: да се намали количеството вируси в кръвта (да се направи болният по-малко заразен) и и да се защитят клетките на черния дроб от повреда (да се предотврати развитието на фиброза и цироза на черния дроб). Но даже без противовирусна терапия, като използвате хепатопротектори (средства, които защитават и възстановяват черния дроб), забляването може да бъде контролирано.

Д) Други хепатити
В екзотичните страни и хепатитите са екзотични. В нашите ширини няма да ги срещнете, но е по-добре да знаете за тях, особено, ако планирате пътуване до тропиците. Това са хепатит Е, аналогичен на хепатит А, заразяването е по същия начин – чрез заразена храна и вода..
През 1990-е години, когато проверката на донорска кръв стана практически повсеместна, бе открит цял ред нови вируси, които могат да станат причина за хепатит. Засега те са редки в България. Това са вирусите F, G, TTV, sen-V..

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007