Автор Тема:  Болница в Самоков зарази 16 с хепатит  (Прочетена 3590 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Болница в Самоков зарази 16 с хепатит
« -: Септември 11, 2009, 07:32:24 »

Масово заразяване с хепатит в Самоков       
Между 10 и 15 болни на хемодиализа в град Самоков са заразени с вирусен хепатит. В повечето случаи е диагностициран Хепати „В“, но има и такива с Хепатит „С“, както и на заразяване с двата вируса.

Това съобщиха близки на болните лекувани там. Общо 18 са болните, които получават диализно лечение. Работи се на 3 смени, по 6 болни на всяка. Няма данни болните да са изследване за вирусоносителство преди включването им на хемодиализа. Хигиенните условия в отделението са лоши. Свидетелство за това е честата смяна на венозни катетри, поради настъпване на инфекции-в някои случи 3-4 пъти годишно. За да преодолее проблема, персоналът е възприел един твърде спорен от медицинска гледна точка подход, като инжектира на болните антибиотик-гентамицин преди всяка диализа.
През месец март са взети кръвни проби за изследване  за носителство на вируса на Хепатит В, С и Д, на вируса на Спин и за изследване по Васерман. Резултатите от изследванията са съобщени на болните два месеца по-късно на 13.05.2009. По същото време, тогавашната началник-отделение д-р Баранска е напуснала. На нейно място е назначена лекарка от София, която посещава отделението само веднъж седмично.На болните не е разяснено какъв е източникът и начина на заразяване, нито са информирани за някакви мерки за противодействие, профилактика или лечение на заболяването. Най-вероятната причина за масовото заразяване на болни с вирусен хепатит е вътреболнична инфекция, резултат на неспазване на хигиенните изисквания за функционирането на отделението. Очевидно е налице лоша организация на работа, що завеждащия отделението работи един ден седмично. Заразяването е показателно също за липса на наблюдения и проверки от страна на контролния орган-РИОКОЗ.
В тази връзка, ЦЗПЗ изпрати писмен сигнал до Главния държавен здравен инспектор, с искане да получим отговор на следните въпроси:
Осъществени ли са всички необходими действия по Наредба 2  от 10 януари 2005 г. за организацията на профилактиката и контрола на вътреболничните инфекции?
Има ли достатъчно основания да се приеме като причина за масовото заразяване наличие на вътреболнична инфекция?
Какъв е източникът на заразата и какви са пътищата за нейното разпространение?
Какви мерки са предприети за ограничаване на последиците за болните от хемодиализа?
Информирани ли са РИОКОЗ и министерството на здравеопазването за наличието на масово заразяване с вирусен хепатит на болни на хемодиализа в МБАЛ Самоков ЕООД? Какви мерки са предприети за диагностика и лечение на заразените с вирусен хепатит?
За да се избегне всяка възможност за изкривяване на резултатите от проверката, поискахме тя да бъде осъществена от лица, които не са имали професионални взаимоотношения с МБАЛ Самоков ООД. След като получим информация за резултатите от проверката, ще преценим какви други стъпки да предприемем в защита на правата на пациентите да получат качествено и безопасно лечение.

 
 http://www.czpz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=347&Itemid=1


До кога?


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Болница в Самоков зарази 16 с хепатит
« Отговор #1 -: Септември 11, 2009, 10:44:11 »
От това, което успях да разследвам, съобщението е от 9 юни 2009 година, а самото заразяване се е случило в края на миналата и в началото на тази година. Но явно тогава не се е дала голяма гласност на това.
Цитат
Теодора Захариева: Пациентите започват проверка на търговете за лекарства
...
- Казахте, че има дела на пациенти срещу лекари, допуснали грешки. Колко са тези оплаквания?

- Последното оплакване беше във връзка с хемодиализа, при която с хепатит бяха заразени 18 човека. Това се случи в Самоков в края на миналата и началото на тази година. Допускането на подобно нещо е поредното безхаберие и неконтролиране на дейности, както и неподдържане на добра диализа. Това определено е по лекарска грешка или заради пропуск на персонала.
...

Цитат
Отново драстично забавяне при доставката на лекарства за онкоболни
...
Освен това от ЦЗПЗ внасят сигнал в здравното министерство за проверка на случай, при който 15 души на хемодиализа са били заразени с хепатит B и C в Самоков.
...

През юни дори не е имало гласност по този въпрос, поне за случая в Тетевен се изговори много, а този просто си е минал така.
А и както се намекна в репортажите по Канал 1 за случая в Тетевен, такива случаи е имало и преди, просто никой не е говорил за това. Кой знае за колко още такива не знаем.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007