Автор Тема:  Първите пациенти с чернодробна трансплантация получават експериментално ...  (Прочетена 2634 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Първите пациенти с чернодробна трансплантация получават експериментално лекарство за предотвратяване на инфекцията с хепатит C

Дата: 18 януари 2011
 

Започна клинично проучване, фаза 2 за ново моноклонално антитяло

Бостън, Масачузетс - След успешна 1-ва фаза на проучване за безопасност, изследователите от MassBiologics на University of Massachusetts Medical School (UMMS) обявиха днес началото на клинично изпитание, фаза 2, за проверка способността на създаденото от тях човешко моноклонално антитяло да предотвратява заразяването с вируса на хепатит С (HCV) на дарен черен дроб при пациенти с трансплантация.
 
Първите пациенти са записани за участие в проучването през м.декември. Основната цел на това рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване е да провери дали моноклоналното антитяло, обозначено като MBL-HCV1, предотвратява повторното заразяване на пациенти, хронично заразени с HCV, които са подложени на чернодробна трансплантация.
 
MassBiologics планира да приеме 16 пациенти в първата част на проучването. "Надяваме се положителните резултати от това проучване да отговорят на една важна нужда на общественото здравеопазване и не можем да предприемем тази важна стъпка без желанието и сериозното участие на тези доброволци," казва Donna Ambrosino, MD, изпълнителен директор на MassBiologics и професор по педиатрия в медицинския факултет.
 
В момента в изследването участват пет болници - Massachusetts General Hospital, Beth Israel Deaconess Medical Center, и двете в Бостън, Lahey Clinic в Бърлингтън, щата Масачузетс, Yale-New Haven Hospital в Кънектикът и Mount Sinai Hospital в  Ню Йорк - а в следващите месеци могат да се присъединят и други. Първите шест включени пациенти идват от три от тези места.
 
HCV уврежда черния дроб и е водещ индикатор за чернодробна трансплантация, диагностициран при около половината от 6,000 пациенти, подложени на чернодробна трансплантация всяка година в Съединените щати. Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, 3.2 милиона американци са заразени хронично с HCV и около 10,000 умират годишно от болестта. Предполага се, че в световен мащаб от НСV инфекция страдат 170 милиона души.
 
За пациентите в краен стадий на чернодробно заболяване от НСV инфекция, трансплантацията на черен дроб е единственият избор. Макар, че може да е животоспасяващо лечение, трансплантацията не лекува болестта. В почти всички случаи новият черен дроб на пациента в крайна сметка бива заразен с НСV, тъй като вирусът остава в кръвта на пациента по време на операцията. Ходът на повтарящото се (рекурантно) НСV заболяване се ускорява след трансплантацията и до 20 процента от трансплантираните пациенти развиват цироза в рамките на пет години. За съжаление, стандартните антивирусни лекарства, които се използват понастоящем за лечение на НСV преди настъпването на чернодробно заболяване в краен стадий, се понасят зле след чернодробна трансплантация и по този начин оставят малък избор на тези пациенти.
 
За да отговорят на тази неудовлетворена медицинска нужда, екипът на MassBiologics, в сътрудничество с изследователите Gyongyi Szabo, MD, PhD, професор по медицина и Robert Finberg, MD, професор и ръководител на катедрата по медицина в UMMS, се захващат с разработката на човешко моноклонално антитяло, което да може да изчисти НСV от кръвта на пациента и да защити дарения черен дроб от заразяване. В предклиничните изследвания MBL-HCV1 успешно неутрализира вируса в клетъчна култура и животински модели на заразяване. Фаза 1 на проучването при 31 здрави доброволци, която приключи през 2009 г. показа, че антитялото се понася добре, без сериозни странични ефекти. Проучването, фаза 1, измерва също и нивата на антитялото в кръвта и способността му да обвърже и деактивира вируса, като по този начин подпомогна създаването на дозировка и протокол за проучване, фаза 2, което е в ход в момента.

...
Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Първите пациенти с чернодробна трансплантация получават експериментално лекарство за предотвратяване на инфекцията с хепатит C
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007