Автор Тема:  HBV Journal – март 2011  (Прочетена 2651 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
HBV Journal – март 2011
« -: Октомври 20, 2011, 18:49:20 »
HBV Journal – март 2011

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 март 2011

 

Ранният скрининг за хепатит В спасява човешки животи и пести долари на здравеопазването

Ранната диагноза и лечение на хепатит В съкращава разходите за здравни грижи и намалява процента на смъртност при пациентите, заразени с вируса на хепатит В (HBV), според едно проучване на изследователи от New York School of Medicine и University of Pennsylvania School of Medicine.
 
Понастоящем всяка година от НВV инфекция умират 4,000 жители на САЩ, а преките и косвени разходи за хепатит В се оценяват на 1 милиард долара годишно. И макар че съществуват указания за лечението, много от заразените с НВV не са диагностицирани или лекувани докато инфекцията им не напредне, което води до цироза, рак и чернодробна недостатъчност. От около 2 милиона души с хепатит В в Съединените щати, по-малко от 30% знаят, че са заразени.
 
Изследователите са създали модел, който сравнява финансовата и социална цена за лечението на пациенти в ранен стадий на инфекцията и на една група, лекувана на по-късен етап, когато цирозата и ракът на черния дроб изискват скъпо медицинско обслужване и трансплантации.
 
Те групирали пациентите според вирусния им товар и възраст, които често се трансформират в различни стадии на заболяване. При случаите на ранни медицински грижи хората са получавали антивирусни лекарства и са били наблюдавани редовно по време на ранен етап от инфекцията, което е довело до поддържане на нисък вирусен товар и, съответно, до повече години живот, изчислени спрямо качеството на живот (quality-adjusted life-years).
 
Изследователите установили, че чрез осигуряването на ранни грижи се избягват по-скъпите здравословни проблеми нататък по веригата, като операции на рак или чернодробни трансплантации:  “Процентът на пациентите с излекувани инфекции или с нисък вирусен товар е бил 52.5% в сценария за късни грижи и 80% при сценария за ранни грижи след само пет години лечение или липса на лечение,” пишат те в броя на списанието Health Affairs от 3 март 2011 г.
 
Процентът на пациентите пред цироза и рак на черния дроб, което изисква трансплантации, е намалял от 1.2% след три години късно лечение до 0.7% след 20 години ранни медицински грижи.
 
В продължение на 20 години, броят на новите случаи на чернодробен рак е 572 на 100,000 хронично заразени лица при сценария за късни грижи в сравнение със само 194 на 100,000 при модела на ранни грижи.
 
Осигуряването на ранни грижи намалява драстично смъртността. Смъртните случаи след пет години късни грижи на 100,000 пациенти са 2,094 в сравнение с 1,628 при получилите ранни грижи. След 20 години смъртността е 20,730 на 100,000 при пациентите с късни грижи спрямо 11,606 сред тези, които са получили ранни грижи.
 
Макар че прилагането на действащите указания за скрининг и лечение да е по-скъпо в краткосрочен план, то в последна сметка това ще спаси живота на много хора поради намаляване на чернодробните увреждания и на необходимостта от скъпи операции и чернодробни трансплантации.

...

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – март 2011
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007