Автор Тема:  HBV Journal – август 2011  (Прочетена 2265 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
HBV Journal – август 2011
« -: Октомври 20, 2011, 18:50:38 »
HBV Journal – август 2011

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 август 2011

 

Скокове (флеъри) по време на антивирусна терапия рядко водят до изчистване на вируса (вирусен клирънс)

Екип от холандски и китайски изследователи е проследил 227 пациенти, които са били лекувани с антивирусни медикаменти, за да видят какво въздействие оказват при тях пристъпите [скоковете, или т.нар. флеъри (от английски - flares)], характеризиращи се с внезапно нарастване на вирусния товар (HBV ДНК) и/или увеличаване на чернодробното увреждане.
 
Искали да видят дали тези скокове показват, че имунната система на пациентите се бори с инфекцията и дали водят до изчистване или потискане (супресия) на инфекцията с вируса на хепатит В (HBV). Когато имунната система се бори с НВV инфекцията, тя атакува заразените чернодробни клетки и нивата на аланин аминотрансфераза (ALT) се повишават, което показва, че чернодробните клетки са увредени или умират.
 
За съжаление, те установили, че скоковете, които стават по време на или след антивирусното лечение, почти никога не водят до подобрение, а понякога резултатът от тях е тежко чернодробно увреждане.
 
Според доклада, публикуван в юлския брой на Journal of Viral Hepatitis, изследователите са документирали 27 такива скокове за над 9,779 месеца антивирусно лечение. Процентът е около 3.2% на 100 човекогодини.
 
Пациентите, лекувани с ламивудин (Epivir-HBV), който е с най-висок процент на лекарствена резистентност, са имали най-много скокове (4.9 на 100 човек/години). При появата на лекарствена резистентност, HBV, които са мутирали за да могат да “устоят” на антивирусния медикамент, са в състояние да се възпроизвеждат свободно, а антивирусният товар “отскача”. Двадесет (74%) от общо 27 флеъри, наблюдавани по време на лечението, се дължат на развита резистентност към ламивудина.
 
Седемнадесет скока са настъпили след като пациентите са спрели да приемат антивирусен медикамент.
 
Няма документирани скокове при пациенти, преминали към нов антивирусен медикамент, с по-ниска резистентност, в случаите когато първият антивирусен препарат не се е оказал ефективен за потискане на вируса.
 
Нито един от флеърите не е довел до изчистване на инфекцията. Седем флеъри са довели до тежко (декомпенсирано) чернодробно заболяване.

...

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – август 2011
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007