Автор Тема:  2011: преглед на годината  (Прочетена 2269 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
2011: преглед на годината
« -: Януари 31, 2012, 23:11:34 »
2011: преглед на годината

Автор: Alan Franciscus, главен редактор
Дата: 1 януари 2012

 
Отново дойде това време на годината, когато персоналът на HCSP/HCV Advocate прави преглед и подбира най-важните статии (материали) от 2011 година.  Мисля ще се съгласите, че това беше една невероятна година за HCV.  Всички сме съгласни, че най-главната, най-важната и най-добрата новина на годината е одобряването през м.май на комбинираната терапия с НСV протеазен инхибитор.  Останалите материали, изброени по-долу, е по-трудно да бъдат степенувани, но те всички са важни и заслужават внимание, тъй като представляват значителен напредък в развитието на HCV терапиите (включително терапиите без интерферон), одобряване на нови диагностични тестове и повишена информираност относно вирусния хепатит.

Одобрението на FDA

Най-важната новина на 2011 е одобряването на първия HCV протеазен инхибитор (PI), използван в комбинация с пегилиран интерферон плюс рибавирин (PEG/RBV)) за лечение на хроничен HCV генотип 1.  На 13 май, 2011 г. Агенцията за храните и лекарства (FDA) одобри тройната комбинация от boceprevir (търговска марка Victrelis) плюс PEG/RBV за лечение на пациенти с хроничен хепатит C генотип 1.  По-късно през годината, боцепревир с PEG/RBV беше одобрен също в Канада и Европа.  Вторият HCV протеазен инхибитор - telaprevir (търговска марка Incivek с PEG/RBV) беше одобрен на 23 май, 2011 г.  Телапревир беше одобрен също така в Канада и Европа под името Incivo.

Одобряването на боцепревир и телапревир от FDA е съществен момент в напредъка на лечението на хепатит С за хората с HCV генотип 1, поради драматичното нарастване на броя на излекуваните - до ~79%.  В допълнение, при HCV популации като афро-американци, латиноамериканци и хора с цироза, които не се повлияваха добре от предишната стандартна терапия (с PEG/RBV) също има голям напредък.

Друг съществен момент бе одобряването от  FDA на тестовете за HCV антитела - OraQuick HCV Antibody Tests(с кръв от пръст) през февруари 2011, а отказът от права на CLIA получи одобрението на FDA в края на ноември 2011.  Ако това ви интересува, CLIA е акроним на Clinical Laboratory Improvement Amendments (изменения в законодателството на САЩ, касаещи подобряване на клиничната лабораторна практика).  Тестът OraQuick за HCV антитела чрез орална течност в момента се разглежда от FDA и, заедно с отказа от възражения на CLIA, се очаква да бъдат одобрени през 2012.

Друга свързана с темата новина - CDC въвежда “базирани на възраст тестове” на HCV, които ще изследват всички хора на определена възраст и по този начин да се диагностицира по-голямата част от тези 75% от хората, които са заразени с хепатит С, но не го знаят.  Ще бъдат тествани хората, родени между 1946 и 1965 - т.е. поколението на бейби-бумърите.

Тази година беше публикувано едно изследване, което разглежда епидемичния взрив на остър HCV в Масачузетс между 2007 и 2009 година. Съобщава се за  1,925 нови случаи на HCV инфекция (1026 потвърдени; 899 вероятни) сред хора на възраст 15-24 години.  Подобни огнища са наблюдавани и в други щати в цялата страна, така че е много вероятно да има много повече нови и хронични НСV инфекции в САЩ, отколкото се съобщава в момента.

...

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: 2011: преглед на годината
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007