Автор Тема:  доц. Борис Симеонов: Хепатит С - Коварният враг!  (Прочетена 4639 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Цитат
- Какво представлява вирусът?
- Вирусите са най-малката известна форма на живот. Те използват клетки, за да се възпроизвеждат, като вкарват своя генетичен материал в клетката и я превръщат във фабрика за нови вируси. Това скоро убива клетката. Вирусите имат т.нар. предпочитани клетки. Например тези на белия дроб (както е при пневмонията) или чернодробните клетки (при хепатита). Вирусът на хепатит С е с големина 50 нанометра (нанометърът е една милиардна част от метъра). С други думи, ако наредиш 200 хиляди вируса един до друг, ще получиш редичка с дължина един сантиметър. Вирусът съществува в миниатюрни следи от кръв, които няма как да забележиш. Той не умира лесно дори при изваряване и дезинфекция в битови условия. Това го прави лесно разпространяем и обяснява защо засяга така масово и бързо хората, които всекидневно се инжектират.

 Доста страшничко звучи, нищо чудно, че се заразяваме в зъболекарските кабинети

Цитат
- Какво е значението на ранната диагноза?
- Проблемът на диагностиката и лечението на хепатит С наскоро навърши 14 години. За този малък срок болестта получи достатъчно широко разпространение и прие статус на сериозна инфекция. Но и медицината не тъпче на едно място - разработват се диагностични методи, нови препарати и принципи на лечение. Направено е доста по въпроса. Но болните и техните близки искат незабавно чудо - пълно и окончателно излекуване.
Цитат
- Какви лекарства се използват?
- Пегилиран интерферон и Рибавирин.
- Каква е продължителността на лечението?
- От 24 до 48 седмици.
- Какво е общото между хепатит С и HIV?
- HIV и хепатит С са кръвно преносими инфекции и имат много общи пътища за разпространение. Ето защо заразяемостта с тези два вируса едновременно може да бъде често срещана. Всеки трети от европейците, инфектирани с HIV, си мисли, че има хепатит С. Обобщенията показват, че нивото на инфектираност е много по-високо, когато говорим за специфични групи като инжекционно употребяващи наркотици, хемофилици и т.н. Много повече се знае за влиянието на HIV върху хепатит С и значително по-малко - за влиянието на хепатит С върху HIV.
- Какво е значението на ранната диагноза?
- Проблемът на диагностиката и лечението на хепатит С наскоро навърши 14 години. За този малък срок болестта получи достатъчно широко разпространение и прие статус на сериозна инфекция. Но и медицината не тъпче на едно място - разработват се диагностични методи, нови препарати и принципи на лечение. Направено е доста по въпроса. Но болните и техните близки искат незабавно чудо - пълно и окончателно излекуване.
- Нима това вече е възможно?
- Последните новости обнадеждават. В значителен процент от случаите при лечението на хроничния хепатит С се удава да се постигне ефекта, който специалистите наричат “продължителна ремисия”. Тя означава преход от активната фаза на инфекцията в неактивна и помага да се избегнат развитията на усложнения. И тук, въпреки това, не всичко е както трябва.
Острият хепатит С може да завърши с пълно оздравяване само в 15-20 на сто от случаите
Но споровете за силно и ефикасно лекарство, което може би ще спре развитието на болестта окончателно и безвъзвратно, се водят постоянно. Неотдавна методите се превърнаха в реалност. Изследване на германски учени показа, че Интерферон А, приеман в ранните стадии на заболяванията с хепатит С - веднага след проявата на първите симптоми на болестта - унищожава всичките следи на присъствието на вируса в организма. Тоест ефикасността на лечението се приближава до 100 %.
- А в запуснатите случаи?
- При небрежност ефикасността рязко намалява. Така че проблемът “ранна диагностика” остава да тежи със страшна сила. Това се доусложнява от факта, че хепатит С е много труден за идентифициране в началните стадии.

Ето и пълния текст на интервюто

http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=4023


Опитах се да намеря информация за този лекар, но не успях да разбера в коя болница работи, ако някой знае да сподели :)

« Последна редакция: Април 09, 2008, 13:36:11 от Радослав Русинов »


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007