Автор Тема:  Новини за хепатит В  (Прочетена 4270 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Новини за хепатит В
« -: Юни 17, 2007, 13:00:38 »
В този топик ще се публикуват новини, изследвания, проучвания, мнения и др., които се публикуват в интернет около хроничния хепатит В.
« Последна редакция: Юни 17, 2007, 23:03:29 от Emanuil Denkov »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Новини за хепатит В
« Отговор #1 -: Юни 17, 2007, 14:13:57 »
Източник:http://www.natap.org/

Публикация от 31.05.2007

Изследване на пациентите: Много болни от хепатит В спират да взимат медикаменти.
 
69%(208/301) от пациентите не могат да назоват нито един специфичен тест за тяхното HBV хронично заболяване.. Около половината от пациентите не са наясно какво точно показват тези специфични тестове. 27% не знаят дали докторите следят тяхното ниво на вируса...От пациентите, които са наясно какво е тестът за реплициране на вируса ДНК ХБВ (HBV DNA), важен маркер за постигане на успех от лечение, 43% не знаят какво измерва.... 49% не знаят с каква цел са изследванията за антигени/антитела. 36% твърдят че следят какво показват резултатите от тестовете... 38% от пациентите си признават, че пропускат вземания или не вземат доза най-малко веднъж месечно. 45% изпитват трудности да запомнят дозировката.
 
Много пациенти не разбират, че хроничният хепатит В е доживотен и не се съгласяват с неоходимоста от редовно вземане на медикаменти, се твърди в изследване в САЩ.
 
Изследването се е провело от Idenix Pharmaceuticals и Novartis Pharma AG.
Изследването се обосновава на отговорите на 301 болни от хроничен хепатит В, които са на анти-вирусна терапия, 24% от тях на интерферон. Повечето от пациентите са били мъже между 31 и 50, половината от тях от азиатски произход.
 

 
Изследването още установило:
 
-- 36% от отговорилите погрешно смятали, че вирусът може да се предава чрез споделяне на общи прибори и съдове.
 
-- 80% са били запознати с дългосрочните последствия от хроничния хепатит В.
 
-- 50% погрешно вярвали , че съществува излекуване на хроничния хепатит В, въпреки че 60% процента от тях са били на лечение от около година.
 
-- 31% са казали, че знаят имената на специфични тестове за хепатит В, но само половината от тях знаели какво измерват(показват).
 
-- 85% чувстват тези показатели като важни, въпреки че 27% не знаят дали лекарят им прави тези изследвания.
 

 
Изследователите заключават:
Резултатите от това наблюдение показват значителен недостиг на разбиране на HBV инфекцията, целите на лечението, тестовете и показателите.
Остра нужда от повишено образоване да се подобри участието на пациентите при решенията за контролирането на болестта, което може да доведе до по-добри клинични резултати.
 
Transmission:
-- Въпреки че повечето пациенти точно разбират как се предава хепатит В, се срещат и публични митове за предаването му.
 
Целите на лечението:
-- Дискутиране и подреждане на целите на лечението м/у лекар и пациент не са широко срещани.Discussion and alignment of treatment goals between physicians and patients is not universal
 
Клинични тестове:
-- Осъзнаване и проследяване на клиничните резултати не е обичайно сред пациентите.
 
"Послушание"(Придържаност):
-- Много пациенти пропускат доза или не взимат медикамента на време поради забравяне на специфичните изисквания на продукта.
 
............................................
« Последна редакция: Август 04, 2007, 10:44:05 от Emanuil Denkov »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Новини за хепатит В
« Отговор #2 -: Август 01, 2007, 10:59:18 »
Източник:hivandhepatitis.com
Дата:24.07.2007

Статия:Полово несъответствие при развиване на рак на черния дроб може да се дължи на свързаното с естрогена задържане на интерлеукин 6 (ИЛ-6)


Хепатоцитен карционом (хепатоцелуларна карционома, не сигурен как е точно на български) е най-разпространената форма на рак на черния дроб е възможен резултат от дългогодишно боледуване от хроничен хепатит В(HBV) или С(HCV), също така и от други хронични чернодробни заболявания като автоимунен и алкохолен хепатит .

Рак на черния дроб се проявява предимно при мъжете (3-5 пъти по-често отколкото при жените) и подобна разлика при половете се е наблюдавала и при мишки, на които е инжектиран химичен канцероген причиняващ рак на черния дроб, diethylnitrosamine (DEN) (диетилнитрозамин предполагам). Според научния си репорт на 6 юли 2007, изследователите са изследвали възможен механизъм за преодоляване на тази разлика м/у половете.
 
Резултати:

·    При изследване на мишки, прилагане на DEN предизвиква огромно покачване в серума на ИЛ-6 при мъжките отколкото при женските.

·    Аблация на ИЛ-6 премахва разликите при пола при развитие на рак на черния дроб.

·    Излагането на DEN предизвиква създаването на ИЛ-6 в купферовите клетки в количество зависещо от протеин на име MyD88, аблация която също предпазила мъжките мишки от хепатокарцонагенеза(процес на развиване на рак на черния дроб).

·   Естрогенът възпрепятсва секрцията на нтерлеукин 6 (ИЛ-6) от купферовите клетки и намалява концетрацията на ИЛ-6 при мъжките мишки инжектирани с DEN


Заключение:
Въз осова на резултатите авторите са написали: "Ние предполагаме с естрогено свързаното възпрепятстване на ИЛ-6 произвеждан от купферовите клетки, намаляване на риска от рак на черния дроб при жените и тези открития могат да се използва за предотвратяване на рак на черния дроб и при мъжете."

Калифорнийски университет,Сан Диего, САЩ


« Последна редакция: Август 01, 2007, 16:38:33 от Emanuil Denkov »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Новини за хепатит В
« Отговор #3 -: Август 04, 2007, 10:43:27 »
Източник: hivandhepatitis.com
Дата:20.07.2007

Статия: Естествознание и лечение на хроничен хепатит В: критично оценяване на критериите за лечение и края им


Естеството на хроничния хепатитен В вирус (HBV) се различава при пациенти инфектирани като възрастни и тези инфектирани по-рано в живота, обикновено при предаване майка на дете, което е преобладаващия начин за предаване където заболяването е епидемично (което включва голяма част от югозападна Азия)

На 3 юли 2007 публикация на Анали на вътрешни болести, Чинг-Лунг Лай и Ман-Фунг Уен от университета в Хонг Конг побликуват поглед върху естествознанието и лечението на хроничен хепатит В сред тези 2 групи, с изтъкване на съвремените критерии за лечение и завършек на лечение.
В съпровождаща редакция Булент Дегертекин и Ана С.Ф. Лок питат дали трябва да се прилагат същите критерии на всички пациенти независимо от възраста и времето на заразяване.

Лай и Уен забелязали, че според съвремените наръчници на американската асоциация на чернодробните заболявания, европейската асоциация за изследване на черния дроб и азиатската тихоокеанска асоциация за изследване на черния дроб, определящите индикации за лечение на хроничен хепатит В са ниво е серума на ДНК HBV по-високо от 105 копия/mL (or 20,000 IU/mL), нива на аланин аминотрансфераза (АЛАТ) 2 пъти над най-високата стойност. При пациент с цироза, HBV ДНК по-високо от 105 копия/mL е основен критерий.

Завършека на лечението включва сероконверсия на HBeAg, които са започнали с такъв положителен антиген, намаляване на нивото на HBV DNA по-ниско от 105 копия/mL и нормализиране на АЛАТ-а. Наръзниците указват, че лечението може да бъде завършено и при сероконверсия на anti-HBe (антителата), нормализиране на АЛАТ-а и намаляване на нивото на HBV DNA по-ниско от 105 копия/mL.

Но наръчниците, твърдят авторите, "приемат че хроничната хепатит В инфекция е сходна да прогресира до цироза и рак на черния дроб само при пациенти с тези маркери на активна инфекция и лечението може да бъде спряно когато се постигне здравословния статус на носител на хепатит В".

В тяхната публикация Лай и Уен разглеждат огромното количество доказателства, които показват че пациенти заразени през детството са склони да развият сложно чернодробно заболяване - включително рак на черния дроб и цироза - дори и при отсъствието на тези показатели за прогресия на заболяването.

Сред тази група (заразените в детството) усложниения от чернодробни заболявания се проявяват често въпреки сероконверсията на HBeAg, нива на HBV DNA(ДНК) по-ниско от 104 копия/mL, ниво на АЛАТ по ниско от 0,4-2 пъти над нормата. Това става все по-забележимо с повечето достигнали напреднала възраст заразени като деца пациенти, при които симптоми за напреднало чернодробно усложнение се проявяват.


Вместо това те предлагат: " Идиалните критерии за край на лечението да са подтискане на HBV DNA до нива при които не се засича верижната реакция на полимеразата и редуциране на нивото на АЛАТ-а по-ниско от 0,5 пъти над горната граница."


Във връзка с петенциалните спънки от продължителна терапия, те твърдят че има малко доказателства за ефектите в по-дълъг период (включително развитието на рак) свързани с удобрeните медикаменти за борба с хепатит В lamivudine (Epivir-HBV), adefovir (Hepsera), и telbivudine (Tyzeka). Въпреки че често вируса на хепатит В бързо развива устойчивост към 3TC(lamivudine), изследвания показват че и в такъ случай лечението пак намлява прогресията на болестта. По отношение на разходите те са написали:” Разходите от по продължителна терапия трябва да се налансират с значително по-високите разходи при появан на прогресия на заболяването като деконпенсирана цироза, рак на черния дроб и се стигне до там, че е нужна чернодробна трансплантация.

Но в редакцията си експертите хепатолози Дегертекин и Лок успорват препоръките на Лай и Уен. Те предполагат, че постояно подтискане на HBV DNA до незасечими нива не е реалистична цел за съвремените терапии.

”Докато няма лечение, което да е безопасно и достъпно за дълъг период и постигне перманентно подтискане на репликацията на вируса при всички или повечето пациенти, ние препоръчваме лечение само на пациенти, които имат високо ниво на репликация на вируса в серума и активно и напреднало заболяване и избягване на лечение за пациенти с нормални нива на АЛАТ и липса на прогресивно чернодробно заболяване(тези, които са млади, HBeAg позитивни и имат постояно нормални нива на АЛАТ), докато не се забележи такова заболяване” написали те.

”Подобно, прекъсването на лечение при HBeAg позитивните пациенти постигнали сероконверсия и са завършили допълнителните 6 месеца е подходящо да бъде продължаван да се наблюдават и лечението да се възтанови ако вируса на хепатит В се реактивира.”

Те написали: „Ние вярваме че тези препоръки могат да се прилагат на всички пациенти независимо от тяхната възраст и време на заразяване.”


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007