Автор Тема:  Знаете ли, че...  (Прочетена 7726 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bozhichkov

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • *****
 • Публикации: 105
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
 • Статус: Хроничен хепатит C
Знаете ли, че...
« -: Август 21, 2007, 23:20:11 »
Хроничните вирусни хепатити са едни от най-честите заболявания във Гастроентерологията, което ги прави социално значими, поради големия процент инвалидизация, както и поради това, че често водят до развитието на цироза и първичен рак на черния дроб. Основните видове хепатитни вируси, познати до този момент и имащи отношение към хронифицирането на заболяването са вирусите на В-хепатита, С-хепатита, Д-хепатита, G-хепатита. Вирусите на А-хепатита и Е-хепатита не водят до хронифициране на инфекцията. Наскоро бе открит и F- вирус, но за него все още има недостатъчно информация/табл.1/
В момента в света около 350 000 000 са носители на НВsAg и 300 000 000 души на С-хепатит, като от С-хепатит умират 8000 до 10000 души годишно.Това поставя тези заболявания сред групата на една от най-опасните видове пандемии/дори преди СПИН/. В нашата страна броя на хроничните вирусни хепатити не е точно установен, но като се има пред вид, че нараства процента на наркозависимите, това заболяване ще нараства в пряка корелация със броя на зависимите от наркотици.
Приоритет за активно лечение са хроничните В и С и Д-хепатити. Лечението е изцяло поето от НЗОК и струва около 40 000 лева годишно. До сега лечение без алтернатива, въпреки високата си цена са алфа 2-интерфероните:алфа 2 а/Роферон-А /, Пегасис-135 и 180микрограма на фирма Хофман ла Рош, интерферон-алфа 2 в /Интрон-А/, Пегинтрон-100мкгр на ф-ма Шеринг-Плау и алфа 2 с /Берефор/на ф-ма Бьорингер-Ингелайм. Пегелираните интерферони са полиетиленгликол модифицирани производни на Интерферен-алфа-2 високомолекулни 12 Килодалтона за Пегинтрон и 12 и 40 Килодалтона за Пегасис. Това са интерферони, прикрепени към полиетиленгликолова разколонена верига, осигураваща постоянна серумна концентрация и билгична активност при еднократно седмично приемане с трайно подтискане на вирусната репликация. Дозират се на кг-телесна маса-1.5мкгр. на кг. и Рибавирин-10.6мг. на кг. тегло. Освен добрата плазмена концентрация се постига и добро насищане, като се избягва т.н. уикенд- пауза при стандартните интерферони/аплицирани 3 кратно седмично/.
Като се има в пред вид, че във връзка с повишения риск от развитието на първичен рак на черния дроб се прилага Интерферон дори при пациенти с чернодробна цироза като профилактика, може да се каже, че при пациентите при които нямаме очаквания резултат от лечението, сме осъществили необходимата превенция и сме подтиснали макар и частично вирусната репликация и намалили значително хистологичната активност. Това трябва да бъде споделяно с пациентите с оглед предотвратяване на песимизма и склонността към депресии.

Неактивен bozhichkov

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • *****
 • Публикации: 105
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Знаете ли, че...
« Отговор #1 -: Август 21, 2007, 23:47:56 »
300 000 умират годишно от цироза по света

Най-честата битова отрова за черния дроб е алкохолът. По данни на статистиката от алкохолни чернодробни увреждания годишно умират на 300 000 души. Според Световната здравна организация смъртността от алкохолен хепатит и цироза е най-висока в САЩ и Западна Европа. В различните страни, тя се колебае от 0,6 до 38,8 на 100 000 жители. При продължително всекидневно консумиране на 160г. Чист алкохол чернодробно увреждане се получава в 75% , а при по-малко в 17% от консуматорите. Жените са много по-уязвими от алкохола. При тях е достатъчна всекидневна консумация от 20 гр. Чист алкохол в продължение на месеци или години, за да се получат два пъти по-често и в по-тежка степен увреждания на черния дроб. Степента на алкохолното увреждане, зависи много от количеството и продължителността на неговата консумация. Съчетанието на системна алкохолна консумация и преболедуване от вирусен хепатит вещае лоша прогноза за черния дроб. Най-често се получава хроничен хепатит, който бързо води до чернодробна цироза.

Стеатозата е най-ранното и най-леко увреждане на черния дроб. При нея има натрупване на мазнини в чернодробните клетки което нарушава нормалният ход на обмените процеси в тях. Тя може да изчезне след спиране на алкохолния прием и черния дроб да се възстанови напълно. При продължаване на консумацията тя напредва, смущенията в метаболизма на чернодробната клетка се задълбочават , той става уязвим от токсичните субстанции, които се елиминират нормално от черния дроб, получава се картина на хроничен хепатит.Болните имат тежест и тъпа болка в дясното подбедрие, черният дроб е увеличен. В кръвта чернодробните ензими са увеличени.

Алкохолният хепатит е предстадий на цирозата. Процесът може временно да стихне, но е необратим. Вероятността да се получи цироза е толкова по-голяма, колкото по-продължителна е алкохолната консумация. Дори и при спирането й процесът продължава.

Алкохолната цироза е крайният етап от алкохолното увреждане на черния дроб. Обща слабост, бледа кожа, диспептични смущения, увеличение на черния дроб, събиране на течност в коремната кухина (т.нар. - асцит), склонност към кръвоповръщане поради развитие на варици в хранопровода и стомаха - са най-честите симптоми на цирозата. Обилно кръвоповръщане и цирозна кома са крайният изход от цирозата. Острите алкохолни увреждания имат по добра прогноза. Те могат да оздравеят напълно при прекратяване на алкохолният прием.

Неактивен bozhichkov

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • *****
 • Публикации: 105
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
 • Статус: Хроничен хепатит C
Какво казва Памела Андерсън
« Отговор #2 -: Август 22, 2007, 00:00:32 »
Напоследък започнах да чувам как подхвърлят по мой адрес: Гледайте колко се е съсипала, горката, откакто е болна от хепатит! Става ми едновременно тъжно и смешно, защото, както виждате, съвсем нямам вид на умираща. Но къщата ми е заприличала на погребална агенция. Претъпкана е с букети цветя, които хората най-добронамерено ми изпращат. Сигурно си мислят, че съм на прага на смъртта. Нищо по-далеч от истината. Изпълнена съм с енергия и се чувствам по-добре от когато и да било.”
Памела е твърдо убедена, че с хепатит я е заразил бившият й съпруг Томи. “Тази болест се прихваща много трудно – разказва тя. – Най-често това става при използването на една и съща игла. Всъщност този бе първият въпрос, който ми зададе и лекарят: “Използвали ли сте някога една и съща игла с друг човек?” Почти го срязах: “Сигурно се шегувате!” Никога не съм приемала хероин или нещо от този род. Но после се сетих, че когато Томи и аз бяхме във ваканция, в хотелската ни стая дойде един майстор по татуировките. Томи искаше една по-специална татуировка. Аз също реших да си направя една. Спомням си много ясно как онзи тип каза, че бил донесъл само една игла. Но тъй като вече бяхме женени с Томи и се познавахме интимно, аз си помислих, че няма от какво да се заразим един друг. Това е единственият път, когато съм използвала игла заедно с някой друг и сега горчиво се разкайвам. Моят съвет към всички е: никога не го правете, колкото и добре да познавате човека до себе си!”
Томи не е съгласен с обвиненията на Памела, че той я е заразил с хепатит. Според адвоката му с тези свои твърдения тя цели да получи пълни родителски права над синовете им, но така ставала направо смешна в очите на хората. Освен това, казва Томи, по този начин Памела вреди както на себе си, така и на децата. Тя обаче е категорична: “ Томи и аз знаем истината. В крайна сметка истината винаги излиза наяве. Боли ме обаче, че ме зарази човекът, когото най-много обичах. А той можеше да го избегне. Имам двама сина и искам да живея, за да ги видя как растат. Но болестта ми е едно от тези неприятни събития, които внезапно променят живота ти.”
Най-голямата й тревога, като на всяка майка, е да не е заразила на свой ред децата си. “Този бе първият ми въпрос към лекаря – може ли да съм предала хепатита на момчетата. Той ми отговори, че вероятността това да е станало е 0,00%. Не исках да им правя изследвания, но, от друга страна, трябваше да съм сигурна, че не са заразени. Тъй че им направихме изследвания и слава Богу, всичко при тях е наред!”

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007