Автор Тема:  Завършено лечение на хроничен хепатит Б с положителен е-антиген  (Прочетена 24548 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 130
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравейте на всички отново :)
Не съм пислала от година във форума.Виждам,че се разрастнал много/което не е много добре/,има страшно много нова ценна информация :smile:Благорадя на всички,които се грижат да сме осведомени.

Съпругът ми е хроничен хепатит Б с положителен HbeAg.Започна лечението с Пегасис с активност 250 000 копия/мл -А 2,и увреждане на дроба Ф 2,5.С доста завишени ензими.

Завърши лечението си в края на октомври миналата година.Това е темата,която започнах за неговото лечение преди време.
Всичко беше много добре,резултатите бяха добри и след лечението.
ПСР на 5-я месец от започването на Пегасиса беше отрицателен.Ензимите бавно и трудно влязоха в норми,но все пак влязоха 2-3 месеца преди края на лечението.
След последната инжекция ПСР беше 220 копия/мл.

Антонов ни поздрави за резултатите.Каза,че лечението е завършило успешно.Според него не било нужно да пие никакви хепапротектори/преди пиеше Легалон/.Да си прави чернодробни ензими веднъж на 6 месеца :fool2:.Това ми беше много странно,за 6 месеца ензимите могат да варират доста.И то при положение,че си има сериозно увреждане на дроба.
Мъжът ми си прави все пак ензими преди Нова година.Добре бяха.

Онзи ден прави пак контролни.Мнооого лоши резултати.АЛАТ-220 :shocked1:.Направо бяхме в шок.
Явно вируса се връща с пълна сила.Толкова високи ензими не е имал никога досега.
Тази седмица ще се срещне с Антонов да видим какво следва.
Най-вероятно нов ПСР и евентуално някакво ново лечение.Знам ли  :crying3:

Направо се чувствам отчаяна.А и той е много притеснен какво следва :(

Няма преборване на тази проклета болест,значи.

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Мила Ками,не се отчайвай!

Моят съпруг завърши с 8 730 000 копия,с ензими в норма,а сега 8 месеца след края,пак са 3 цифрени стойностите на АЛАТ и на АСАТ!А за броя на копията не ми се приказва!

Но така ,или иначе,борбата трябва да продължи!Желая Ви успех!

Поздрави,Теди
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
Ками, не се притеснявай предварително.
При мен положението е същото.почти със същото увреждане съм, 5 800 000к.и ензимите пак нагоре, но какво да се прави.
Може при вас да е нещо инцидентно, в смисъл ензимите да са били покачени в този момент, но причината да е друга....
Изчакай срещата с доц.Антонов.

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря ви за успокоителните думи,момичета :)

Преди да се направят повече изследвания,наистина не може да се каже нищо,но толкова високи ензими не са на добре.Навремето,когато карах хепатит Б,в болницата имаше хора с остър хепатит С,които бяха с АЛАТ 300/е,имаше и такива с 2000 :ashamed2:/.Затова сега се притесних ужасно много.

Пожелавам ви бързо справяне с болестта.Поне да я приспим за по-задоволителен период от време,че да си отдъхнем всички.
Много отчайващо ми звучи 1 година мъчително лечение с интерферон и само 2-3 месеца добри резултати от него.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ками,
Със сигурност не трябва да се отчайваш и да не спирате да търсите варианти за лечение!
Високите ензими не значат непременно, че сега черния дроб се уврежда с невероятни скорости. Със сигурност трябва да се консултирате с доц. Антонов и да видите той какво може да ви предложи.
Вариант е да се използва Тенофовир, но все още не е ясно дали ще бъде включен в позитивния списък. Във всеки случай той рано или късно ще се появи на пазара и със сигурност е най-добрия избор, ако се спрете на нуклеозиден аналог.
Но най-важното е това, което ще ви предложат лекарите, тогава ще бъдете по-наясно за това какво да изберете.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Ками,
очаянието няма да помогне.Това е да си с хроничен хепатит б.Трябва да приемеш блестта и да се научиш да живеш с нея, а това включва и моментите когото изследванията не са хубави.Знам какво е да си видиш завишените ензими.Усещането е гадно и  мислите ти са мрачни, но аз си позволявам да съм в това състояни не повече от ден.
Живота е прекрасен  / особенно без интерферон/  и човек трябва да го живее пълноцено и тук и сега.Не се знае може пък да се отрие лекарство и за този вирус.Толкова болести преди време са се смятали за нелечими, а сега има лек за тях.
Искам да ти вдъхна кураж и да ти кажа да не се предавате.Винаги след нощта идва ден, след зимата лято, след лошито хубаво след дъжд понякога има дъга.
 :flowers3: :flowers2: :flowers3:

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Новините са много,много лоши,за съжаление.

Резултата от ПСР-а е 3 300 000 000 копия :(  / 3 млрд.и 300 млн. копия/
Дори Антонов не е могъл да даде адекватен отговор какво е най-добро в случая като лечение.
Пегасиса е имал много негативни последици.
Антонов е казал,че досега при него е имало само 3 такива случая-успешно завършено лечение,отрицателни ПСР-и на 6-я и на 12-я месец от лечението с Пегасис и изведнъж-рязък рецидив с толкова главоломна репликация.

Вариантите сега са Бараклуде и Тенофовир.Себивото го отхвърли като не достатъчно добро/което ме учуди,честно казано/.
То при нас не е една беля.Съпругът ми,освен всичко,е и с един бъбрек по рождение.Тенофовира може да окаже лошо влияние върху него.Но пък е по-добър и силен от Бараклудето.
Остави решението за избора на лекарство на нас.Много е трудно.
Освен,че е доста скъпо,което и да изберем,трябва да се пие неопределено дълго време.До край или до поява на резистентност.

Просто не знам какво да правим.Утре мисля да потърся добър нефролог за преглед и консултация.Да даде мнение ще издържи ли бъбрека и да започва да пие нещо.Тази репликация ме ужасява :crying3:
« Последна редакция: Април 10, 2009, 01:38:43 от kammy »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
Ками,

Аз завърших с репликация 4 милиарда и 600 милиона и това което със сигурност мога да ти кажа е,че високата репликация не е правопропорционална на силата на увреждането. Можеш да имаш 100 000 копия и да вреди, и да имаш 1 милиард и да се получи имунна толерантност и да няма увреждане. Виждам,че ензимите са тръгнали нагоре,което принципно не е на добре,затова ако има възможност нека съпруга ти започне да пие някакви хепатопротектори, те не лекуват,но дават глътка въздух на черният дроб и облекчават малко или много работата му. Предполагам,че ще му бъде и в полза ако ограничи солта,подправките и наблегне на леки храни-това винаги помага. Даже доброто старо прочистване на черният дроб със зехтин и лимон ( ако не го знаеш, кажи) ще подпомогне фунцията му.
Но все пак това са само временни варианти, надявам се Антонов да предложи нуклеозид  добър за хепатита и щадящ бъбрека му.
Знаеш сама,че хепатит Б е "другар" за цял живот, затова се опитайте да го приемете и да се настроите, че борбата е много дълга.
Пожелавам ви съвсем скоро да се намери решение  :flowers4:

Поздрави,
Силвана

• Профил
    • My Home Page
Ками,
Съжалявам за неприятните новини, но това не трябва да те отчайва!
Проучете кой от двата нуклеозидни аналога ще е по-щадящ към бъбреците и пак в крайна сметка не трябва да бързате и веднага да го започвате. Проучете много внимателни Ентекавир и Тенофовир като лекарства. По отношение на ефективност и сила, Тенофовир е най-добрия нуклеозиден аналог, но пак казвам, че не трябва да бързате.
Както Силви вече е казала голямата виремия не значи непременно че в момента едва ли не черния му дроб се разпада, така че именно затова си оставете време за проучване и взимане на решение, преди да предприемете каквото и да е. Нуклеозидните аналози са много сложна и деликатна материя и трябва да проучите много внимателно всичко. Препоръчвам ти да изчетеш всички публикации на HBV Journal, които сме пуснали на сайта, там една от главните и постоянни теми, е как да се провежда лечението с нуклеозидни аналози: http://hepactive.org/content/articles/science_journals_review/hbv_journal

Поздрави,
Радо

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря ви за бързите отговори.

Радо,изчетох вече всички статии от Хепактив по въпроса.Благодаря ви за страхотната работа,която се свършили по сайта.Има страшно много информация.

Знам,че е много важна стъпка започването на нуклеозиден аналог,но в случая май няма на какво друго да се надяваме.
Антонов каза,че няма смисъл да се отлага лечение,трябва да се овладее репликацията.До понеделник трябва да сме избрали лекраството и да започва да прави изследвания.Това е по препоръка на доцента.

Силвана,четох и за твоя резултат от "лечението"с Пегасис.Съжалявам,че така се получава,но явно при хепатит Б нещата са напълно непредвидими.
А ти започна ли някакво лечение вече? Как се развиват нещата при теб?
Мисля да направим контролни прегледи при Чернев и Балабанска за мнението им по въпроса с лекарствата.

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Здравей, Ками!

Съжалявам за ситуацията при съпруга ти!
Да - така е - при хепатит В никакви прогнози май не могат да се правят и проблемите обикновено възникват при спиране на лечението. Тогава, като че ли вируса си отмъщава за упражненото подтискане.
Гледам, че освен виремията и ензимите на съпруга ти са доста високи и вероятно поради тази причина трябва веднага да започне лечение. От досегашните резултати от проведените изследвания тенофовир се очертава като най-добър препарат - с мощно антивирусно действие.
При е-антиген положителните пациенти терапията с нуклеозидни аналози се провежда до изчистване на е-антигена.

Цитат
След настъпването на HBe сероконверсия при лечение с нуклеозидни/нуклеотидни аналози, лечението трябва да бъде удължено с още 6 до (за предпочитане) 12 месеца; за да се постигне траен отговор (устойчивост на анти-HBe антителата след края на лечението) може да се очаква, в 80% от тези пациенти.
http://www.easl.ch/PDF/cpg/EASL_HBV_CPGs.pdf

Дано успее бъбрека да понесе лекарството и дано копията паднат бързо!

Успех Ви желая и пиши какво се случва при вас!
Мери

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Днес на обяд мъжа ми беше на контролен преглед при Балабанска.
Не е казала нищо ново,освен,че щом е при Антонов е направил най-добрия избор и да му се довери напълно.

Според нея Тенофовира е по-доброто решение.Бъбрека е здрав,така,че щял да понесе лечението.С чести прегледи и контрол,може да се започне лечение с Тенофовир.Това е нейното мнение.

Хубавото е,че му е направила ехографски преглед на бъбрека и на черния дроб.Дроба е неувеличен,с нормална плътност и структура.Не се виждали допълнителни усложнения.Бъбрека е здрав.

В понеделник отива при Антонов да правят изследванията преди лечението.
Ще пиша как се развиват нещата.
Тенофовира го няма по нашите аптеки и познати в Германия,Гърция и Румъния ще ни го пращат.
Сложна работа.Дано да си струва и да има ефект.

• Профил
    • My Home Page
Здравей,
По отношение на избора мисля че Антонов със сигурност ще ви помогне да направите най-добрия избор.
Аз мога да ти препоръчам един изключително ценен документ (който по-горе е цитирала и Мери): EASL Clinical Practice Guidelines: Management of chronic hepatitis B - това е консенсус за лечение на хроничен хепатит Б, изготвен от Европейската Асоциация за Изучаване на Черния дроб - EASL (най-авторитетната организация на хепатолозите в Европа) и документа е от 2009 година.
Ако имаш проблеми с английския, до 2 дена ще го пуснем на сайта на сдружението преведен на български. С помощта на този документ може да се ориентираш в морето от правила и публикации, свързани с използването и прилагането на нуклеозидни аналози при хроничен хепатит Б.
А по отношение на тенофовира, мисля че съвсем скоро той ще се появи в българските аптеки, независимо от това дали ще бъде включен позитивния лекарствен списък или не. В близката седмица-две мисля да се свържа отново с продуктовия мениджър в CSC Pharmaceuticals Ltd - България, която отговаря за продуктите на Gilead Sciences и съответно и за тенофовир и разпространението му в България. Като го направя ще пиша пак в тази тема: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1557.0
Мисля, че ако си го купувате оттук, ще ви излиза по-евтино.

Поздрави,
Радо

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо,благодаря ти за линка :)

Проверихме цените на Тенофовира.
В Германия струва точно 500 евро и се намира без проблеми в големите аптеки.Аптекарите са се учудили,че някой пита за лекарство,което на никой не се налага да си го купува сам :whistle:.
В Гърция струва 450 евро и се намира в повечето аптеки,но с предварителна заявка.
В Румъния познатите ни не са го намерили в нито една аптека.Явно още го няма и там.

В България ще е най-евтино-малко над 700 лева,когато го пуснат по аптеките.

Дано да го включат в позитивния списък,много се надявам :girl_angel:

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
Днес на обяд мъжа ми беше на контролен преглед при Балабанска.
Не е казала нищо ново,освен,че щом е при Антонов е направил най-добрия избор и да му се довери напълно.

Аз й свалям шапка на тази докторка.
Трябва да си изключително добър професионалист, лишен от всякакви комплекси, вярващ в собствената си стойност, както и широко скроен и благороден човек, за да кажеш това по адрес на колега.

Ками, пожелавам ви да намерите разрешение на проблема.
450 евро са много пари, когато трябва да ги даваш всеки месец и завинаги.
Дано да можете да си го позволите в началото, но от друга страна, имаш ли гаранция, че въобще ще влезе в позитивния списък и кога.
Дани
Hang in there.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007