Автор Тема:  Стартирах лечение на Хепатит Б с Виреад (Тенофовир)  (Прочетена 37492 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 87
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте отново,измина една година от приема на Виреад и пиша с огромно притеснение,защото за последните три месеца от 9-ти до 12-ти вирусът вместо да намалее се е увеличил...цитирам резултатите на 9-ти месец,а именно:
Алат 42 Асат 23 ГГТ 28 HBV DNA 1966 (3,29) c/ml (lg) HBV DNA calc 393 (2,59) IU/ml (lg)
и резултатите 12 месеца след старта:
Алат 39 Асат 24 ГГТ 28 HBV DNA 12 090 (4,08) c/ml (lg) HBV DNA calc 2418 (3,38) IU/ml (lg)
Възможно ли е това,нали уж към Виреад няма резистентност,не съм пропускал да си пия хапчето...

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Здравей,

за първи път чета/ чувам за такова нещо. Намалял ли си дозата по някаква причина ( да си делил хапчето на две); също така от къде го взимаш, от коя аптека?
Твоят лекар какво мисли по въпроса?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравей,не съм променял дозата по никаква причина..за една година ми се е налагало 2 пъти да пропусна по 1 ден заради забавяне на Виреад от аптеката или здравната каса.Взимам хапчетата винаги от една и съща аптека,която зарежда от Либра.Днес се чух с проф.Антонов и той ми каза,че не е чувал за подобно нещо и резистентност към Виреад,но всичко ще стане ясно след следващият ПСР,който ще е чак август месец и дотогава явно ще съм в неведение..Моля, споделете дали ви се е случвало подобно завишение на вируса в кръвта,а също и по кое време на денонощието си взимате хапчето - сутрин,обед,вечер,преди или след хранене и кое всъщност показва реално броя на копията - това HBV DNA 12 090 (4,08) c/ml (lg) или това  HBV DNA calc 2418 (3,38) IU/ml (lg)?

• Global moderator
    • Профил
Здравей,

никой от форума не е имал подобно връщане на виремията, а и в световен план не съм чела да се е появила доказана резистентност. Може да е лабораторна грешка, нещо, което се случва за съжаление и в добрите болници.
Аз лично пия Виреад-а след вечеря, около 21-22 часа ( не спазвам точен час). За тази година имам четири пропуснати хапчета, от разсеяност и ПСР ми е все така негативен ( дано си остане така).

Сигурна съм, че няма нищо общо с приема, часа и тн. По-скоро е грешка. Копията и единиците са всъщност две различни мерни единици на един и същи резултат- можеш да кажеш 12 000 копия или 2000 единици.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,отново.Явно резултатите от ПСР на 12-ти месец не са били лабораторна грешка-припомням:
Алат 39 Асат 24 ГГТ 28 HBV DNA 12 090 (4,08) c/ml (lg) HBV DNA calc 2418 (3,38) IU/ml (lg). Ето и новите резултати от 15 месец
след старта на лечението:
Алат 52 Асат 25 ГГТ 29 HBV DNA  6 673 (3,82) c/ml (lg) HBV DNA calc 1 335 (3,12) IU/ml (lg) HbeAg + AntiHbeAg -
Явно е ,че има някакво раздвижване във вирусната репликация на фона на 1966 копия на 9-ти месец,което се вижда и в
по-високите ензими и най-вече в Алат.Въпреки всичко вирусът е намалял за последните три месеца,което ми дава някаква надежда,че Виреад ще продължи да действа.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,отново.Припомням резултатите на 15-ти месец:
Алат 52 Асат 25 ГГТ 29 HBV DNA  6 673 (3,82) c/ml (lg) HBV DNA calc 1 335 (3,12) IU/ml (lg) HbeAg + AntiHbeAg -
Ето и новите резултати на 18-ти месец:
Алат 50 Асат 25 ГГТ 28 HBV DNA 4 889 (3,68) c/ml ( lg) HBV DNA calc 978 (2,99) IU/ml ( lg).
Явно е ,че има някакво раздвижване във вирусната репликация на фона на 1966 копия на 9-ти месец.
Искам да попитам всички Вас,които сте на Виреад,за колко месеца постигнахте отрицателен ПСР,защото при мен това не се случва вече 18 месеца,а и за последните три месеца репликацията е спаднала много малко...

• Global moderator
    • Профил
Здравей,

сега се върнах да прочета в темата ми ( срам ме хвана колко е прашасала), и се оказа, че съм имала отр. ПСР на 13-и месец. Както виждаш, и при мен е било късничко.

Понякога отнема повече време. Чудесно е, когато четем резултатите от клиничните изпитвания и как хората го размазват тоя вирус още на третия месец, но реалността показва друго. Става много бавно, да не говорим че явно имунната ти система се е заинатила и го прави хептен  със скоростта на мравка.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,скоро не съм писал,защото не е имало кой знае какво ново с лечението.Най-накрая, три години след началото на лечението с Виреад,стигнах до резултат "Не се открива".Въпреки,че стана много бавно се радвам,че все пак това е факт и още по-хубавото е,че негативирах "Е" антигена и се появиха малко антитела,дано същото да се случи и с ХбсАг.

Неактивен болен-здрав

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 102
    • Профил
Поздравления!!! Това е хубаво да се чуе, вдъхва увереност в борбата( играта ) с вируса! Пиши как протичат нещата и занапред!?
 Бъди здрав! :congrats:

Неактивен Таня Митева-Димитрова

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 112
    • Профил
Браво! Бавно постигнат, но чудесен резултат! Пожелавам много скоро да отпадне нуждата от Виреад!

Неактивен iva_moni

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 17
    • Профил
Браво , поздравления и от мен. :clap:
При мен след 18 месеца прием на Виреад излезе резултата "вирус не се открива"/т.е на 27/5/2016 , но може ли някой да ми каже още колко време след това ще трябва да пия Виреад-забравих от радост да питам д-р Идриз :fool3:
На лечение с Виреад от 19/1/2015

• Global moderator
    • Профил
Принципно-до живот.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
    • Профил
Да,за съжаление резултат "Не се открива" не означава,че сме изчистили вируса напълно.В най-добрия случай човек може да изгради антитела срещу повърхностния антиген ХБсАГ и при резултати от кръвни изследвания ХБсАГ - (отрицателен) и АнтиХБсАГ + (положителен) се счита,че е излекуван.Дотогава е препоръчително да се продължи с лечението.Успех на всички!

Неактивен fanita

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
Здравейте,включвам се и аз в темата.Съпругът ми е с хроничен хепатит B.Открихме го съвсем случайно при изследвания по друг повод.Живеем в Бургас и ни насочиха към Варна.2013година стартира лечение с пегасис за две години,като изходните чернодробни показатели си бяха в норма,а вирусните копия 41408 IU/ml.Биопсия-фиброза3,огнищна дребно и едрокапчеста стеатоза,хепатоцити тип"матово стъкло","пясъчни ядра",двуядрени хепатоцити,някои с морфология на planta-like хепатоцити.След тези резултати без много разяснения имахме протокол за пегасис.Решихме преди лечението да се консултираме и с професор Антонов,понеже от Варна никой не ни обръщаше внимание.Той ни увери,че това е лечението за него,дори спомена,че таблетките не са толкова добри или нещо подобно.Проведе лечението,без да е проявявал никакви странични реакции от пегасиса.Негативирахме копията.На втората година,при последното изследване отново чернодробни показатели в норма и копията са 31319 ед/мл.Отиваме за епикриза и резултати,при което ни връчват нов протокол за лечение с виреад.Отново никой нищо не иска да ни обясни.Казаха ни,че лекарството е безобидно и е нещо като лекарство при високо кръно налягане.Аз реших да се поразровя в нета за информация и след като прочетох колко е сериозно това лечение реших да се консултираме отново с професор Антонов.Сега той казва,че поради напредналата фиброза,ако е бил той лекуващият на съпруга ми,би му изписал от самото начало виреад,а не пегасис.Понеже пегасиса можел да влоши фиброзата.Нямам думи.Понеже ни е страх от напредналата фиброза съпругът ми реши да започне лечението с виреад.Снощи взе първата таблетка в 21.30часа след вечеря.Легнахме си около полунощ и в 2.30часа се събуждам.понеже разбрах,че не му е добре.Имаше топли вълни,тревожност и разтройство.По принцип е спокоен човек и не ми се вярва да е на психична основа.Осъмних се отлекарството.Прочетох няколко пъти листовката,но пидобни странични действия не са описани,освен разтройството.Той не пожела да се обади на професора.Днес вече се чувства по-добре.Но аз съм страшно притеснена,пинеже съм и бременна в момента в осми месец,след два спонтанни аборта.На леглови режим съм от нова година насам,но да не ви обременявам с излишни проблеми,които не са за този форум.Надявам се тази вечер всичко да е наред.Някой имал ли е подобни симптоми при започване на лечението?Ще продължа да ви информирам,за това какво се случва с нас.Сега ,когато чакаме дългоочакваната ни първа рожба,сме много притеснени.Стискайте палци да нямаме други подобни случки.

Неактивен Dessita

• Немедицинско лице
  • Публикации: 85
    • Профил
Здравей Фанита, не мисля, че имате причина за притеснения относно Виреада.
Аз имах гадене и ми прилошаваше в началото, но след 2-3 седмици отшумя. Няма нищо общо със интерферона :smile:.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007