Здравейте,
ще съм ви много благодарна да ми помогнете, ако имате яснота по някои въпроси, относно ваксинацията.
Преди 2 години си направих ваксинация с Тwinrix (комбинираната ваксина), но я направих не по стандартната схема, а по бързата - поставиха ми три дози една след друга за няколко дни. За да запазя имунитета трябваше да поставя и четвърта доза 1 година по-късно. Поради ред обстоятелства обаче аз не поставих четвъртата доза - ето че минаха не 1, а 2 години от ваксинацията.
Какво би следвало да направя на този етап? Какви изследвания трябва да направя, за да видя дали имам все пак някакъв имунитет, и ако изследванията покажат, че нямам антитела - то мога ли да направя отново пълния курс на ваксинация - тоест 3 дози, но този път поставени по стандартната схема (за 6 месеца).?
А ако изследванията покажат, че имам някакви антитела, макар пропуска на допълнителната доза, следва ли все пак да я поставя, макар и след толкова време?
Ще съм ви много благодарна, ако можете да ми помогнете как трябва да се постъпи в тази ситуация.
Хубав и слънчев ден!