Здравейте! Получих уведомително писмо от НЗОК с което ме известяват, че липсвали документи. Единия е актуална клинична епикриза от последното болнично пролежаване (каквато съм представила в РЗОК), другият е Документ за оценка на лекарствените взаимодействия. (По база данни на НЗОК са достигнали до информация, че съм приемала лекарства, включително отпуснати от аптека за месец Март Ivabradin-назначен ми от кардиолог. Приемът на този медикамент е преустановен до настоящия момент).
На отправения от мен въпрос кой е компетентен лекар да издаде тази оценка за лекарствените взаимодействия получих недвусмислен отказ да ми се отговори. Кардиолога ми ли трябва да даде заключение, че изписания от него медикамент е съвместим с Харвони или гастроентериологът ми - че Харвони е съвместим със сърдечно лекарство. И най-вече съм обезс. Още повече, че приемът му е преустановен...
Но най-силно съм обезспокоена от обстоятелството, че в писмото ми след мотивите за отлагането и срока за представяне на според мен вече представената им Епикриза ( логично ще я изпратя пак), Въпросния документ за лекарствени взаимодействия (с който ще се снабдя загадъчно от кого) е поместено следното изречение: "Във връзка с определения генотип /субгенотип на HCV инфекция -3а, да се обмисли преоценка на терапията. Комисията отлага решението си за започване на терапията до представяне на необходимите документи и изследвания чрез РЗОК".
Последното съвсем ме обърка. Така очаквания протокол бе за Харвони и Копегус. С генотип 3 съм (вирусна репликация HCVRNA -8 532 IU/ml). Следва ли да се опасявам, че дори и да представя "липсващите" документи в срок, ще бъде направена преоценка на терапията, т.е. считат че не е подходящо това лечение за мен, а паралелно ми изискват лекарско становище за съвместимост на медикаментите. Благодаря
Днес съвсем по детски се разплаках осъзнавайки безпомощността си пре тежката система. Чинно изпълнявах всяка стъпка за събирането на нужните документи. Отне ми година .. силно съм обезверена и моля за съвет!
Бъдете здрави!
Таня