Автор Тема:  Инфо за пътеки  (Прочетена 4013 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен smakl

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Инфо за пътеки
« -: Май 19, 2020, 10:24:51 »
Здравейте , преди години проведох "успешно лечение" на хепатит С /ВМА/ и сега съм решил да "видя" докъде съм я докарал!
Искам да си пусна ПСР и да си направя еластография (разбрах, че има такава в ВМА)... Та питането ми е каква е процедурата за ПСР-а /пътека, заплащане и т.н./ и съответно дали има пътека и за еластографията, ако не , то каква е цената??? Дали в един ден мога да направя и двете....просто профилактично да видя докъде съм..:))) Благодаря предварително!!!
А и да питам кой е най добрият еквивалент на биопсията, ако има такава....:)
« Последна редакция: Май 19, 2020, 10:34:03 от smakl »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Инфо за пътеки
« Отговор #1 -: Май 26, 2020, 11:43:37 »
Здравей, има пътека, но тя май е само при доказана активна инфекция с хепатит С. След излекуване не знам докога е приложима, най-добре да се консултирате с гастроентеролог или личен лекар, ако е запознат.
За ВМА не знам нищо, но знам със сигурност, че еластография (фиброскан) има и в Токуда и в св. Иван Рилски при проф. Антонов, а предполагам и на други места вече. Цената последно беше 150 лв.
Доколкото съм запознат, методът успешно замества биопсията, освен това има и кръвни показатели, които се пресмятат и дават някаква представа за състоянието на черния дроб. Например това - АСАТ към тромбоцити: https://www.hepatitisc.uw.edu/page/clinical-calculators/apri

Може би на първо време е най-добре да си пуснете една пълна кръвна картина, заедно с чернодробни показатели и ако има някакво отклонение, тогава да проверите за горепосочените неща. Разбира се фиброскана дава по-точна представа, а и показва омазняване и т.н., така че трябва да си прецените.
Очевидно е само това, че няма смисъл да правите изследване за антитела (anti-HCV), защото те си остават и след излекуване, макар и да не помагат с нищо при нова инфекция.
« Последна редакция: Май 26, 2020, 11:51:14 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007