Здравей, има пътека, но тя май е само при доказана активна инфекция с хепатит С. След излекуване не знам докога е приложима, най-добре да се консултирате с гастроентеролог или личен лекар, ако е запознат.
За ВМА не знам нищо, но знам със сигурност, че еластография (фиброскан) има и в Токуда и в св. Иван Рилски при проф. Антонов, а предполагам и на други места вече. Цената последно беше 150 лв.
Доколкото съм запознат, методът успешно замества биопсията, освен това има и кръвни показатели, които се пресмятат и дават някаква представа за състоянието на черния дроб. Например това - АСАТ към тромбоцити:
https://www.hepatitisc.uw.edu/page/clinical-calculators/apriМоже би на първо време е най-добре да си пуснете една пълна кръвна картина, заедно с чернодробни показатели и ако има някакво отклонение, тогава да проверите за горепосочените неща. Разбира се фиброскана дава по-точна представа, а и показва омазняване и т.н., така че трябва да си прецените.
Очевидно е само това, че няма смисъл да правите изследване за антитела (anti-HCV), защото те си остават и след излекуване, макар и да не помагат с нищо при нова инфекция.