Автор Тема:  Отслабване при лечение с тенофовир  (Прочетена 5560 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kamelia85

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Отслабване при лечение с тенофовир
« -: Февруари 05, 2021, 11:45:32 »
Здравейте,казвам се Камелия.Отскоро съм във форума,но с хепатит в съм от 12 години.Преди 4ри месеца след дълга :fight: ми назначиха тенофовир дизопроксил Mylan.Нямам странични реакции от него освен,че доста отслабнах, с 4кг.Аз и преди бях слаба,но сега е плашещо.Това характерно ли е за този препарат?Означава ли ,че действа добре?Някой,ако има сходен проблем ,ще се радвам да сподели.Прекалено съм слаба,това е ужасно,ако някой знае как да напълнея поне малко,моля да сподели.
« Последна редакция: Февруари 05, 2021, 18:44:03 от Kamelia85 »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Отслабване при лечение с тенофовир
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2021, 15:00:09 »
Привет,

Аз за първи път чувам за такъв страничен ефект, говори с лекуващия те лекар, а относно напълняването може би била добра идея да посетиш диетолог, за да ти назначи хранителен режим.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2021, 11:22:44 »
Здравей, първо да те попитам смятала ли си Индекс на телесната си маса? Под нормата ли е?
Имаш ли други оплаквания - слабост, умора, светли изпражнения/тъмна урина, пожълтяване на очите / кожата или нещо друго подсказващо увреждане на черния дроб?
Преди лечението каква беше фиброзата - имало ли е увреждане някакво, други кръвни изследвания - под/над нормата?

Неактивен richard

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 69
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2021, 14:59:35 »
Обърнете се към лекуващия лекар,проблема може да е само в хранителния режим,но това трябва да се потвърди или отхвърли,ако имате и други симптоми или оплаквания трябва да се проведат съответните изследвания, ако се наложи и от мултидисциплинарен екип за поставяне на ПРАВИЛНАТА ДИАГНОЗА,която е основа за ефективно лечение.Имах подобен проблем със загуба на тегло в комбинация с други симптоми и се наложи оценка от мултидисциплинарен екип който постави ПРАВИЛНАТА ДИАГНОЗА за разлика от първоначалната грешна такава!!!,оказа се лесно лечим проблем със щитовидната жлеза.Успех в диагностицирането.

Неактивен Kamelia85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2021, 16:52:02 »
Здравейте,явно съм под нормата,защото тежа 55 кг.,а съм висока 1.75.Имам умора и слабост,което мисля ,че е нормално за фиброза 3.Доколкото разбирам това е напреднало чернодробно увреждане.А и твърде скоро започнах лечение и все още не са ми правени изследвания.Лек ден.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 09, 2021, 17:09:03 »
Може да се  касае за много неща, при всички положения трябва да се види дали няма анемия, как си с нивата на витамините (Д,Б6 и Б12). Кой ти е лекарят, ако не е тайна?

Неактивен Kamelia85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Февруари 09, 2021, 18:48:10 »
Лекувах се при д-р Томова ВМА София,но поради хроничната ми и психична умора се преместих при д-р Любомирова УМБАЛ Георги Странски,гр.Плевен.Не съм правила изследвания за посочените от вас витамини,но дори и да го направя си представям как ще ми се ококорят.Общо взето имам само лоши спомени от лекари.От нищо ти няма до фиброза 3.Вие най-добре ще ме разберете.Благодаря.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 09, 2021, 19:09:38 »
За съжаление всички сме имали лоши спомени с подобен тип отношение/пренебрежение.
Бих те посъветвала, ако и когато имаш възможност да посетиш д-р Балабанска от Токуда и с една хоспитализация там да ти направят всички необходими изследвания, тъй като иначе са доста скъпи. Струва ми се, че има някакъв подлежащ проблем и тази умора и отслабване трябва да се видят от специалист.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #8 -: Февруари 11, 2021, 11:17:33 »
Ф3 не е малко увреждане, а при увреден черен дроб е нормално (ако мога да използвам тази дума) да има лоша усвояемост на храна и микроелементи, вкл. и витамини. Така че това би обяснило и отслабването и умората (често е свързвана и с липса на вит.Б12), а щом са ви гледали на фиброскан (нали така са установили фиброзата?) предполагам други проблеми нямате.
Аз бях с Ф2 но също със силна умора и прочие, вкл. отслабване, което обаче се дължеше по-скоро на еднообразно хранене и лоша диета. При прием на моите лекарства за хеп.Ц, които са различни, но се водеха с минимални странични ефекти, имах засилване и на умора и др. проблеми свързвани с черния дроб, така че си мисля, че макар и по-рядко срещано, не е невъзможно да имате такъв ефект - всеки човек е различен.
Би било добре наистина да последвате съветите за Балабанска и да се прегледате при доказан специалист, за да минимизирате всякакви рискове от лечението и да можете да помогнете на възстановяването на черния дроб.
Колкото до килограмите - спрямо ръста не са много, но не е и чак толкова страшно, повечето модели/манекенки са доста по-щърбави :)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007